28 Eylül 2024 Cumartesi

Günay: Tecritte ısrar ederek suç işliyorsunuz

HDP'nin tecridin ortadan kalkması için sürdürdüğü Adalet Nöbeti 6. gününde. Parti Sözcüsü Ebru Günay, Öcalan'la yapılacak her görüşmenin barışa, demokrasiye ve özgürlüğe hizmet edeceğini söyleyerek, İmralı'daki tecrit son bulana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecridin son bulması için Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları nöbeti 6'ncı gününde de devam etti. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muazzez Orhan, Abdullah Koç ve Kemal Peköz'ün bakanlığa yürüyüşü polis tarafından engellendi. Milletvekilleri bunun üzerine Meclis Dikmen kapısında açıklama yaptı.

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, 6 gündür eylemlerinin polis tarafından engellenmek istendiğine dikkat çekerek, "Tam da itiraz ettiğimiz tecrit işte bu. Meclis kapısında milletvekilleri, yani halk iradesi engelleniyor. Adalet Bakanlığı'na, adaletin tesisindeki asıl sorumluya sorumluluğunu hatırlatmak istemek engellenmenin gerekçesi. Adaletin olmadığı, halkın iradesinin engellendiği bir Türkiye fotoğrafıyla karşı karşıyayız" dedi. 

Halkın iradesini engellemenin tecrit politikalarında ısrarın göstergesi olduğunu belirten Günay, milletvekilleri ve avukatlar olarak defalarca İmralı'ya gitmek için başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Kendilerinin görüşmekte ısrarcı olduğu gibi Adalet Bakanlığı'nın da hukuksuzlukta ısrar ettiğini ifade eden Günay, hala hiçbir taleplerine cevap verilmediğini vurguladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenen Günay, "Türkiye'deki her bir cezaevinin sorumluluğu sizin yetki alanınızdadır. Bir cezaevindeki her hukuksuzluktan başta siz olmak üzere Bakanlığın her bir bürokratı sorumludur" uyarııs yaptı.

Avukat görüşlerinin engellenmesinin açıkça ulusal ve uluslararası hukuku çiğnemek anlamına geldiğini kaydeden Günay, "Bu ülkede adaleti tesis edecek makamın başındaki kişi olarak adaletsizlikte ve tecritte ısrar ederek suç işliyorsunuz. Bir kez daha buradan sesleniyoruz: Bu suçta ısrarcı olmayın" dedi. 

Öcalan'la yapılacak her görüşmenin bu ülkede barışa, demokrasiye ve özgürlüğe hizmet edeceğinin altını çizen Günay, şöyle devam etti: "Barışı, özgürlüğü, demokrasiyi tesis etmek hepimizin sorumluluğudur. Bunun yolu da açık nettir: İmralı'da Sayın Öcalan'ın başta avukatlarıyla olmak üzere dış dünya ile bağlantısının sağlanması ve tecridin ortadan kaldırılmasıdır. Bizler tecrit kaldırıldığında bu ülkede nasıl bir demokratik ve barışçıl ortamın tesis edildiğini geçmişte deneyimleyerek gördük. Bunu yeniden deneyimlemek istiyoruz. Yeniden kalıcı barış ve demokrasiyi inşa etmek istiyoruz."

Hukukun uygulanması gibi çok açık ve basit bir talepleri olduğunu kaydeden Günay, "Buradan bir kez daha çağrımızı tekrar ediyoruz; hukuksuzlukta ve adaletsizlikte ısrar etmeyin, İmralı'da aile ve avukat görüşlerinin gerçekleşmesi için bir an önce adım atın. Bizler sonuç alıncaya kadar mücadeleye ve adalet nöbetine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.