29 Eylül 2024 Pazar

'Hasta tutsak Tekin Dönmez serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, yaşam hakkının bir lütuf olmadığını vurgulayarak Tekin Dönmez ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 421. F Oturumu'nda hasta tutsak Tekin Dönmez'in sağlık durumuna dikkat çekti. 

Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan basın açıklamasını Meral Nergis Şahin okudu. Hapishanelerde de koronavirüsün çıktığını ve can kaybının yaşandığını hatırlatan Şahin, tutsakların ve hapishane çalışanlarının yaşamlarına yönelik ağır risk devam etmektedir.

Devletin Anayasal eşitlik ilkesini çiğneyerek yaptığı infaz düzenlemesi ile politik tutsakları serbest bırakmadığını belirten Şahin, "Kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermiş, politik mahpusları bir anlamda ölüme terk edilmiştir" dedi. Şahin, infazda eşitlik olmasını ve başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Aynı yasal düzenleme ile hasta mahpusların hapishanede kalıp kalamayacağına dair raporlarda son söz Adli Tıp Kurumu'na verilerek,  bugüne kadar yaşanan sorunlar devam ettirilmiş, hasta mahpuslar da salgına karşı ölüme terk edilmiştir.

Tekin Dönmez'in de bu tutsaklardan olduğunu hatırlatan Şahin, Tekin'in sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

"Tekin Dönmez, 2001 yılında tutuklanıp Silivri 6 Nolu L tipi hapishanesine konulmuştur. 2014 yılında cezasını tamamlayınca kadar çeşitli defalar hastanede raporları olmasına rağmen serbest bırakılmamış ancak infazını tamamladıktan sonra tahliye edilmiştir. Hapishanede kaldığı süre içerisinde defalarca kez intihara teşebbüs etmiş, kendisine ve aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarına zarar vermeye yönelik girişimlerde bulunmuştur; ayrıca bu süreçte defalarca kez tuvaleti tıkayıp camları kırarak koğuşta bulunan eşyalara zarar vermiştir. Bu raporlarda belirtilen hastalıklar: bipolar durum bozukluğu, şizofreni ve %70 engelli olmasıdır. Tahliyesinden sonrada dışarıda kontrollerini ve muayenesi için  Bakırköy Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesinde devam etmiştir. Tekin

"Dönmez, infazı kesinleşen bir cezası nedeniyle 18.03.2017 tarihinde yeniden tutuklanarak Silivri 2 No'lu L Tipi hapishanesine getirilmiştir. Önceki rahatsızlıkları daha da ağırlaşarak devam etmiş yine Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde aynı tanılar konulmuştur. Hastalıkları nedeniyle sinir krizi atakları artmıştır. Sakinleştirici ilaç ve iğnelerle hapishanede tutulabilmektedir.

"Kardeşi 06.03.2020 tarihinde derneğimize yaptığı yazılı başvuruda ağabeyi Dönmez'in açık görüşüne gittiklerinde atak geçirmesine tanık olduğunu, hapishane idaresi tarafından revirden ilaç verilmediğini öğrendiğini bildirmiştir. Bu nedenle endişe içinde olduklarını ifade etmiştir.

"14.04.2020 tarihinde ise kız kardeşi komisyonumuzla telefonla konuşmasında: Dönmez'in sinir krizi geçirdiği için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine götürülüp iğne yapıldığını ve iğneden sonra hapishanede 14 günlük karantina için tek kişilik hücreye konulduğunu, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu ve korku içerisinde olduğunu belirtti. Hastalığı ağırlaşan Tekin'in 'herkes çıkarken hala neden beni çıkarmıyorlar' diyerek endişelerini bize aktardı ve son bilgileri verdi."

Şahin, Dönmez ve tüm hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.