27 Eylül 2024 Cuma

'Halk, depremde yaşamını yitirenlerin, Kemal Kurkut'un hesabını soracak'

Ardahan Newroz'unda halka seslenen HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, "Bu halk, 14 Mayıs'ta hem depremde yaşamını yitirenlerin, hem de Newroz'da katledilen Kemal Kurkut'un hesabını soracak" dedi.

Ardahan'da Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), "Her Der Newroz, Her Dem Azadî" şiarıyla Kongre Caddesi üzerinde Newroz kutladı.

Ardahanlılar sabahın erken saatlerinde HDP ve Yeşil Sol Parti bayraklarıyla süslenen alana giriş yaptı. Tek bir kontrol noktasından alana giren halk, 6 Şubat Maraş merkezli depremde ortaya çıkan yıkım nedeniyle AKP-MHP iktidarına tepkilerini dile getirdi. Newroz programı, 6 Şubat'ta Maraş merkezli meydana gelen ve 11 kentte yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Daha sonra gençlerin yoğun katılımıyla Newroz ateşi yakıldı.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası üyesi Diba Keskin Newroz'a konuşmacı olarak katıldı.

HDP İslam Masası üyesi Diba Keskin, depremlerde yaşamını yitirenleri anarak, iktidarın "kader" açıklamalarına tepki gösterdi. "Deprem oluyor, sel oluyor, insanlar ölüyor, enkaz altında kalıyoruz, aç kalıyoruz 'kader' deniliyor. Bu kader değildir" diyen Keskin, ölümlerden iktidarın sorumlu olduğunu belirtti. Bilinçlenmedikçe iktidarın sorumluluğunu "kader" diyerek geçiştireceğini ifade eden Keskin, "Ölüm sadece mazlumların, fakirlerin kaderi değil. Açlık, enkaz, sel altında kalmak bizim kaderimiz değildir. Bizi kandırarak tahtlarını kuruyorlar. Saraylarını inşa ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'KÜRTLERE SALDIRMAK İÇİN İTTİFAK KURUYORLAR'
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da, 3 kibrit çöpüyle yakılan Newroz ateşinin günümüze kadar büyüyerek geldiğini söyledi. Newroz'un Kürtler için anlamına değinen Sarısaç, AKP iktidarının savaş politikalarına dikkat çekti.

Sarısaç, "İnsanlar domatesin fiyatını sorarken, Erdoğan F-16'sının fiyatı, silahın fiyatıyla geçiştiriyor. Bugün savaşa yatırılan paralar depreme harcansaydı bu kadar insan yaşamını yitirmezdi. İktidar yaşatmak için değil, öldürmek için var. İktidar ve ittifakı ancak Kürtlere yönelik bir savaş olduğunda bir arada durabilirler. 8 yıldır kesintisiz bir şekilde bize saldırıyorlar" dedi.

Kürt sorununun ülkenin en temel sorunu olduğunu ifade eden Sarısaç, "Kürt Halk Önderi'yle müzakere yapıldığında ekonomi düzeldi. Ne zaman ki masa devrildi; bir kez daha ülke büyük krizlere sürüklendi. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit tüm topluma yayılmış durumda. Kadınların, gençlerin üzerinde ağır tecrit politikaları sürüyor. Savaş, tecrit politikasıyla yürüyen devlet aklı, bu gün deprem bölgesini de bu akılla yönetiyor" şeklinde konuştu.

Seçimlere işaret eden Sarısaç, "HDP'den korkmaya devam etsinler. HDP on yıllık bir parti değil, devrimci bir gelenekle büyümeye devam ediyor. Bu halk, 14 Mayıs'ta hem depremde yaşamını yitirenlerin, hem de Amed Newroz'unda katledilen Kemal Kurkut'un hesabını soracak" diyerek sözlerini sonlandırdı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de, "Mutlaka kazanacağız. Bütün suçlulardan hesap soracağız. Zannetmesinler ki saraylarında rahat oturacaklar. Son sözü direnenler söyleyecek" diye belirtti. 

Newroz, çalınan ezgilerin ardından sloganlarla son buldu.