25 Eylül 2024 Çarşamba

Giresun'da KESK'liler 'güvenceli iş ve grev hakkı istiyoruz' dedi

Toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin Giresun'da basın toplantısı düzenleyen KESK heyeti, güvenceli iş ve grev hakkı tanınan toplu sözleşme istedi.

KESK Giresun Şubeler Platformu, devam eden toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin KESK binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya KESK Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Varol Öztorun, Eğitim-Sen MYK Üyesi Simge Yardım, SES MYK Üyesi Tayyar Özcan, Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Bülent Türkmen, BES MYK Üyesi İsmet Temel, Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Dostcan Şakar ve çok sayıda kamu emekçisi katıldı.

'MAAŞLARIMIZ YARI YARIYA ERİDİ'
Basın toplantısında konuşan KESK MYK Üyesi Varol Öztorun, görüşmelerde yetkili olan Memur-Sen'in kamu emekçilerinin taleplerine kulaklarını tıkadığını söyledi. 1 milyondan fazla üyesi olan bir sendikanın grev çağrısı yapamamasının hükümetin arka bahçesi olduğunun göstergesi olduğunun altını çizen Öztorun, "5 dönemdir uyuşmazlık ile sonuçlanan görüşmeler hakem heyetine gidiyor. 11 kişilik bu heyetin 7'sini hükümet atadığı için onun verdiği kararlar uygulanıyor. Yüzde 4'ü geçmeyen bir süreç yaşadık. Bu süreçteki kaybımızı şuradan görebiliyoruz; 2017'de bir aylık maaşımız ile 13 çeyrek altın alabiliyorken şimdi 7 çeyrek alabiliyoruz. Maaşımızda yarı yarıya bir kayıp var" dedi.

GREV HAKKI TALEBİ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Öztorun, bağımsız kuruluşlarının araştırmalarına göre enflasyonun yüzde 43 düzeyinde olduğunu söyledi. Tek taleplerinin ücret konusunda olmadığını ifade eden Öztorun, KHK ile ihraç edilenlerin geri alınması, güvenceli iş ve grev hakkı gibi talepleri olduğunu da kaydetti.

'KADINA YÖNELİK TALEPLERİMİZ AYRI GÖRÜŞÜLSÜN'
Ardından söz alan Eğitim-Sen MYK Üyesi Simge Yardım da görüşmelerde kadınların ayrı talepleri olduğunu dile getirdi. Diğer sendikaların taleplerinin kadını eve hapsetmek isteyen anlayışa hizmet ettiğine dikkati çeken Yardım, "KESK olarak oluşturduğumuz kadın taleplerimiz ayrı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Özellikle İLO 190 sayılı sözleşmenin imzalanmasını istiyoruz. İşyerinde şiddetle mücadele sözleşmesinin imzalanması gerektiğini talep ettik. 8 Mart'ın ücretli izin olarak sayılması ve kapanan kamu kreşlerinin geri açılmasını istiyoruz. Doğum izinlerinin 32 haftaya çıkarılmasını ve İstanbul Sözleşmesinden çekilmenin geri alınarak tüm işyerlerinde etkin bir şekilde uygulanmasını talep ettik" diye konuştu.

ENGELLİ ÇALIŞANLARA KADRO TALEBİ
BES MYK Üyesi İsmet Temel ise, bütün kamu kurumlarındaki engelli kadrolarının doldurulmasını talep ettiklerini aktardı. Geçici personel olarak çalışan 4-B'li emekçilerin de kadroya geçirilmesi gerektiğini ifade eden Temel, "Sözleşmesiz, güvencesiz olan şartların düzeltilmesini istiyoruz. Sunulan hizmet kamu hizmetidir ve süreklilik arz etmektedir. Bunlarda geçici olmasının mümkün olmadığını söylüyoruz. Ayrıca engelli çalışanların lojmanlardan faydalanma konusunda ayrıcalıklı olmasını talep ediyoruz" diye belirtti.