27 Eylül 2024 Cuma

Gençlik örgütleri: AKP elini üniversiteden çek

Deprem gerekçesiyle verilen uzaktan eğitim kararını kabul etmediklerinin altını çizen gençlik örgütleri, her krizde ilk olarak üniversitelere saldıran iktidara karşı her alanda mücadeleyi büyüteceklerini kaydetti.

Gençlik örgütleri, Maraş merkezli depremler sonrası verilen uzaktan eğitim kararına tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Ara sokaklardan Bornova Küçükpark'a yürüyen gençlik örgütleri, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Tüm öğrencilerin yüz yüze eğitim koşulları sağlansın" pankartı açılan ve "Uzaktan eğitim istemiyoruz", "Deprem vurdu iktidar yıktı", "Üniversiteleri terk etmiyoruz" dövizleri taşınan eylemde basın açıklamasını Elif Küçükakgül okudu. Eylem, halktan da büyük destek aldı.

Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'de büyük bir yıkım meydana geldiğini ifade eden Küçükakgül, AKP'nin 20 yıldır yürüttüğü rant ve talan politikalarının yaşanan yıkıma sebep olduğunu kaydetti. Yandaş müteahhitler ve şirketler, imar afları aracılığıyla yıllardır halkın mezarlarda yaşamaya mahkum edildiğine dikkat çeken Küçükakgül, deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğine tepki gösterdi.

'DAYANIŞMALARA KAYYUM ATANDI'
"Depremzedelerin ihtiyaçlarını gideremeyen, onlara ulaşamayan devlet; kendi yönetememe durumu yetmiyormuş gibi halkın kendi emeğiyle ördüğü dayanışma ağları aracılığıyla toplanan yardımların bölgeye erişimini de engelledi, bölgede kurulan dayanışmalara kayyum atandı" diyen Küçükakgül, devlet eliyle yaşatılan mağduriyeti teşhir edenlerin ise soruşturmalarla susturulmaya çalışıldığını, Twitter'da bant daraltıldığını, OHAL ilan edildiğini hatırlattı.

"İktidar, sebebiyet verdiği yıkımın sorumluluğunu üstlenip depremzedelerin barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak yerine; depremzedelere ve onlarla dayanışanlara tehditler savurdu" diyen Küçükakgül, Erdoğan'ın "kader planı" ifadelerine dikkat çekti. Yaşatılan tüm bu mağduriyetin üzerine depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi ve uzaktan eğitim kararının verildiğini dile getiren Küçükakgül, KYK yurtlarının halihazırda depremzedeleri ağırlamak için yeterli olmadığına işaret etti.

'BU KARARLA HEM DEPREMZEDELER HEM ÖĞRENCİLER MAĞDUR EDİLDİ'
"Kararla beraber, yurtlarda kalan öğrenciler eşyaları çöp poşetlerine doldurularak bir gecede yurtlardan atıldı. Milyonlarca boş konut, otel ve misafirhane gibi konaklama alanı varken, depremzedeler için niteliksiz ve yetersiz KYK yurtları tahsis edildi" ifadelerini kullanan Küçükakgül, bu kararla hem depremzedelerin hem de öğrencilerin mağdur edildiğinin altını çizdi.

Uzaktan eğitim kararının iktidarın yönetememe halini ortaya çıkardığını belirten Küçükakgül, pandemi sürecini hatırlattı. Uzaktan eğitimin fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini ve nitelikli eğitime erişimi engellediğini vurgulayan Küçükakgül, depremden etkilenen çok sayıda öğrencinin de uzaktan eğitime katılma koşullarına sahip olmadığının altını çizdi.

'HER YERDE HESAP SORACAĞIZ'
Uzaktan eğitim kararının asıl amacının öğrencilerin yan yana gelmesinin engellenmesi olduğuna işaret eden Küçükakgül, şöyle devam etti: "Depremden etkilenmiş üniversitelilere kolay yatay geçiş imkanı, kira ve yurt desteği sağlanması; depremzedelere boş konutların, otellerin, misafirhanelerin tahsis edilmesi gibi çözüm odaklı alternatifler varken depremzedelerin yetersiz ve niteliksiz KYK yurtlarına yerleştirilerek üniversitelerde yüz yüze eğitimin durdurulması AKP iktidarının defalarca şahit olduğumuz yönetememe halinden ve öğrenci gençliğin yan yana gelişinden duyduğu korkudan olduğu bir gerçektir."

İktidarın her krizde üniversiteler üzerinde baskı ve sindirme politikaları uygulamasını kabul etmediklerinin altını çizen Küçükakgül, "Bizler yaşanan bu yıkımın, binlerce insanın enkaz altında kalmasının, yüzlercesinin donarak ölmesinin kader olmadığını; AKP iktidarının her geçen gün yükselttiği rant ve talan siyasetinin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte kampüslerimizde, sokaklarda, mahkeme salonlarında depremde yitirdiğimiz her bir insanımızın hesabını sormak üzere bir arada olacağız! Buradan bir kez daha her öğrenci için yüz yüze eğitim koşullarının acilen sağlanması talebini büyütüyoruz, üniversiteden vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Deprem değil sermaye öldürür", "Kader değil bu bir katliam", "Uzaktan eğitim istemiyoruz", "AKP elini üniversiteden çek", "Eğitim hakkımız gasp edilemez" sloganları atıldı.