29 Eylül 2024 Pazar

İfadesini almak istemeyen savcı ve polislerin Tosun'u koruduğu iddiası

Faşistler tarafından hedef gösterilen kayıp yakını Jiyan Tosun'un savcılığın ve polislerin başından savmasını, yalnızca devlet yetkililerinin ulaşabileceği bilgilerin sosyal medyaya sızdırılmasını, aile üyelerine ait telefon numaralarının gruplarda dağıtılarak yüzlerce kişinin arayıp hakaret ve tehdit etmesini yok sayan Adalet Bakanı Bozdağ, sürecin titizlikle ele alınıp Tosun hakkında koruma kararı çıkarıldığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, dün akşam Meclis bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada 13 Kasım'da gerçekleşen İstiklal Caddesindeki bombalı saldırının faili olduğu iddiasıyla Zafer Parti GİK üyesi Adem Taşkaya tarafından hedef gösterilen kayıp yakını avukat Jiyan Tosun'u Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sormuştu.

Soru üzerine yanıt veren Bozdağ, Tosun'un can güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alındığını iddia etti.

Katliamın yaşanmasının ardından Tosun'un bilgilerini Twitter'da paylaşan Taşkaya saldırıyı gerçekleştirdiğini yüzde 100 emin bir şekilde iddia etmiş, üç dakika sonra ise silmişti. Taşkaya, Telegram gruplarından gelen bilgi üzerine paylaştığını kaos yaratmamak için sildiğini öne sürerek kendini aklamaya çalışmıştı. Taşkaya'nın twit atmasıyla birlikte başta saray medyası olmak üzere, faşistler Tosun'u hedef göstermiş, katletmekle tehdit etmişti.

Öte yandan Tosun'un sadece devlet yetkilileri tarafından erişilebilecek bilgileri sosyal medyada yayınlanmış, başta yeğenleri olmak üzere aile üyelerine ait tüm telefon numaraları yüzlerce kişi tarafından aranarak "bombacısınız, yaşamayı hak etmiyorsunuz" diyerek tehdit ve hakaret edilmişti. Tosun ile birlikte çalıştığı İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in de numarası oyun gruplarına dağıtılmıştı.

Tosun, yaptığı açıklamada patlama sırasında Küçükçekmece'de Suriyeli müvekkil adaylarıyla görüştüğünü, ofisi ve İHD'nin patlamanın gerçekleştiği alana çok yakın olduğu için patlama sonrası sürekli telefonla aranarak sağlığının sorulduğunu aktardı. Bu görüşmeler sırasında yan masalarda olan birinin "yanında Suriyelilerle oturuyor" ihbarında bulunduğunu söyleyen Tosun, müvekkillerine kimlik kontrolü için polislerin geldiğini, süreci takip etmek için gittiği karakolda hakkında ihbar olduğunu öğrendiğini belirtmişti. Karakolda ifade verdikten sonra yeğenlerinin tehdit edildiğini öğrenmesiyle birlikte avukatı Jiyan Kaya ile suç duyurusu için gittiği savcının ifade almak istemediğini, kendilerini başından savmaya çalıştığını, karakola yönlendirdiğini aktaran Tosun, savcının can güvenliğinin sağlanması yönünde müzekkere yazacağı teminatıyla gittiği karakolda da böyle bir talimatın gelmediğini, karakolda da polislerin kendisini başından savmaya çalıştığını aktarmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tüm bu yaşananlar hiç olmamış gibi davranarak Tosun ve avukatı Kaya'nın gittiği savcılık tarafından ifadesinin alındığını, can güvenliği tesis edilerek Avcılar Polis Merkez Amirliği'ne müracatının sağlandığını belirtti. Bozdağ, Tosun hakkında koruma kararı verildiğini söyledi.

Ancak Bozdağ, Tosun ve Keskin'in sadece yetkililerin erişebileceği bilgilerin sızdırılmasına, aile üyelerinin numaralarının dağıtılarak yüzlerce kişi tarafından tehdit edilmesini ise hiç ağzına almadı.