27 Eylül 2024 Cuma

İstanbul Newrozunda on binler haykırdı: Birlikte kazanacağız

Yenikapı'yı dolduran on binler "Hükümet istifa" sloganlarını yükseltti, depremde yaşananların hesabını soracaklarını kaydetti. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen alanı dolduran binler ırkçı ve faşistlere de meydandan yanıt verdi, birleşik mücadelenin önemine dikkat çekti.

"Her dem Newroz her der azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newroz kutlamaları soğuk ve yağışlı havaya rağmen on binler Yenikapı Meydanında bir araya geldi. Hükümetin rant odaklı sermaye politikaları nedeniyle depremlerde katledilen on binlere atfedilen newroz programından saatler önce alanı dolduran binler sloganlarıyla meydanı inletti. "Hükümet istifa" sloganının yankılandığı alanda, tutsak siyasetçiler selamlandı.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) bileşenleri ve siyasi parti, demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi flamalarla Yenikapı Marmaray durağında buluştu. Sloganlarla yürüyüşe geçti. BMG, "Kapitalizmin enkazına, sömürüye ve faşizme karşı Newroz ruhuyla ayağa bijî Newroz" yazılı pankartın arkasında yürüyüş başlattı. Kortejde yapılan konuşmada, devletin deprem bölgesinde halkın ölmesini beklerken, Türkiyeli ve Kürdistanlı emekçilerin, halkların, devrimcilerin yaşatmak için deprem bölgesine akın ettiği hatırlatıldı. "İşte biz bu birleşik mücadelemizin, kurduğumuz bağların bizi yaşatacağını biliyoruz. Eşit ve özgür bir dünyayı, yeniden yaşamı birlikte mücadele ederek kuracağız. 2023 Newroz'una baharı karşılarken, deprem bölgesinde enkaz altında bırakılarak katledilen insanlarımızın yasıyla, öfkesiyle gidiyoruz. Ezilen, sömürülen başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların, deprem bölgesinde yapılmayan yardımlarla, susuzlukla, açlıkla, ölümle boğuşmalarına karşı öfkemizle yürüyoruz" denilen BMG kortejinde, "Newroz piroz be", "Bijî berxwedana zindanan", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

SGDF: UMUDA KELEPÇE VURULAMAZ
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) de "Umuda kelepçe vurulamaz. Newroz umuduyla yaşamı yeniden kuracağız" pankartıyla yürüyüşe geçti. Aralarında SGDF Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı'nın da olduğu tutsak sosyalistlerin selamlandığı selamlayan SGDF üyeleri, "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganı attı.

İŞÇİLER NEWROZ ALANINDA
Birleşik İşçi Hareketi (BİH), İnşaat-İş ile DİSK'e bağlı Limter-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları üyeleriyle Newroz alanında buluştu. "Newroz piroz be, yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" pankartıyla Yenikapı Newroz'una katılan işçiler, "Bijî berxwedana karkeran", "Bijî bratiya gelan", "Newroz piroz be", "HDP halktır halk burada" sloganlarını haykırdı.

AMEDSPOR'LA DAYANIŞMA
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın maskeleriyle alana gelen gençler, sloganlarıyla Öcalan'a özgürlük istedi. Bursaspor maçıyla karşılaşması öncesi iki gün Bursa'da ırkçı faşist saldırıya uğrayan, ölümle tehdit edilen Amedspor'la dayanışmak için sloganlar attı. Platforma çıkan Amedspor pankartı ve bayraklarıyla Barikat taraftar grubu kitleyi selamladı.

YEŞİL'LE MESAJ YOLLAYAN FAŞİSTLERE PANKARTLI YANIT
Öte yandan 1990'lı yılların gözaltında kaybetme ve faili meçhul cinayetlerde simge olan Beyaz Toros ve kontrgerilla tetikçisi "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın fotoğrafını açan faşistlere yanıt olarak da üzerinde "Beyaz Toros"a çarpı işareti atılan "Yeşil'i ez ulusu koru" pankartı açıldı.

KOMÜNİSTLER NEWROZ MEYDANINDA SLOGANLARINI YÜKSELTTİ
Komünistler de newroz alanında yerini aldı. Komünistlerin kortejinde sık sık "Yaşasın partimiz MLKP", "Disa disa serhildan MLKP Kürdistan", "Gençliğin gücü Komünist Gençlik Örgütü", "Partinin yıldızı Komünist Gençlik Örgütü" sloganları yükseldi.

HDP, HDK ile Yeşiller Partisi tarafından organize edilen Newroz'a Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TUAD-FED Yöneticisi Salih Tekin ve milletvekilleri katıldı. Newroz programı tertip komitesinin binleri selamlamasıyla başladı.

BİNLER TEK BİR AĞIZDAN HAYKIRDI: HÜKÜMET İSTİFA
Bu yıl depremde katledilenlere adanan Newroz'da saygı duruşunda bulunuldu. Ardından deprem bölgesinde yaşananların ve hükümetin söylemlerinin yer aldığı kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Bu sırada kitle hep bir ağızdan "Hükümet istifa" sloganlarını yükseltti.

Barış Anneleri alkış ve zılgıtlarla Newroz ateşini yaktı.

BİROL: YASIMIZ, KEDERİMİZ VE ÖFKEMİZLE GELİYORUZ
Newroz ateşinin yakılmasının ardından HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol meydana seslendi. Birol, "Zorlu ve engebelidir  yollar, acıttılar, kanattılar, öldürdüler ama ayağa kalktık, adım adım bu günlere geldik. Newroz, Kawaların günüdür, direnişidir. Diyarbakır Cezaevi'nde özgürlük, Cizre sokaklarında serhildandır. Bugün de zafere adım adım yürüme Newrozları yapıyoruz. Hepinize kutlu olsun. Bir zamanlar, şarkı sözlerinde vardı, 'Kine em'. Cevabı adım adım işlendi. Biz işçiyiz, kadınız, genciz, biz Kürdüz, biz halkız. Cevabı verildi. Biz emekçiyiz, genciz, kadınız, Kürdüz, biz halkız. Bizi öldürdükleri sandıkları her an kalktık ayağa. Şimdi de üzerilerine yürüyeceğiz. Bir devri bitireceğiz, başka bir devri açacağız" ifadelerini kullandı.

"Biz ada hapishanesinde tecrit altında tutulan iradenin buradaki sesiyiz" diyen Birol, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekti. Birol, "Biz alın terinin, emeğin kölece satılan, kendisine insanca yaşam reva görülmeyen emekçileriz. Buradayız, ayaktayız. Düzeninizi bozmaya geliyoruz. Bugün kalbimizde yas, keder ve üzüntü var. Çünkü on binlerce yurttaşımızı bu köhnemiş ve yıkılacak düzen nedeniyle kaybettik. Enkazlarda çığlıklar atarak öldüler. Yurttaşlarımızın hesabını sorana dek, adım adım gelecek ve bu düzeninizi bitireceğiz. Yasımız, kederimiz ve öfkemiz ile geliyoruz. Hazır mısın İstanbul? Bu düzeni değiştirmeye hazır mısın İstanbul? Bundan sonraki günlerde gözümüz Botan'da, Amed'te, Serhat'ta, milyonların el ele verildiği bu büyük gücü göstermede. Bu baharı yasla kederle karşıladık, umutla karşıladık, zafere yürüyoruz dedik. Son bir kez newroz piroz be" dedi.

ENCU: BU MEYDAN HESAP  SORACAK
Sahneye ulusal kıyafetleriyle çıkan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Kawa'nın çocukları Newrozu'nuz kutlu olsun" dedi. Encu, şunları söyledi: "Sizleri bu duruşunuzdan dolayı selamlıyorum. İstanbul halkı, önümüzde seçimler var. HDP'nin kapatılmasıyla seçimlere girmelerini engelleyeceklerini sandılar. Biz milyonlar olarak meydanlarda hesap soracağız. Kapatmanın hesabını soracağız. Tutuklamalarla, talanla, kapatmalarla bu mücadeleyi durduramazsınız. Bu meydan hesap soracak. İstanbul halkı hazır. Kürt halkı, halklar olarak AKP-MHP iktidarını göndereceğiz. Sizin duruşunuz her şeye cevap oldu. Newroz pîroz be."

'NEWROZ'UN ATEŞİ ÖZGÜRLÜK VE KARDEŞLİK İÇİN YANACAK'
Encü'nün konuşmasının ardından sahneye İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri çıktı. Ortak hazırlanan metnin Kürtçe ve Türkçesi okundu. 14 Mayıs seçimlerinde tek adam rejimine karşı faşizme ve kapitalizme karşı, özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin savaşının verileceği kaydedilen metinde "Newroz ateşi özgürlük için yanacaktır, kardeşlik için yanacaktır. Ezilenler geleceklerini emperyalist müdahalelerle değil kendi özgür iradeleriyle belirleyecektir. Günümüzün Dehak'larına karşı devrimci Kawa'larla karşı koyacaktır. Özgür ülke, özgür Ortadoğu, özgür dünya Newroz ruhu ile yaratılacaktır. Newroz'un direniş ateşi, kardeşlik ruhu ve özgürlük bilinciyle tüm halkların ve emekçilerin Newroz'u kutlu olsun" denildi.

Program Müzik Arhat sahne almasıyla devam etti.

DEMİR: MEYDANI DOLDURANLAR OLARAK HESAP SORACAĞIZ
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, söz aldı. "Öfkeliyiz, yerle bir olan binalara onay verenlere öfkeliyiz. Günlerce insanlara ulaşmayan iktidara öfkeliyiz. İktidar hastaneleri, belediye binaları vergilerimizle yapılan yollar yıkılarak altında kalmıştır, halka ilaç ve çadır göndermemiştir. Bütün bunlar olurken mülteci avına çıkanlara seyirci kalmıştır. Bu iktidar ırkçılığı körükleyen tekçi bir iktidar ve Alevi, Kürt, Arap halkına kendi başının çaresine bakın demiştir. Bunların hesabını soracağımıza halkımızın önünde söz veriyoruz" diyen Demir, meydanı dolduranlar olarak hesap soracaklarını söyledi.

Birleşik ve ortak mücadelenin önemine dikkat çeken Demir, "Karşımızda despotik, kadın nefretiyle dolu bir iktidar var. Yeni ortaklar arıyor, seçim pazarlıklarını kadınları yok saymak üzerine kuran bu faşist iktidar biz kadınların kazanımlarına göz dikmiş durumda. Onları kayyımlardan Rosa Kadın Derneğini kapatmalarından, katlettikleri Nadira Kadirova'dan tanıyoruz. Bilsinler ki İstanbul Sözleşmesini geri alacağız. Dün Taksim'deydik bugün Newroz alanlarındayız, yarın 1 Mayıs alanlarında olacağız" ifadelerini kullandı.

BULDAN: PARMAK SALLAMANIZA BOYUN EĞECEK HALK YOK KARŞINIZDA
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da kitleyi zafer işaretiyle ve Kürtçe selamladı. Newroz'un bu ülkeyi yönetenlere, Ankara'ya, siyasi iradeye buradan güçlü bir mesajın verildiği gün olduğunu kaydeden Buldan, "Bu yılki Newroz acılıdır, öfkelidir" vurgusu yaptı. Bulda, "Bu meydanı dolduranlar şunu bilsin ki demokrasi meydanlarda yazılır, barış meydanlarda ilan edilir. Ama barışı da adaleti de demokrasiyi de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs'ta sandıklarda ilan edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu ülkeyi yönetenler şunu bilsin ki Kürtlere hakaret ederek, Türkiye halklarına parmak sallayarak, her gün tehdit ederek bu süreci yönetemezsiniz, biz buna müsaade etmeyeceğiz. Hakaretlerinize de parmak sallamanıza da tehditlerinize de boyun eğecek bir halk yok karşınızda" dedi.

Tutsak siyasetçileri selamlayan Buldan, şöyle devam etti: "Cezaevlerinde de olsalar biliyoruz ki onlar buradalar, bizlerle birlikte Newroz'u kutluyorlar. Bir daha ki Newroz'da bütün arkadaşlarımızla el ele burada Newroz kutlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hep birlikte bu iki ayda uzun çalışacağız, gece demeden, gündüz demeden her eli tutacağız, her kapıyı çalacağız, herkesin yüreğine dokunacağız hep birlikte. Hepimizin yolu açık olsun. Hepimize başarılar diliyorum. Gelecek bizimdir, yarınlar bizimdir. 14 Mayıs sonrası hepimizindir. Newroz pîroz be. An azadî an azadî."

AKIN: YENİ, DEMOKRATİK, EKOLOJİK CUMHURİYETİ İNŞA EDECEĞİZ
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da bu rejim devam ettiği sürece hiçbir sorunun çözülmeyeceğinin altını çizdi. İktidarı def edeceklerini söyleyen Akın, demokratik ve ekolojik bir cumhuriyeti inşa edeceklerini belirtti. Akın, "HDP'ye yönelik her türlü saldırılar devam ediyor. Bizlerin iradesini yok etmek için kayyım atadılar, arkadaşlarımızı rehin aldılar. Buradan onlara selam söyleyelim. Sevgili Demirtaş ve Yüksekdağ'a selam olsun. Onlara buradan sözümüz var, sizlerle birlikte inanıyoruz ki 14 Mayıs sonrası özgürlüğünüze kavuşacaksınız. Bu iktidarı def edeceğiz, yeni, demokratik, ekolojik bir cumhuriyeti inşa edeceğiz" dedi.

Yeşil Sol Parti olarak HDP'ye yönelik her türlü baskı karşısında üstlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydeden Akın, "Soruyorlar "Yeşil Sol Parti kimdir?" diye. Yeşil Sol Parti sizlersiniz, kadınlardır, gençlerdir. 14 Mayıs'ta bu iktidarı göndermek için var mıyız? Birlikte hep beraber başaracağız. Her yerde özgürlük her zaman Newroz diyorum. Newroz pîroz be" ifadelerini kullandı.

Akın'ın konuşması sonrası sanatçı Gülseven Medar sahne aldı; Kürtçe, Türkçe ve Ermenice ezgileri söyledi.

ASRIN HUKUK BÜROSUNDAN MESAJ
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının mesajının okunduğu Newrozda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne ihtiyaç olduğunu vurguladı. Öcalan'ın 2014 Newrozundaki sözlerinin hatırlatıldığı mesajda, "Yaşadığımız tüm bu gelişmeler ışığında Sayın Öcalan'ın özgürlük ve barış misyonuna her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. İmralı'dan yükselen barış sesini duymamız, içinde debelendiğimiz ekonomik, politik tüm krizlerin aşılmasına büyük bir katkı sunacaktır. Tecride karşı sonuç alıcı bir mücadele yürüterek, var olan mücadeleyi daha da yükselterek barışın ve çözümün yolunu da açmış olacağız" denildi.

AKDENİZ: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ
Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, halkların Newroz'unu kutlayarak sözlerine başladı. Deprem bölgesindeki dayanışmaya dikkat çeken Akdeniz, yaşananların hesabını soracaklarının altını çizdi. Akdeniz, şöyle devam etti: "Emek ve Özgürlük İttifakı olarak el ele yürümeye devam edeceğiz. Türkiye'de Cumhur ve Millet ittifakı dışında Üçüncü Yolu açtık. Bu ittifak olmadan yeni bir tarih yazılamaz. Boşuna uğraşmayın. Biz de sarsılma olmaz, dimdik ayaktayız, sonuna kadar hedefimize yürüyeceğiz. Biz kazanacağız, birlikte kazanacağız, halklar kazanacak. Berxwedan jiyane."

'ÖCALAN ÖZGÜRLÜĞÜN UMUDUDUR'
Son olarak Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED)  Eşbaşkanı Zeki Baran, iktidarın tecrit politikasını "ahlaksızlık" olarak nitelendirerek,  "Sayın Öcalan şahsında milyonlarca kişi tecrit altında. Milyonlar Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele ediyor. Tecrit topluma uygulanıyor. Bir kez daha söylüyoruz, Sayın Öcalan özgürlüğün umududur" dedi.

Newroz programı Bandista'nın sahne almasıyla sona ererken, alandan ayrılan çok sayıda kişi gözaltına alındı.