27 Eylül 2024 Cuma

İHD Emil Galip Sandalcı'yı mezarı başında andı

İHD İstanbul Şubesi, derneğin ilk başkanı, gazeteci, yazar Emil Galip Sandalcı'yı mezarı başında andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin ilk başkanı, gazeteci, yazar Emil Galip Sandalcı mezarı başında anıldı.

İHD İstanbul Şube yöneticilerinin Sandalcı'nın Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılan anmada, Emil Galip Sandalcı'nın yönetim kurulu üyeliği de yaptığı TRT'deki muhalif duruşu nedeniyle 1971 darbesi sonrası gözaltına alınarak tutuklandığı, ağır işkence gördüğü, 80 askeri faşist darbesinin ardından da tutuklandığı hatırlatıldı.

Aydınlar Dilekçesi'nin imzacıları arasında yer alan Sandalcı'nın, 1986 yılında İHD kurucusu ve 1987 yılında da İHD İstanbul Şubesi Başkanı olarak görev üstlendiği belirtilirken, "1990 yılına kadar İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi başkanlığı yaptı. 3 yıl gibi kısa bir sürede iz bırakan bir insan hakları savunucusu tipi yarattı ve insan hakları anlayışının gelişmesine büyük katkısı oldu" denildi.

Sandalcı'nın yaşamı boyunca yüreğiyle, mücadeleci kişiliğiyle, sözüyle, kalemiyle baskılara direndiği, hiçbir otoriteye boyun eğmediği kaydedilen anmada, "Çalışanların ekonomik hakları için mücadele yürütürken de, Deniz'lerin idam edilmemesi için çabalarken de, 12 Eylül karanlığında cezaevlerine, işkencelere mahkûm edilenler için de aynı gönül ferahlığı, aynı kararlılıkla mücadele etti" ifadelerine yer verildi.

Anmada, "Aramızdan ayrılışının 30. yılında bir kez daha yineliyoruz; Emil abi, varlığınla yarattığın etki, bu gün mücadelemizi yürütürken yüreğimize ve aklımıza dokunmaya devam ediyor. Seni sevgiyle anarken senden devraldığımız mücadele kararlılığımızı ve umudumuzu koruyacağımıza söz veriyoruz" denildi.