28 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa Adalet Bakanı katliamın arkasında güçleri gizlemeye çalıştı

Fransa Adalet Bakanı, Paris'te 23 Aralık'ta gerçekleşen katliamın ardından Kürt temsilcilerle görüştü. Bakan, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yönelik katliam saldırısının  'terörist' bir eylem olmadığını 'ırkçı' bir saldırı olduğunu öne sürerek arkasındaki güçleri gizlemeye çalıştı.

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nden (CDK-F) bir heyet ile görüştü. Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yönelik katliam saldırısının ırkçı bir saldırı olduğunu öne süren bakan, saldırıyı gerçekleştiren kişi hakkındaki gözaltı kararının kaldırılmasını "demokrasi" ve "hukuk kuralları" ile açıklamaya çalışarak meşrulaştırma çabasına girdi.

Bakan, Kürt temsilcilerle düzenlediği basın toplantısında, "Her şeyden önce tüm Kürtlere sarsılmaz desteğimizi temin etmek için bu görüşmeyi yaptık" dedi.

MORETTI 'ADLİ KURALLARA' SIĞINDI
Fransanın yasta olduğunu iddia eden Fransa Adalet Bakanı, "Hain nitelikli ırkçı suç ile terörist eylem arasındaki farkı vurgulamak istedim. Aralarındaki fark üstlenilmiş bir siyasi ideolojiye bağlı olup olmadığıdır" sözleriyle Fransa'da 10 yıl arayla Kürtlere yönelik ikinci kez gerçekleştirilen katliam saldırısının arkasındaki güçleri gizlemeye çalıştı.

Ulusal Anti Terör Savcılığı ile Paris Savcılığı'nın temas halinde olduğunu söyleyen Bakan Moretti, saldırıyı düzenleyen kişinin daha önceki suçlarından dolayı tutuklu olmasına rağmen neden 12 Aralık'ta serbest bırakıldığına ilişkin de şunları söyledi: "Adli kuralların uygulanması ile ilgilidir. Bizimki gibi büyük bir demokraside, hukuk kurallarından taviz veremeyiz. Bizi hukuk devleti yapan da budur."

Bakan son olarak, Kürt derneklerle uzun vadeli bir destek planı oluşturduklarını söyledi.

SAVCILIK KATLİAM SALDISINI 'ADLİ' SUÇ KAPSAMINA ALDI
Paris savcılığı, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yönelik katliam saldırısına ilişkin "terörist saldırısı" yerine "ırkçı nitelikli cinayetler ve cinayetlere teşebbüs" suçu kapsamında "adli bir olay" olarak soruşturma başlattı.

MELENCHON: BU TERÖRİST BİR SALDIRIDIR
Eski Cumhurbaşkanı adayı ve La France Insoummise partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Paris'teki yürüyüşte yaptığı konuşmada "Burada bir tesadüf yok" diyerek saldırının "suikast" olduğunu söyledi.

10 yıl önce Paris'te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesi ile 23 Aralık'taki katliam arasında bağ kuran Melenchon, "Bu terörist bir eylemdir ve Ulusal Anti-Terör Savcılığı'nın soruşturma başlatmasını istiyoruz" dedi.

CDK-F sözcülerinden Agit Polat da "Saldırının terörist niteliğinin soruşturmaya dahil edilmemesi ve basit bir aşırı sağcının merkezimizde bu korkunç saldırıyı işlediğine bizi inandırmaya çalışmak kabul edilemez" dedi.