29 Eylül 2024 Pazar

'Güvensiz yapılarda deprem tatbikatıyla şov yapılıyor'

Düzce depreminin 23'üncü yılında depremin yaşandığı saatte tatbikat yapılacak. Deprem tatbikatına tepki gösteren uzmanlar, yapılar güvensizken gerçekleştirilecek tatbitakın şovdan ibaret olduğunu vurguladı. Önceliğin güvensiz yapıların güçlendirilmesi ve yenilenmesi olduğuna dikkat çekti.

Düzce depreminin 23'üncü yılında 'çök, kapan ve tutun' tatbikatı yapılacak. Tatbikat depremin yaşandığı saat olan 18.57'de gerçekleşecek. Binaların depreme dayanıklı hale getirilmediği, yerinde dönüşümün yaşama geçirilmediği koşullarda yapılacak tatbikatın göstermelik bir adım olduğuna işaret ediliyor.

Evrensel gazetesinde yer alan haberde uzmanlar, güvenli yapılaşma için gerekli adımlar atılmazken yapılacak tatbikatın eksik olduğunu dile getirdi.

KARABULUT: TATBİKAT İŞGÜZARLIKTAN ÖTEYE GEÇMEZ
Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeofizik Mühendisi Savaş Karabulut ise, "çök, kapan ve tutun" tatbikatının güvenli yapılaşmanın olduğu alanlar için geçerli olduğuna dikkat çekti. Son olarak İzmir'deki 4.9'luk depremde 20 binanın hasar gördüğünü hatırlatan Karabulut, "4.9'luk deprem deprem değildir. Yani hasar, çatlak oluşturacak bir deprem değildir. 2019'da Silivri'de meydana gelen depremde İstanbul'da çok bina hasar gördü; kamu binaları da hasar gördü. Tatbikatlar önemli, fakat güvenli olmayan yapılarda çök, kapan ve tutun sisteminin çok büyük bir karşılığı yoktur" dedi.

"Yapılar riskli mi? Eşyalar sabitlendi mi? Yangın, su baskını vb. durumlara karşı önlemler alındı mı? Tahliye yolları belirlendi mi, uygun mu? Toplanma ve barınma alanları var mı, yeterli mi?" soruları yanıtlandıktan sonra tatbikatın gerçekçi olabileceğine işaret eden Karabulut, "İnsanlar riskli binalarda, beton tabutlarda yaşarken 'Yasal prosedür tamamlansın' diye kontrolsüz, denetimsiz tatbikatlar yapılıyor. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra gerçekçi tatbikatlar yapılmasını talep ediyoruz. Riskli binalarda yaşamak zorunda bırakılan ülkenin emekçilerine beton mezarlıklarında çökün-kapanın demek, onlara 'Kader planınıza şimdiden boyun eğin' demekle eş değerdir. Bu tatbikat birkaç televizyon kanalı ve gazetede ülkenin birkaç günlük gündemini meşgul edecek bir işgüzarlıktan öteye gitmez" dedi.

TEYMURTAŞ: ÖNCELİĞİMİZ DEPREM ÖNCESİ HAZIRLIKLARI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Selahattin Sami Teymurtaş ise "Bizim önceliğimiz deprem öncesinde alınacak önlemler" dedi. Riskin azaltılması konusunda yapılması gerekenlere dikkat çeken Teymurtaş, "Yani binaların sağlam olması, kentsel dönüşümün yerinde dönüşüm şeklinde yapılması, dere yataklarının ıslahı, fay hatları boyunca binaların yapılmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

'TATBİKAT DEĞİL ŞOV'
Şu ana kadar yaptıkları önerilerin dikkate alınmadığına dikkat çeken Teymurtaş, "Deprem çantası bulundurmak veya çök-kapan-tutun şeklinde yapılan çalışmalar eksik. Yani onlar artık son yapılacak işler. Yani binanız sağlam olacak, deprem sırasında belki bina içinde üzerinize bir şey düşmesin diye yapmanız gereken önlemler bunlar. Tabii bunların da konuşulması gerekiyor. Deprem sırasında nelerin yapılması gerektiği konuşulmalı ama önceliğimiz risklerin azaltılması olmalı" dedi.

Türkiye genelinde yapılacak tatbikatın farkındalığı artırabileceğini de ifade eden Temurtaş, "Ben bunu şov olarak düşünüyorum. Yani 1999 öncesinden daha mı iyiyiz derseniz hayır daha iyi değiliz. Deprem odaklı bir çalışmanın yapıldığını düşünmüyorum. Başka büyük projelere ihtiyacımız yok aslında en büyük proje bu. Yani bu proje uygulansaydı şimdiye kadar Türkiye'de çok sayıda binamız yenilenirdi. 99'dan önce nasılsa şimdi aynıyız" diye konuştu.