27 Eylül 2024 Cuma

Hukuk örgütleri: Doğal afet olan deprem, ihmallerle katliama dönüştü

Deprem sonucu ortaya çıkan yıkım ve ölümlerde parmağı bulunan tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan hukuk örgütleri, bir doğal afet olan depremin ihmaller yoluyla katliama dönüştüğünün altını çizdi.

Hukuk örgütleri, Maraş merkezli depremler sonrası on binlerce insanın katledilmesine yol açan ihmaller için ilgili tüm yetkililer ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. "Deprem değil katliam" pankartı açılan eylemde açıklamayı ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Avukat Esra Bilen okudu.

6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen, Türkiye ve Suriye'de etkili olan depremler sonucu on binlerce insanın öldüğünü, yüz binlerce insanın yaralandığını, milyonlarca insanın evsiz kaldığını ve şehirlerin yok olduğunu söyleyen Bilen, 6 Şubat'tan beri deprem bölgesinde büyük bir trajediye tanıklık ettiklerini kaydetti.

'BİLİM İNSANLARININ UYARILARI DİKKATE ALINMADI'
"Deprem bir doğal afettir, ancak onu bir felakete, büyük bir trajediye dönüştüren şey, ihmaller ve zamanında alınmayan önlemlerdir" diyen Bilen, bölgenin deprem bölgesi olduğu bilinmesine karşın yerleşkelerin büyük oranda fay hattı üzerine kurulduğunu belirtti. Bir doğal afet olan depremin ihmaller nedeniyle katliama dönüştüğünü dile getiren Bilen, bilim insanlarının bu bölgede bir depreme ilişkin sürekli uyarılarda bulunduklarını hatırlattı.

"Bölgenin bu niteliği bilinmesine rağmen uygun olmayan zeminlere dayanıksız binalar yapılarak, yapılan bu binalara mevzuata aykırı olarak izin verilerek ve gerekli denetimler yapılmayarak bu sonucun ortaya çıkmasına sebep olunmuştur" ifadelerini kullanan Bilen, depremde çok sayıda kamu binası, okul, hastane, köprü, otoyol ve elektrik, su altyapılarının hasar gördüğüne işaret etti. Bilen, "Yaşadığımız acı sonuç, kamunun, özel kişilerce yapılan yapıları gerekli şekilde denetlemediği gibi bizzat kendisinin yapmış olduğu yapıları da deprem bölgesini dikkate alarak inşa etmediğini göstermektedir" dedi.

'KOORDİNASYONSUZLUK CAN KAYIPLARINI KATLADI'
Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında koordinasyon için çok geç kalındığını, arama kurtarma çalışmalarının çok kısıtlı şekilde yürütüldüğünü ifade eden Bilen, çok sayıda insanın günlerce enkaz altında beklediğini vurguladı.

"Afet yönetiminde yaşanan bu ciddi koordinasyonsuzluk tüm deprem bölgelerinde gözlenmiş, arama kurtarma ekipleri doğru yönlendirilememiş, yardımlar ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılamamıştır" diyen Bilen, bunun can kayıplarını katlayarak arttırdığını belirtti.

Yetkili kurumların barınma ve gıda konusunda da yetersiz kaldığının altını çizen Bilen, can kayıplarını arttıran başka bir nedenin enkaz altında insanlar varken enkaz kaldırma faaliyetlerine başlanmış olması olduğunu dile getirdi.

'İHMALLER NEDENİYLE DEPREM KATLİAMA DÖNÜŞTÜ'
Bilen, şöyle devam etti: "Öyle ki medyaya da yansıdığı kadarıyla yurt dışından gelen uzmanlar, arama kurtarma ekiplerinden bazıları kurtarma faaliyetlerine son verilerek enkaz kaldırma faaliyetlerine erken başlandığı için tepki olarak deprem bölgelerini planlamalarından çok önce terk etmiştir. Açıkça söylemek gerekir ki bu durum nedeniyle yaşanan her can kaybı; kasten işlenmiş cinayettir."

"Kısacası deprem her ne kadar doğal afet olsa da, sorumluların deprem öncesinde ve deprem sonrasında görevlerini yerine getirmemeleri ve ihmalleri nedeniyle katliama dönüşmüştür" diyen Bilen, hukuk örgütleri olarak tüm sorumlular hakkında kasten ve olası kasıtla öldürme, kasten ve olası kasıtla yaralama, bilinçli taksirle öldürme, bilinçli taksirle yaralama, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal suçlarından suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Açıklamaya katılan ve suç duyurusunda bulunan hukuk örgütleri: Adalet için Hukukçular, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi için Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Sosyal Hukuk