22 Eylül 2024 Pazar

İran'da gözaltındaki iki kadın gazeteciden haber alınamıyor

Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan ayaklanmanın haberlerini yapan iki kadın gazeteciden 3 aydır haber alınamıyor. Kadın gazetecilerin yakınları, gözaltı süresi dolmasına rağmen serbest bırakılmadıklarını, yaşamlarından kaygı duyduklarını belirtti.

Rojhilat ve İran'da Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan halk ayaklanması üç ayı geride bıraktı. Faşist İran molla rejimi ayaklanmaya katılımı önlemek için eylemlerde halkın üzerine hedef gözeterek ateş açıyor. Bugüne kadar onlarca kişi katledildi. Gözaltı merkezlerinde cinsel işkence de dahil olmak yoğun işkenceler nedeniyle onlarca kişi katledildi. Ve hala akıbetleri bilinmeyen binlerce kişi gözaltında, işkence merkezlerinde tutuluyor.

Gazeteci Nilüfer Hamedi ve İlahe Muhammed'de gözaltına alınıp haber alınamayanlar arasında bulunuyor. Nilüfer ve İlahe, Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesi sonrası İran ve Rojhilat'ta başlayan eylemleri ilk haberleştiren iki kadın gazeteci. Gözaltı süreleri dolmasına rağmen henüz bırakılmadıkları gibi durumları hakkında yakınlarına bilgi verilmiyor.

NİLÜFER HAMİDİ'DEN 50 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR
Gazeteci Nilüfer Hamidi'nin eşi Muhammed Hüseyin yerel basına yaptığı değerlendirmede Nülüfer'in 22 Ekim 2022'de İtalat güçleri tarafından gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alındıktan sonra ziyaret etmek için birçok kez başvuruda bulunduğunu ama kendisine yanıt verilmediğini anlatan Muhammed Hüseyin, "20 gündür eşimin gözaltı süresi bitti ancak bırakılmıyor. Ayrıca, 50 gündür kendisi ile ilgili bir soruşturma başlatılmadı ve gözaltına alınmasının nedeni de belli değil" dedi.

İLAHE MUHAMMEDİ 73 GÜNDÜR GÖZALTINDA
Gazeteci İlahe Muhammedi'nin eşi Seid Parsayi de, İlahe'nin 73 gündür gözaltında tutulduğunu, resmi gözaltı süresi bittiği halde bırakılmadığını anlattı. Tutuklu olarak bulunduğu iki ay boyunca herhangi bir soruşturma açılmadığını kaydeden Seid Parsayi gözaltında tutulan yakınlarının durumlarının belirsiz olduğunu ifade ediyor.