29 Eylül 2024 Pazar

Gergerlioğlu: Ayrımcı bir yasayla karşı karşıyayız

Meclis'te infaz yasasına ilişkin konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Bir yıldır bu yasa bekleniyordu ve koronavirüs dolayısıyla geldi ama yine ayrımcı olarak geldi" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, infaz yasasıyla ilgili Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Gergerlioğlu, "Bir yıldır bu yasa bekleniyordu ve koronavirüs dolayısıyla geldi ama yine ayrımcı olarak geldi. Bakın, düşünün, yıllardır beklenen bir yasa teklifini getiriyorsunuz hem ayrımcı hem koronavirüs dolayısıyla insanlar arasında yaşam hakkı ayrımı yapıyor ve bir de riskli gruplar arasında da ayrım yapıyor. Bu denli kötü bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız" dedi.

Günlerdir milyonlarca "tweet" atıldığını, sosyal medyada herkesin büyük tepki gösterildiğini ifade eden Gergerlioğlu, "Toplum 'Bu adil ve eşit olmayan yasayı onaylamayın" diyor bize. Türkiye tarihinin en büyük tepkisi var şu anda" diye konuştu.

53. maddeye değinen Gergerlioğlu, "Bakın, maddelerde neler var: 53'üncü madde çok ilginç, çok çarpıcı. Bir yıl kala herkes kapalıdan açık cezaevine çıkabiliyor. Bir grup çıkamıyor, düşünce suçluları çıkamıyorlar; çocuklu anneler, hastalar, yaşlılar buna dâhil. Bu, düşman hukuk değilse nedir arkadaşlar? Bu çıkamayanlar da kim, biliyoruz. Birisine 'terörist' demişsiniz ve daha sonra da 'Ya, biz teröristi mi affedeceğiz?' diyorsunuz. 'Terörist' dedikleriniz 'barış' diyenler, bir bankaya zamanında para yatıranlar, bir özel okula çocuğunu gönderenler, bir gazeteye abone olanlar. Bunlara kalkmışsınız 'terörist' diyorsunuz. Anne, baba, bütün aileleri perişan ediyorsunuz" diye kaydetti.

SİZ HERKESE 'TERÖRİST' DEMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ
20. maddenin daha da inanılmaz, insanlık dışı olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, "Ne diyor? Mahpusun eşi veya çocukları hastaysa veya malulse bir yıl infaz erteleme verilir ama yine 'terör suçlusu' dediği düşünce suçlularına 'Hayır, bunu getirmem' diyor. İnanılmaz bir şey. Yani bu kadar da muhaliflere gaddarlıkta bir zirveye inanamıyorum gerçekten. Nasıl bir vicdansızlık bu? Mahpusun yakınından dolayı mahpusu cezalandırıyor, mahpusun yakınını cezalandırıyor. İnanılmaz bir şey. Siz herkese 'terörist' demeye çalışıyorsunuz" diye belirtti.

50. maddeyi tekrar hatırlatan Gergerlioğlu, "Herkes evde infazdan faydalanabilirken çocuklu, hamile anneler, yaşlılar, hastalar eğer ki düşünce suçundan mağdursa yararlanamıyor. Ya, bunun neresine siz 'Evet' diyeceksiniz? Elinizi vicdanınıza koyun yani, Allah'tan korkun ya! Olacak şey değil yani" dedi.

İnsanların depresyonda olduğunu ve büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Gergerlioğlu, sıkıntı yaşayan ailelerden örnekler verdi.