29 Eylül 2024 Pazar

Hapishanelerde tahliyeler başladı

İnfaz yasasının Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin hemen ardından hapishanelerde tahliyeler başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP ve MHP'nin hazırladığı ve 14 Nisan günü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nu onayladı. Yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Hapishanede geçirilmesi gereken sürelerin yeniden belirlendiği 70 maddelik düzenlemeyle başta Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 11 farklı kanunda değişiklik yapıldı.

HAPİSHANELERDE TAHLİYELER BAŞLADI
İnfaz yasasının Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin hemen ardından hapishanelerde tahliyeler başladı. Bu kapsamda İstanbul Maltepe Hapishanesi'nden tahliye edilenler otobüslerle dışarı çıkartıldı.

Tahliye edilenler İETT otobüsleri, hapishane minibüsleri ve HAVATAŞ'a ait otobüslerle polis eskortluğunda hapishaneden ayrıldı.

Tahliye edilenlerin bindikleri otobüslerde sosyal mesafe kuralına uyulduğu ve tahliye edilenlerin maske taktıkları görüldü.

715 HÜKÜMLÜ TAHLİYE OLDU
Adıyaman Açık Hapishaneden 715 kişi, belediye otobüslerine bindirilerek Valilik önüne getirildi. Tahliye olanların bazılarını yakınları karşıladı.

Tahliye olanlar, otobüsten indikten sonra yakınları tarafından karşılanarak evlerine döndü. Tahliyeler sırasında, sosyal mesafe kuralına dikkat edildiği gözlendi.

COVİD-19 DÜZENLEMESİ
Koronavirüs nedeniyle açık hapishanelerde bulunanlar ile denetimli serbestlik tedbiri uygulananlar, 31 Mayıs 2020'ye kadar izinli sayılacak.

Salgının devam etmesi halinde bu süre 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabilecek. Ağır hastalık, engellilik veya yaşlılık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanacak.

Yasayla birlikte 90 bin tutukluya tahliye yolu açılırken, denetimli serbestlik süresi de bir kereliğine mahsus olarak 3 yıla çıkarılacak.