29 Eylül 2024 Pazar

Günün Kitabı: Kürt Tarihi ve Coğrafyası/Rojava

Kadri Yıldırım'ın "Kürt Tarihi ve Coğrafyası/Rojava" kitabı, bölge halklarının tarihten günümüze yolculuğunu anlatıyor.

Önceki dönem HDP Milletvekili Kadri Yıldırım, "Kürt Tarihi ve Coğrafyası/Rojava" kitabıyla, Kürdistan coğrafyasının bu bölümünün kapsamlı bir araştırmasına girişti. Kadri Yıldırım'ın "Kürt Tarihi ve Coğrafyası/Rojava" adlı bu ansiklopedik yapıtı temel kavramların anlatıldığı ve kaynakların paylaşıldığı giriş bölümü hariç 5 ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde; dönemlere göre Rojava ve Suriye tarihine giriş yapıyor. Bu bölümü Fatimîler'den başlatıp; Eyyûbîler, Memlukler, Osmanlılar, Fransız mandası, Baas dönemi ve en nihayetinde Özerk kantonlar dönemine kadar tarihsel sıralamayla anlatıyor. Her bir dönem içerisinde Kürtler'in merkezi devletle ilişkisini, merkezi devlet içerisinde Kürt'lerin yerini; devletlerarası ya da aşiretler arası anlaşmaların Kürt ulusu üzerinde yarattığı etkiyi ince bir işçilikle ele alıyor. Her dönem içerisinde önemli Kürt şahsiyetlerinden de bahsetmesi, bölge tarihine hâkim olmayı daha arttırıyor.

Yazar kitabının 1. Bölümünden sonra tek tek kantonların tarihine girmeye başlıyor ve 2. Bölüm'de Efrin/Kürt Dağı bölgesinin genel bilgilerini, nahiyelerini ve köylerini okuyucuya aktarıyor. Bununla da yetinmeyip bölgenin aşiretsel/etnik/dini/kültürel yapısını; kronolojik ve arkeolojik tarihçesini, tarihi mevkileri ve eserleri, coğrafi bilgilerini, ekonomik yapısını; hatta meteorolojik özelliklerini dahi büyük bir sabırla tek tek anlatıyor. Bu anlatım tarzının aynısını 3. Bölümde Cizîr kantonu ve 4. Bölümde de Kobanê kantonu için uyguluyor.

Ardından 5. Bölümde Rojava'nın Kültürel, örgütsel ve dinsel yapısını; yine tarih sıralaması ile ele alıyor. Ve kitabın ek bölümünde ise Rojava coğrafyasında yapılan arkeolojik çalışmalarda keşfedilmiş tarihi eserlerin resimlerini, ait oldukları bölgenin adını ve tarihlerini de vererek okuyucuyla buluşturuyor. Yine ardından Rojava'nın önemli (kültürel, dinsel, örgütsel) şahsiyetlerinin resimleriyle ve de son olarak bahsi geçen her üç kantondan resimlerle kitabını bitiriyor.

Kitabı genel ve teknik hatlarıyla aktarmış olduk. Aslında bu yapıta kitap değil de, kapsamı ve detayları bakımından belki ansiklopedi demek daha doğru olacaktır. Bu detaylar belki zaman zaman okuyucuyu sıksa da, Rojava'nın en ücra köyünde dahi hangi etnik/dini grupların yaşadığını bilecek, her bir aşiretin tarihine, karakteristik özelliklerine, her bir kantondaki insanların kültürel/sosyolojik durumuna adeta bölgenin insanıymışçasına hâkim olabilecektir.

Ortadoğu'ya umut olmaya devam eden Rojava halkları ve tarihleri büyük bir çalışma sonucu kitaplaştırıldı. Sıra okuyucuda. 

Kadri Yıldırım; Siirt Eğitim Yüksekokulunu bitirdi Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 6 yıllık medrese eğitiminin 1 yıla yakın bölümünü Siirt'in Tillo ilçesinde aldı. 13 yıl öğretmenlik yaptı. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yaptı. Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürdoloji Enstitüsü Müdürü olarak görev aldı. Aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığını yaptı. Kürdoloji ve teoloji alanında çalışmalarda bulundu. Kürt dili, tarihi, edebiyatı ve coğrafyası; Arap ve Fars dilleri, tarihleri, edebiyatları ve coğrafyaları alanlarında 14 kitap yazdı. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunduğu birçok makalesi var. Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde HDP Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Kadri Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçiminde yeniden HDP'den Siirt milletvekili seçilmiştir.