27 Eylül 2024 Cuma

'Hayvanların tedavi edilmemesi insan sağlığını da etkileyecek'

Antakya'da depremin ilk anından itibaren çalışma yürüten kurumlardan biri olan HAYTAP, enkaz altında kalan hayvanları kurtarma ve tedavilerini yapma çalışmasının yanı sıra tavuk, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları tedavi etmeye, onlara yem temin etmeye çalışıyor. HAYTAP sahra hastanesinde görüştüğümüz Zuhal Kadıoğlu, yem sorununun çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğuna işaret ederken, hayvanlardan kaynaklı gelişebilecek, insan sağlığını da tehdit edebilecek salgın hastalıkları önlemeye çalıştıkları söyledi. Kadıoğlu, veteriner hekimlerin bölgeye gelmesi çağrısında bulunurken, mobil bir sistem kurulması ve salgın hastalıkların önlenmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

HAYTAP, Antakya'nın Defne ilçesindeki Dostluk Parkında kurduğu sahra hastanesi ile depremin yaşandığı günden bu yana enkaz altında kalan hayvanları kurtarma ve tedavilerini gerçekleştirme çalışması yürütüyor. HAYTAP çadırında 4 gün boyunca çalışmalara katılan Encan-Der Derneği Başkanı Zuhal Kadıoğlu, depremin ilk anından itibaren vinçler getirildiğini, kapanlar kurulduğunu, enkazlardan hayvan kurtarma çalışmaları yürütüldüğünü anlattı. Sahipli-sahipsiz sokak hayvanlarının yaralanması durumunda ya da araç kazalarında ilk acil müdahale ve bakımlarının yapıldığını söyleyen Kadıoğlu, Encan-Der olarak teknik ekipleriyle tedavi bakım çalışmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını aktardı. HAYTAP çadırına getirilen hayvanların çipi varsa sahiplerinin bulunmaya çalışıldığını belirten Kadıoğlu, "Eğer sahipsiz bir hayvansa buradan sevkiyatı yapılıyor. Çok acil vakalarsa yakın illere yoksa Bursa, Osmaniye'deki HAYTAP'ın barınaklarına, çiftliklerine götürülüyor" diye ekledi.

'YEM SORUNU ÇÖZÜLMELİ'
Hayvan çeşidinin sadece ped hayvan olmadığını tavuk çeşitleri, kuş, büyükbaş, küçükbaş hayvanların sağlık sorunlarını da çözmeye çalıştıklarını belirten Kadıoğlu, bu hayvanlar için özellikle yem sorununun çok fazla olduğunu ve bunların temininde zorlandıklarını vurguladı. Köylülerin ihtiyaçlarını gidermek için merkeze gelmeye başladığını ve bir süredir yem sorununun daha yakıcı hale geldiğinin bilgisini paylaşan Kadıoğlu, çözüm odaklı yaklaşmak gerektiğini belirterek, belediyelere yem temini ve veterinerlik hizmeti için çalışma yürütmeleri çağrısında bulundu. Kadıoğlu, depremin yaşandığı tüm kentlerde bu çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

'MOBİL SİSTEM KURULMALI, SALGIN HASTALIKLAR ÖNLENMELİ'
"Sorunlar fazla sorunları tespit etmek gerekiyor. Hayvanlar konusunda tedaviyi sağlamak ve ticari amaç bile taşısa büyükbaş hayvanlar konusunda veteriner hekimlere ihtiyaç var" diyen Kadıoğlu, kurtarma ekiplerinin köylere ve mahallelere gidip çalışmalar yaptığını ancak bunların kalıcı çözümler olmadığını vurguladı. Mobil bir sistemle insanlara ulaşılmasının hayvanların sağlığı kadar insanların sağlığı bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, gelişebilecek salgın hastalıklara işaret etti.

Hayvanlarda gelişebilecek parazitlerin tedavi edilmemesinin hayvanların sağlığı kadar insanların sağlığını da tehdit edeceğine işaret eden Kadıoğlu, hayvandan kaynaklı herhangi bir salgın hastalık oluşmaması için en acil müdahalelerden birisi parazitle ilgili uygulamalar olduğunu söyledi. Veteriner hekimlerin yürüteceği çalışmanın bu bakımdan da önemli olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, seslerinin duyulmasını ve çözüm üretilmesini istedi, "Hem hayvanların hem insanların hastalanmasını istemeyiz" dedi.

'YARDIM BEKLİYORUZ'
Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Serhat Çağatay da gönüllü olarak çalışmalara katılarak HAYTAP'ın çadırında veteriner hekim hocalarına yardımcı oluyor. Çağatay da büyükbaş, küçükbaş, tavuk yemi ihtiyacına işaret ederek, "İnsanlar afetten dolayı hem maddi anlamda tedarik sorunları yaşıyor, hem de lojistik tedarik sorunu var. Yardımları bekliyoruz" çağrısında bulundu.

İLAÇ EKSİĞİ SORUNU
Hastalıkları olan hayvanların tedavilerini ücretsiz ve gönüllülük temelinde yaptıklarının bilgisini veren Çağatay da ilaç temin etmeye çalıştıklarını ancak bazı ilaçlarının eksik olduğunu söyledi. Çağatay, "Tür, ırk, sahipli, sahipsiz fark etmeksizin bütün hayvanlara elimizden gelen yardımları yapmaya çalışıyoruz" diye ekledi.