29 Eylül 2024 Pazar

HDP hapishaneler için Meclis Araştırması istedi

HDP, hapishanelerde korona salgını nedeniyle alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirtterek, durumun tespit edilmesi ve ölümler yaşanmadan tahliyelerin belirlenmesi için Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partis (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç,  koronavirüs salgını nedeniyle hapishanelerde alınan önlemlerin yetersiz olduğu, bu nedenle can kaybı ve bulaşının artmasına neden olacağı belirtilerek, durumun tespiti ve hızla alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde koronavirüse karşı bir dizi önlemin alındığı ancak hapishaneler konusunda hassasiyet gösterilmediği belirtildi.
Hapishanede salgının hızla yayılma riskinin bulunduğu, ağır hasta tutsakların salgından doğrudan etkilenmesinin an meselesi olduğu kaydedilerek, hijyen ve yeterli gıda olanağının bulunmaması nedeniyle de tutsakların salgına karşı daha korumasız olduğu ifade edildi.

Adalet Bakanlığı’nın infaz düzenlemesinin ardından 5 açık ceza infaz kurumundaki 17 tutsakda Covid-19 görüldüğü ve 3 tutsağın yaşamını yitirdiği yönünde açıklama yaptığı hatırlatılarak, ayrıca 14 hakim ve savcı, 32 adliye, 79 hapishane ve 34 Adli Tıp Kurumu personelinin testlerinin pozitif çıktığı bilgisinin paylaşıldığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan bu açıklamanın toplumun ve muhalefetin hapishanelere yönelik kaygılarını doğruladığını ve endişeleri büyüttüğü vurgulanarak, “İvedi bir çözüm üretilmez ise telafi edilemeyecek zararların meydana gelmesi an meselesidir. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan cezaevinde yeterli ateş ölçer ve benzeri malzemelerin tedarik edildiğine dair geçmişte yapılan açıklama, 13 Nisan günü yapılan açıklama ile örtüşmemektedir. Bahse konu açıklama içerisinde yer alan veriler dahi tehlikenin boyutlarını ortaya koymaktadır. İtalya ve İran örneğinde cezaevleri tamamen tahliye edilerek salgının önlenmesi adına önemli bir adım atılmıştır. Cezaevlerinde salgının yayılım hızına bağlı olarak toplu ölümlerin yaşanmaması adına bir çalışma yürütülmesi parlamentonun vicdani ve ahlaki sorumluluğundadır” denildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, derhal bir araştırma komisyonu kurularak hapishanedeki mevcut durumun tespiti ile olası ölümlerin yaşanmaması için tahliye çalışmaları başlatılmasını istedi.