27 Eylül 2024 Cuma

İHD 44 hasta kadın tutsağın durumuna dikkat çekti

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, bu haftaki F Oturumunun 572'ncisinde Marmara Bölgesi'nde bulunan 44 hasta kadın tutsağın sağlık sorunlarına dikkat çekerek, tahliyelerini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri F Oturması eyleminin 572'ncisi ni dernek binalarının önünde gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelerdeki hasta kadın tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekildi. Eyleme birçok hasta tutsak yakınının yanı sıra insan hakları savunucuları katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu ve Oya Ersoy da destek verdi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus kadınlar serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde, "İnsan hakları engellenemez", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları attı.

Eylemde açıklamayı Oya Ersoy yaptı. Türkiye ve Kurdistan hapishanelerinde bugün 450'sinin 65 yaş ve üzeri olan toplam bin 273 kadın tutuklunun bulunduğunu aktaran Ersoy, bugün tüm cezaevlerinde kadınların fiziksel, biyolojik ve psikolojik farklılıklarının ve ihtiyaçlarının dikkate alınmadığını belirtti. Ersoy, ayrıca son yaşanan Mereş merkezli depremlerin ardından birçok tutuklu gibi kadın tutuklularında mağdur edildiğini ifade etti.

KADIN TUTUKLULARIN DURUMU
Hapishanelerde baskıların artmasıyla bugün tüm hapishanelerin sivil denetime kapalı olduğunun altını çizen Ersoy, "Tam bilgiye erişimde yaşanan sorunlar devam etmektedir. Bu nedenle kısıtlı imkanlarla elde ettiğimiz hasta kadın mahpuslara ilişkin veriler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Bu veriler sorunun çok daha vahim boyutta olduğuna işaret etmektedir. Bugün sağlık durumu iyi görünen pek çok mahpusun giderek daha da kötüleşen hapishane koşulları ve ağırlaşan tecrit politikalarından kaynaklı olarak sağlıkları hızla bozulmakta ve yaşamları risk altına girmektedir" diye ifade etti.

Açıklamanın ardından Marmara Bölgesinde bulunan Bakırköy, Marmara (Silivri), Kandıra, Gebze, Bursa ve Düzce hapishanelerindeki ağır hastalıkları da olan 44 kadın tutsağın isim ve sağlık durumları bilgisi paylaşıldı.