29 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de hayvan hakları için miting

İzmir'de bir araya gelen çok sayıda hayvan hakları savunucusu, AKP-MHP iktidarına şöyle seslendi: "Sizin nefretiniz ve kanlı yasanız kaybedecek, bizim yaşam kararlığımız ve mücadelemiz kazanacak. Siz öldürmek istiyorsunuz, biz özgür yaşatacağız."

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları'nın çağrısıyla "Katliam yasasını tanımıyoruz" şiarıyla miting düzenledi. Çok sayıda kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanından Gündoğdu Meydanına kadar yapılan yürüyüşte "Katliam yasasını tanımıyoruz. Yasayı iptal et" pankartı açıldı. Yürüyüş esnasında sık sık "Barınaklarınız kan kokuyor", "İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük", "AKP elini hayvanlarda çek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından miting alanına geçildi. Yaşam hakkı savunucularının yaptığı konuşmaların ardından basın metni okundu. Basın metnini yaşam hakkı savunucuları adına Pınar Alp Asil ve Kaan Gencer okudu. Sokakların sakinleri köpeklerin bir anda AKP-MHP iktidarının söylemleriyle nefret nesnesine döndüğü kaydedilen açıklamada, "Halkın katliam yasasına karşı kararlılığı ve mücadelesi ancak gerçekten vaat edildiği gibi yasa uygulanmazsa iktidarın tüm baskılarına rağmen bu kanlı yasanın karşısında durdukları sürece onlarla beraber olacaktır" denildi.

Yasanın ağustos ayında meclisten geçirilmesinin ardından Anayasa Mahkemesine 16 maddenin iptali için açılan davanın yakın zamanda görüleceğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Hayvanları Koruma Kanunu denilmesine rağmen kanunun adına, amacına, koruduğu değerlere açıkça aykırı olan bu kanun derhal iptal edilmelidir. İnsanlara tanınan ve ölüm hakkı olarak niteleyebileceğimiz, rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının; rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını biliyoruz. Hayvanlar yaşamak istiyor! Veterinerlerinde hayvanları öldürmeye zorlamanın; mesleğinin doğasına, meslek kurallarına ve mevzuatına aykırı olduğunu biliyoruz" diye belirtildi.

"Sizin nefretiniz ve kanlı yasanız kaybedecek, bizim yaşam kararlığımız ve mücadelemiz kazanacak. Siz öldürmek istiyorsunuz, biz özgür yaşatacağız" vurgusu yapılan açıklamada, mücadelenin süreceği kaydedildi.

Açıklamanın ardından Grup Geniş Merdiven ve İlkay Akkaya sahne aldı. Miting şarkılar eşliğinde sona erdi.