27 Eylül 2024 Cuma

Garê'ye yönelik saldırılar Rojava'da protesto edildi

Türk ordusunun Garê bölgesine yönelik saldırısına karşı Rojava kentlerinde halk eylemdeydi. Gerilla direnişine destek veren halk "Beraber direneceği" mesajını verdi.

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'ndaki Garê alanına yönelik işgal operasyonu Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Dirbêsiyê, Qamışlo ve Derîk kentleri ile Şehba Kantonunda protesto edildi.

KOBANÊ
Fırat bölgesine bağlı Kobanê'de halk, Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya geldi, 3. gündür direniş çadırı bulunan Şehîd Egît Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Kahrolsun işgalci Türk devleti, yaşasın gerilla direnişi" yazılı pankart açılan eyleme Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar, PYD, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

'DAĞLARIMIZA YAPILAN SALDIRI İRADEMİZE SALDIRIDIR'
Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Mustefa Îto yaptığı açıklamada, Başurê Kürdistan topraklarına yönelik işgal saldırılarına dikkat çekti. Îto "İşgalci devletler ve ihanet çizgisinde yürüyen Kürtler, elde ettiğimiz statüyü parçalamaya çalışıyor. Medya Savunma Alanları ve Gare, özgürlük uğruna çocuklarımızın direndiği topraklardır. Dört parça Kürdistan'ın canından bir parçasını verdiği alandır. Amed, Kobanê, Hewler ve Mahabat çocuklarının yer aldığı bir alandır. Dağlarımıza yapılan saldırı irademize yapılan bir saldırıdır. Özgür gelecek için çocuklarımızın direndiği alanlara yapılan saldırıları kınıyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE BÜTÜN KÜRTLERİ HEDEF ALMAKTADIR'
Kongra Star adına konuşan Hedle Hesen de Türk devletiyle işbirliği yapan KDP yönetimi ve Barzani Ailesi'ne tepki gösterdi. Hesen, "Unutmamalılar ki bugün ortaklaştığı kişiler, tarihimizi, annelerimizi katleden ve soykırımdan geçiren bir güçtür. Türkiye bütün Kürtleri hedef almaktadır. İhanet ederek, Türk devletiyle masaya oturanları kınıyoruz. Nasıl ki Kobanê ve Şengal için gerillalar yardımımıza koşup, beraber direnmişsek, Medya Savunma Alanları'na yönelik yapılan saldırılarda da beraber direneceğiz" dedi.

DİRBÊSİYÊ
Cizir bölgesindeki Dirbêsiyê kentinde de yürüyüş düzenlendi. PYD, Devrimci Gençlik Hareketi, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyelerinin de katıldığı yürüyüşte işgal karşıtı sloganlar atıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda, 15 Şubat Uluslar arası komplosunun 22.yılında Türk devletinin KDP işbirliğiyle saldırı düzenlediği vurgulandı. İşgal saldırısının KDP'nin denetiminde bulunan bölgeden başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Bu ihanet Kürdün Kürde saldırısıdır. Biz bu saldırıyı asla unutmayacağız ve kınıyoruz. Bugün özgür dağları, gerillayı savunma günüdür. Biz de gerillayı en önde savunacağız."

ŞEHBA
Şehba bölgesinde bulunan Serdem Kampı'nda yaşayan Efrînliler "Kawa'nın torunları faşizmi yenecek", "Yaşasın gerillanın direnişi" ve "İhanet soykırımdır" yazılı pankartlar açarak, kamp girişine kadar yürüdü.

'KDP, KÜRT HALKINA İHANET ETMEKTEN VAZGEÇMELİ'
Kamp yöneticisi Ferdi Osa yaptığı konuşmada KDP'ye seslendi ve "KDP'nin Kürt halkının mücadelesine ihanet etmekten vazgeçmesi gerektiğini" dile getirdi. 

Kongra Star üyesi Horiye Mistefa da yaptığı konuşmada, "Gerillanın direnişi sayesinde Türk devletinin işgal saldırıları engelleniyor. Kürt halkı gerillanın yanında yer almalı" dedi.

DÊRİK 
Dêrik'e bağlı Eyn Diwar Belde Meclisi de işgal saldırılarını ve KDP'nin işbirliğini protesto etti. Bana Qesirê'deki meclis binası önünde basın açıklaması yapıldı.

'TÜM KÜRTLER ALANA ÇIKMALI'
Belde Meclis Üyesi Feyruz Temir, KDP'nin gerilla noktalarını Türk devletine ihbar ettiğini kaydetti, tüm Kürtlere alanlara çıkma çağrısında bulundu.

QAMIŞLO
Kadın Toplum Savunma Güçleri (HPC-Jin) üyeleri de Qamişlo'da bulunan Enternasyonalist Şehitler Kavşağı'nda açıklama yaptı. PYD yöneticisi Dilşa Şawiş yaptığı açıklamada, Kürt halkı yönelik soykırım saldırılarına karşı mücadele çağrısı yaptı.