27 Eylül 2024 Cuma

İÜ-C Veterinerlik Fakültesi öğrencileri: Çözüm için ortaklaşa adımlar atılsın

İÜ-C Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, ağır hasarlı hastane binalarının kendilerine haber verilmeden ve çözüm üretilmeden kapatılmasına tepki gösterdi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, ani bir kararla hastane binasının kapatılmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Avcılar'da bulunan hastane binası önünde toplanan öğrenciler, İÜ-C fakültesinin ana kapısına yürüyüş gerçekleştirdi. 

Basın açıklamasını okuyan Hatem Ceyda Gürsel, toplanma sebeplerinin üç yıldır çözülemeyen ve bugün itibariyle eğitimlerini durma noktasına getiren mağduriyetleri olduğunu kaydetti. Eylül 2019'da yapılan incelemeler sonucu fakülte binası ve hastanenin ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini aktaran Gürsel, fakülte binasının yıkıldığını ancak hasarlı hastanede bugüne kadar eğitimin devam ettiğini dile getirdi.

Yeni alınan kararın öğrencilere bildirilmediğine dikkat çeken Gürsel, "Bu süreçte fakülte bütünlüğü bozulmuş, anabilim dalları ve dönemler iki farklı kampüse dağıtılmış, gerek kampüslerin birbirine uzaklığı ve ulaşım zorluğu gerekse materyal ve fiziki şartların eksikliğinden dolayı eğitim kalitemiz sekteye uğramıştır" ifadelerini kullandı.

Yeniden yapılacağı söylenen fakülte ve hastane binalarının pandemi bahanesiyle temelinin bile atılmadığını vurgulayan Gürsel, tüm bu koşullara rağmen eğitimi sürdürmeye çalıştıklarının altını çizdi. Kullanım amacı eğitim-öğretim olmayan, yeterli kapasite ve altyapının bulunmadığı koşullarda eğitim görmek zorunda bırakıldıklarını kaydeden Gürsel, şöyle devam etti: "Sonradan fakültenin kendi bütçesiyle tahsis ettiği ve amfi 7 olarak isimlendirilen prefabrik, rektörlükçe uygun görülmemiş ancak eğitimin verileceği uygun bir yer alternatifi de sunulmamıştır. Bu süreçte zarar gören en başta öğrenciler olmak üzere; hocalar, hastalar ve hasta yakınlarıdır. Yılda on binlerce hasta kabul eden hastanemiz, bu niteliği dolayısıyla ülkenin en kapsamlı fakülteleri arasında yer almaktadır."

Hastanenin ani bir şekilde ve uygun bir çözüm yolu üretilmeden kapatılmasının eğitimlerini ve mezuniyetlerini tehlikeye attığını ifade eden Gürsel, şu ifadeleri kullandı: "Verilen karar öğrencileri, içerisinde barınan ve tedavi gören canlıları, hasta yakınlarını, doktora öğrencilerini ve hocaları mağdur etmektedir. Fakültenin şu anki durumu özellikle deprem felaketinden etkilenen, bu dönem mezun olacak olup askere gidecek olan, eğitim ve kariyer planı sekteye uğrayan bizler için; barınma sorununu da içeren ekonomik problemler yaratmaktadır. Fakültemizin içinde bulunduğu bu durumun belirsizliği biz öğrenciler için endişe vericidir."

Gürsel, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Rektörlüğün 23/02/2023 tarihli ve 628703 sayılı yazısı ile tahliye edilmesi ve kullanıma kapatılması kararı alınan hastanemiz yerine hocalarımız, biz öğrenciler, hastalar ve hasta yakınlarımızın mağdur edilmeyeceği şekilde, teşhis ve tedavinin sağlanacağı, akreditasyon koşullarını karşılayan uygun çözüm planının ve ortamın fakültemizle uzlaşılarak sağlanması.
🔹Fakülte ve hastane binalarımızın eğitim-öğretim ve hizmete uygun bir şekilde acil olarak yapımına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması.
🔹Sahip olduğumuz akreditasyonun kaybedilmemesi için gerekli tüm hususların yerine getirilmesi.
🔹Uzlaşılan çözüm planı uygulanırken sürecin tüm şeffaflığıyla fakültemiz ve biz öğrencilerle paylaşılması."