27 Eylül 2024 Cuma

HDP: 100 milletvekili hedefiyle seçimlere hazırlanıyoruz

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar, il eşbaşkanlarıyla yaptıkları toplantıda, 100 milletvekili hedefiyle seçime hazırlandıklarını söyledi. Seçime Yeşil Sol Parti ile gireceklerini hatırlatan eş genel başkanlar, kadınların eşit temsili için fermuar sistemi uygulayacakları bilgisini verdi. Buldan, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını açıkladıklarını hatırlatarak, destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayının adını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim çalışmalarına hazırlık kapsamında il eşbaşkanlarıyla online toplantı gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, HDP'nin seçimlere bileşeni Yeşil Sol Parti ile gireceği ve 100 milletvekili çıkarmayı hedeflediği belirtildi.

SANCAR: HALK İÇİN ÇALIŞANLAR HALKI SAVUNABİLİR
Toplantıda ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar söz aldı. Deprem bölgesinde çalışan yürüten halkla dayanışmak için seferberlik içinde olan partililere teşekkür eden Sancar, "Bu bizim görevimizdir. Çok büyük yıkım oldu. Büyük kayıplar derin acılar yaşadık. Devlet ve iktidar ilk 3 gün de hiçbir yerde yoktu. Ne arama kurtarma çalışmaları için gerekli yardımlar yapılmıştı ne de açıkta kalan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışmaya tanık olduk. Sahada halklarla dayanışan insanlarımızla buluşan sizler ve bizler gibi pek çok çevreden insanlar vardı" dedi.

Deprem yıkımının sonuçlarının devam ettiğini söyleyen Sancar, dayanışmanın büyüklüğünün umut verdiğini söyledi. "Çünkü asıl halkı ve toplumu koruyacak gücün bizzat kendi öz örgütlülüğü olduğunu halkla beraber çalışan, halk için çalışan kesimlerin ancak halkı savunabileceğini görebildik" diyen Sancar, büyük yıkımın sorumlusunun bu düzen ve bugünkü iktidar olduğunu vurguladı.

Deprem sonrası kurtarma kurtarma çalışması yapılmadığını, kaynakların halka aktarılmadığını belirten Sancar, "Bu iktidar kaynakları sömürüye, yandaşa sermaye ve savaşa tahsis ediyor. Savaş ranta tahsis edilen bu kaynaklar ölüm ve yıkım getiriyor. Oysa halkın bizzat kendisinin ürettiği bu kaynakları yine insanların iyi bir yaşam sürebilmeleri, hayatlarını ve sağlıklarını koruyabilmek için kullanmak mümkün" dedi.

'BAŞKA BİR DÜZEN MÜMKÜN'
Başka bir düzenin mümkün olduğunu söyleyerek, "Bizler bu yeni düzenin kurulması, yeni bir başlangıç için yola çıkmış, demokratik cumhuriyeti toplumun bütün kesimlerinin eşit özgür ve refah içinde yaşayacağı bir sistem olarak kurmak için mücadele yürütüyoruz" diyen Sancar, 8 Mart ve Newroz'da açığa çıkan bu düzeni değiştirme kararlılığına işaret etti.

Önümüzde 1 Mayıs olduğunu, aynı kararlılık ve sorumlulukla 1 Mayıs'a hazırlanacaklarını kaydeden Sancar, 14 Mayıs'ta sandıklar kurulacağını hatırlatarak, çalışmalarda halkla buluşma ve seçim günü sandıkların korumanın önemine işaret etti.

"Ya bu otoriter, sömürücü savaşı temel politika olarak kabul eden rejim kendini pekiştirecek ya da demokratik cumhuriyete giden yolun açıldığı yeni bir başlangıç ortaya çıkacak" diyen Sancar, inkara, talana, sömürüye, savaşa dayanan iktidarın gönderilmesi temel stratejisiyle hareket edeceklerini söyledi.

Emek ve Özgürlük İttifakı ile Kürdi İttifakın demokrasi ve özgürlük ittifakının motor gücü olacağını söyleyen Sancar, "Buna en başta kadın mücadelesi ve kadın hareketleri dahildir. Gençliğin büyük kararlılığı, azmi ve onların yarattığı mücadele birliği de bizim ittifakımızın en temel sütununu oluşturuyor" diye konuştu.

'SEÇİMLERE YEŞİL SOL PARTİ ÇATISI ALTINDA GİRECEĞİZ'
AKP-MHP faşist blokunun HDP'yi kapatma sürecini devam ettirdiğini hatırlatarak seçimlere bileşenleri Yeşil Sol Parti (YSP) çatısı altında gireceklerini belirten Sancar, YSP'nin örgütlü olduğu il ve ilçelerin yanı sıra HDP'nin bulunduğu her alanın YSP'nin gücü olacağını söyledi.

Sancar konuşmasına şöyle devam etti: "Yeşil Sol Parti'yi bu seçimlerde bütün gücümüzle ittifakların da dahil olduğu bir çerçevede en yüksek başarıya hep birlikte taşıyacağız. Bu sorumluluğun farkındayız. Bu rejimi değiştirmemiz gerekiyor. İnkar, imha, savaş ve sömürü düzenini değiştirmemiz gerekiyor. Halklarımıza ve topluma büyük bedeller ödeten bu baskıcı ve zalim anlayışı durdurmamız gerekiyor. Bu hedeflere ulaşma konusunda güvenceyiz. Kürt sorununda demokratik çözüm, yeni başlangıç ancak bizim öz gücümüzle olur. Bizler demokratik dönüşümün güvencesiz. Kürt sorununda demokratik çözümün asıl yine kaynak gücü olacağız. Büyük barışı demokratik çözüm üzerine inşa etmek yine bizlerin gücüyle olacaktır."

'DEMOKRATİK CUMHURİYETE GİDEN YOLDA BAŞARILI OLACAĞIZ'
Özgür geleceği kuracaklarını, il eşbaşkanlarının bu mücadelenin emekçileri olduğunu kaydeden Sancar, "Değişim bizim mücadelemizden geçiyor. İktidarı göndermek yetmiyor, yeni bir dönem başlatmak gerekiyor. Bu yeni dönem demokratik cumhuriyet hedefiyle mücadele dönemi olacaktır. Demokratik cumhuriyete giden yolda hep birlikte başarılı olacağımıza inancımız tamdır. Hep birlikte kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

BULDAN: DEPREM BÖLGESİNDEKİ DAYANIŞMAYI BÜYÜTEREK DEVAM ETTİRECEĞİZ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, depremin ilk saatlerinin ardından bölgede olduklarını hatırlatarak, devletin ilk günden itibaren halkın yanında olmamayı tercih ettiğini belirtti. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen yaraların sarılmadığını kaydeden Buldan, "Bakanları göstermelik olarak bölgeye gönderdiler ama hala yaralar sarılmadı, birçok ihtiyacın olduğunu biliyoruz. Barınma, gıda ihtiyacı, göçten kaynaklı yaşananların getirdiği sonuçları önümüzdeki dönemlerde dayanışmayı daha da büyüterek sürdürmek gerek ve bunun farkındalığıyla hareket etmek zorundayız" diye konuştu.

Deprem bölgesi ve diğer kentlerde 8 Mart'ta güçlü buluşmalar örgütlendiğini söyleyen Buldan, Newroz'da alanları dolduran milyonların, birlik beraberlik mesajı verdiğini belirtti.

'HANGİ ADAYI DESTEKLEYECEĞİMİZİ AÇIKLAYACAĞIZ'
Daha önceki açıklamalarının aksine son kararlarının cumhurbaşkanı adayı çıkarmamak olduğunu hatırlatan Buldan, bu kararın yeni yaşamı inşa ve faşizmi yok etme, iktidarı gönderme açısından önemli bir karar olduğunu savundu. Buldan, "Henüz seçim çalışmaları başlamadığı için isim açıklamadık. Seçim çalışmaları başladıktan sonra cumhurbaşkanlığı konusunda kimi destekleyeceğimizi isim olarak telaffuz etmeyi önümüzdeki günlerde gündemimize alacağız" diye konuştu.

'100 VEKİLLE PARLAMENTODA OLMA HEDEFİYLE HAZIRLANIYORUZ'
"Cumhuriyetin ikinci yüzyılında 100 milletvekili şiarıyla bu seçimlere hazırlanıyoruz" diyen Buldan, eşit temsiliyetten taviz vermeyeceklerini ve fermuar sistemini uygulayacaklarını vurguladı.