27 Eylül 2024 Cuma

Gazi ve 1 Mayıs şehitleri anıldı: Hesap soracağız

28. yılında Gazi ve 1 Mayıs Şehitlerini anan çok sayıda kişi; kadın, çocuk, işçi, emekçi, doğa düşmanı bu bozuk düzeni birlikte örgütlü mücadele ile değiştireceğini kaydetti. 1 Mayıs Mahallesinde gerçekleşen yürüyüşte şehitleri unutmadıklarının altını çizen halk, "Hesap soracağız" dedi.

Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Şehit Aileleri PSAKD Ataşehir Şubesi ve Cemevi, 12-15 Mart Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi direnişlerinde ölümsüzleşenleri andı. Şehit düşenlerin fotoğraflarının yer aldığı "12-15 Mart Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız. Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür" pankartıyla PSAKD önünde bir araya gelen çok sayıda kişi sloganlarla yürüyüşe geçti.

'UNUTMADIK, AFFETMEDİK'
"Gazi komutanı" Hasan Ocak'ın da fotoğraflarının taşındığı yürüyüş saldırının gerçekleştiği 30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde açıklama yapıldı. Basın metnini okuyan PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, katliamın üzerinden geçen 28 yılda yaşananları hatırlattı. 1995'te kontrgerilla çetelerinin saldırması sonucu bir Alevi Dedesi olan Halil Kaya öldürülmesinin ardından saldırılara karşı yürüyüşe geçen halka ateş açılmasıyla halkın sokak ortasında katledildiğini belirten Kaya, "Gazi mahallesinde 18 canımız katledildi. Halka yönelik bu zulmün üzerine İstanbul'un ve Türkiye'nin birçok yerinde halkımız yaşanan bu katliamı protesto etmek için sokağa çıktı. 15 Mart'ta Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde polisin halkımıza ateş açması sonucu 5 yurttaşımız katledildi. Bu şekilde 12-15 Mart tarihleri arasında devam eden saldırılarda onlarca canımız katledildi, yüzlercesi de yaralandı. 12-15 Mart 1995 tarihlerinde bütün dünyanın gözü önünde Gazi ve 1 Mayıs mahallesinde Alevilere, devrimcilere karşı kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğiyle bir katliam gerçekleştirildi. Bizler kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğine dayalı bu katliam pratiğini daha önce Koçgiri'de, Dersim'de, Maraş'ta, Çorum'da ve Sivas'ta ve daha bir çok yerde yaşadık, biliyoruz, tanıyoruz, Biliyoruz, tanıyoruz, zalim Baas rejiminin 16 Mart 1988 Halepçe katliamı neyse, TC devletinin Roboskî katliamı da o'dur. Bizler bu katliamların sorumlularını da bizleri sessizliğe mahkum bırakmaya çalışanları da unutmadık, affetmedik" dedi.

'BOZUK DÜZEN BİRLİKTE ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE DEĞİŞECEKTİR'
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde on binlerin iktidarın politikaları sonucu katledildiğini hatırlatan Kaya, şöyle devam etti: "Bugün deprem bölgesinde yaşanan derin kayıplar, yıkılan geçmişler, kurulması çetin uzun gelecekler seçim gündeminin yoğunluğu ve vaatleri arasında kaybolmasına izin vermeyelim. Emekçileri enkaz altında bırakmaya göz yuman bu devletten hesap sormak da biz demokrasi güçlerinin ve emekçi halkımızın boynunun borcudur, bizler biliyoruz ki toplumsal dayanışmayla yaralarımızı birlikte saracak, yeniyi birlikte inşa edeceğiz. Doğayı talan eden, kadınlara yönelik sistematik şiddet uygulayan, işçileri, köylüleri, emekçi, ezilen; Kürt ve Alevileri imha, inkar ve asimilasyon politikaları ile yok sayan bu bozuk düzen birlikte örgütlü mücadele ile değişecektir.

'DÜŞENLER KAVGAMIZDA YAŞIYOR'
Dostlar, '95 Gazi ve Ümraniye 1 Mayıs katliamlarında yitirdiklerimizin anmak için bugün burada katledildikleri yerdeyiz. Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen acılarımız da, öfkemizde dinmedi. Göstermelik davalar, göstermelik cezalar ile davalar açılıp kapanıyor. Ancak bizler 28 yıldır ortaya koyduğumuz bu mücadelemizle 12-15 Mart'ı Unutmadık, unutturmayacağız! Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür! Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi'nde düşenler kavgamızda yaşıyor!"