22 Eylül 2024 Pazar

İsrail yaşamını yitiren Filistinli tutsağın cenazesini teslim etmeyecek

İsrail, müebbet hapse mahkum edilen ve tedavisi gerçekleşmediği için hayatını kaybeden kanser hastası tutsak Filistinli Nasır Ebu Hamid'in naaşını teslim etmeyeceğini duyurdu.

Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail'in, El Fetih örgütüne bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın kurucularından Ebu Hamid'in naaşını Hamas'la anlaşma çabaları kapsamında elinde tutacağını söyledi.

Gantz'ın bahsini ettiği anlaşma, 2014 ve 2015'ten beri Gazze'de tutulan İsrailli Avera Mengistu ve Hişam el Sayed'in iadesini öngörüyor. Euronews’te yer alan habere göre İsrail'in talebi, 2014 yılında "Koruyucu Hat Operasyonu" sırasında öldürülen Teğmen Hadar Goldin ve Çavuş Oron Shaul'un naaşlarının da iade edilmesini kapsıyor.

Hamas daha önce de İsrailli rehineler konusunu, İsrail hapishanelerindeki mahkumların serbest bırakılması için pazarlık kozu olarak kullanmıştı. İsrailli Bakan, kararının güvenlik kabinesi tarafından halihazırda onaylanmış olan protokolü takip etmekten ibaret olduğunu söyledi.

Söz konusu adım "alışılmadık" bir hamle olarak değerlendiriliyor. Zira İsrail, bir el Fetih üyesinin naaşının iadesini Hamas'la müzakerelere bağlıyor. İsrail geçmişte, Hamas'a prim vermeme adına bu durumu birbirinden ayırmayı tercih ediyordu.