29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul Baro Başkanı Saraç, hedef gösterilen Tosun'a sahip çıkmadı

İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, İstiklal Caddesinde gerçekleşen bombalı saldırının ardından Zafer Partili Adem Taşkaya tarafından hedef gösterilen ve can güvenliği tehlikede olan Avukat Jiyan Tosun'a sahip çıkmadı. Saraç, Tosun'un avukatlarının aramalarına ve mesajlarına da yanıt vermedi. Kayıp yakını Tosun, müvekkili Garibe Gezer'in hapishanede katledildiğini duyurmasının ardından da faşistler tarafından hedef gösterilmişti.

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı avukat Jiyan Tosun İstiklal Caddesindeki patlamanın ardından faşistler tarafından hedef gösterildi. Zafer Partili Adem Taşkaya'nın saldırıyı düzenleyen kişinin Tosun olduğu iddiası ve iftirasından yola çıkarak çok sayıda faşist sosyal medyada Tosun'u "terörist" ilan etti. İktidar medyası da Tosun'un fotoğraflarını kullanarak, yalan haberler servis etti.

Tosun'un kimlik bilgilerinin yer aldığı fotoğrafların polisten alınarak servis edildiği de ortaya çıktı.

Müvekkiliyle yaptığı görüşme sırasında polislerin gelip kendisinden ifade aldığı Tosun, can güvenliği olmadığı için geceyi adliyede geçirdi ve sabah saatlerinde suç duyurusunda bulundu.

Ömrünü insan hakları mücadelesine adayan kayıp yakını Jiyan Tosun, sayısız işkenceyi ortaya çıkardı. Son olarak hapishanede sistematik cinsel, fiziksel ve psikolojik işkence gören ve intihara sürüklenen Garibe Gezer'in katledildiğini duyurmuştu. Müvekkili Gezer'in yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşan Tosun ve çalıştığı hukuk bürosu faşistler tarafından hedef alınmış, linç edilmişti.

Tüm bu gerçekler ortadayken, İstiklal Caddesinde yaşanan bombalı saldırının ardından hedef gösterilen ve can güvenliği olmayan Tosun'un durumu İstanbul Baro Başkanı'nın ilgisini çekmedi. Avukat Veysi Eski'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı: "Dün kayıp yakını Av. Jiyan Tosun hedef gösterildi. Jiyan birçok tehdit aldı ve İstanbul Barosu başkanı Filiz Saraç ile iletişim kurdu. Başkan ilgilenmediği gibi bizim aramalarımıza ve mesajlarımıza da cevap vermedi. Böyle bir olayda dahi avukatlar Baro tarafından yüzüstü bırakıldı."

Öte yandan İstanbul Barosu da patlamaya ilişkin kınama mesajı yayınlarken, üyeleri olan Tosun'un hedef gösterilmesine ilişkin tek kelime etmedi.

AVUKAT DAYANIŞMASI: KASITLI OLARAK HEDEF GÖSTERİLEN MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ
Avukat Dayanışması, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda olay anında karakolda olmasına rağmen kasıtlı olarak hedef gösterilen Av. Jiyan Tosun'un yanında olduklarını duyurdu ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç'a şu soruları yöneltti: "144 yıllık İstanbul Barosu'nun 'ilk kadın başkanı' olarak kadın meslektaşımız Jiyan Tosun'un can güvenliğine dair bilginiz var mı? Meslektaşımız hedef gösterilirken ne yaptınız? Meslektaşlarımız Jiyan Tosun ve Eren Keskin'in aldığı tehditlerle ilgili olarak bugün saat 14.00 da İnsan Hakları Derneği'nde gerçekleşecek basın toplantısına katılacak mısınız? Üyeniz hedef gösterilmiş, can güvenliği sebebiyle geceyi adliyede geçirmek zorunda kalmış, size ve İstanbul Barosu'na ulaşılamadığı iddiaları yer alırken İstanbul Barosu yönetimi olarak neler yapacaksınız?"