27 Eylül 2024 Cuma

Fernas işçilerinin Ankara yürüyüşü 3. gününde

Fernas Madencilik'te İSİG önlemlerinin alınmaması, düşük ücretler ve işten atmalara karşı Bağımsız Maden-İş öncülüğünde direnişe geçen madencilerin Ankara yürüyüşü 3. gününde.

Manisa'nın Soma ilçesinde AKP Batman milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te, işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSİG) önlemlerinin olmaması ve düşük ücret dayatmasına karşı Bağımsız Maden-İş'te örgütlenen madencilerden 9'u işten çıkarılmış, maden işçileri işten atma saldırısıyla maden önünde direniş başlatmıştı. Direniş 33'üncü gününü girerken, işçiler Ankara yolunda 70 kilometreyi geride bıraktı. Dün gece Manisa'nın Gölmarmara ilçesine ulaşan işçilere DGD-Sen ve İnşaat-İş de katıldı.

İşçiler, Gölmarmara'da bir basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe katılan işçilerin sayısının giderek arttığı ifade edilen açıklamada, bir yandan Soma'daki maden önünde nöbetin devam ettiği vurgulandı.

FERNAS İŞÇİ ALIMINA DEVAM EDİYOR
Fernas Madencilik'in işçi alımı yapmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "İki uyarı yapacağız. Birincisi Fernas Şirketine, ikincisi Fernas'a iş başvurusu yapan arkadaşlarımıza. Siz 32 gündür iş güvenliği önlemi almaya dair herhangi bir çaba içine girmediniz. Orada toplu ölüm riski olduğunu bas bas bağırıyoruz 32 gündür. Fakat bizi dikkate almıyorsunuz. İşçi alımı yaparak işe aldığınız her insanın da canını riske atmış oluyorsunuz. İşçi arkadaşlar; Fernas'a iş başvurusu yapmayın. Orada çalışırken ölüm riski altındasınız. Diğer taraftan direnişi zayıflatma durumuna giriyorsunuz. Biz kendimizden eminiz. Yüze yakın madenci yer altından çıkmış durumda ama işe girişlerin olmaması gerekiyor. Hem kendi can güvenliğiniz için hem direnişin devamlılığı için" denildi.

3 MADENCİ HASTANEYE KALDIRILDI
3 madencinin yürüyüşte rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı ancak tedavileri yapıldıktan sonra yürüyüşe devam ettiği kaydedilen açıklamada, "'Ölüm olsa sonumuz Ankara'dır yolumuz' diyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Madenciler, dün gece Gölmarmara'da konakladıktan sonra Salihli'ye doğru yürüyüşe devam etti.

Yürüyüşün 3. gününde konuşan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, taleplerinin karşılanabilir olduğunu belirterek, işçilerin haklı mücadelesini hep birlikte mücadele ederek kazanacaklarını belirtti. Yürüyüş, "Direne direne kazanacağız" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla devam etti.