22 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de 'insanca yaşanacak asgari ücret' eylemi

İnsanca yaşanacak bir ücret için mücadele çağrısı yapan İzmir'deki kurumlar, birlikte mücadeleyle kölelik düzenini yıkacaklarının altını çizdi.

İzmir Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde asgari ücrete ilişkin açıklama yapıldı. "İnsanca yaşanacak bir ücret için mücadele edelim! Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşim" yazılı pankartın açıldığı eylemde, mücadele çağrısı yapıldı.

Birleşik İşçi Kurultayı, Dostluk ve Kültür Derneği(DKDER), Emekçi Hareket Partisi, Kaldıraç, KÖZ, Söz ve Eylem, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin çağrısıyla düzenlenen eyleme, Ege işçi Birliği ve Devrimci Hareket de  destek verdi.

Basın metnin okuyan Koralp Selçuk, sermaye temsilcilerinin işçi ve emekçileri sefalete mahkum etmeki için çeşitli dayatmalarda bulunduğunu kaydetti. "Kendi kaderimizi elimize almak için örgütlenmezsek, birleşip, mücadele etmezsek bu ucuz tiyatro sahnesini dağıtamayız. Bizim elimizde hayatı yaratan, üretimden gelen gücümüz var" diyen Koralp, bu gücü örgütlü mücadeleyle buluşturup ücretli kölelik düzeninin bertaraf edilebileceği kaydedildi. Koralp, "Buradan tüm işçi ve emekçilere bir kere daha sesleniyoruz. Gelin bu oyunu hep birlikte bozalım. Birilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkum etmesine izin vermeyelim, geleceğimize sahip çıkalım. Bunun yolu da ücretli kölelik düzenine karşı mücadele etmekten geçiyor" dedi.

Koralp, ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşik mücadele yürütüldüğü takdirde gerçekleşecekleri şu maddelerle sıraladı:
🔹"Asgari ücret işçi sendikalarının açıkladığı yoksulluk sınırının altında kalamaz Yoksulluk sınırı Kasım ayında 25 bin 364 lira olarak açıklanmıştır. Bu rakamında gerçeği yansıtmadığını hatta her an arttığını biliyoruz. Nüfusun 51 milyonu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Birleşirsek bir avuç sömürücü bizlere açlık ve yoksulluk koşullarını reva göremez.
🔹Asgari ücreti işçi düşmanı bir komisyon belirleyemez! İşçilerin büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir ücrette işçi sınıfının söz ve eylem hakkı olmalıdır. İşçi sınıfını savunan her türlü örgütlülükle sendikalarda, fabrikalarda, mahallelerde, hayatın olduğu her yerde komiteler-meclisler-birliklerde örgütlenelim. Grevlerle, direnişlerle insanca yaşamaya yeten ücreti biz belirleyelim.
🔹Eğitim, sağlık, barınma, en temel insan hakkıdır ücretli olamaz! Gıda, giyim, su, elektrik, doğalgaz harcamaları insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanır! Geçtiğimiz kış elektriği, doğalgazı kesilen abone sayısı 4.5 milyondur. Geçilmeyen köprülere, gidilmeyen havaalanlarına, ödenmeyen şirket kredilerine ayrılan ödenek bizlerin parasıdır. Temel insani ihtiyaçlarımızı ücretsiz alalım!
🔹İş ve gelir güvencesi olmayan kimse kalamaz! Esnek, güvencesiz, kuralsız çalıştırmalarla çalışma saatleri her geçen gün artmaktadır. 12-14 saatlere varan mesailer hem işçileri düşük ücrete hem de işsizliğe mahkum etmektedir. Ücretlerin azalmadan iş saatlerinin azalması, işsizliğin ortadan kaldırıldığı, herkese gelir güvencesinin sağlandığı bir hayat mücadeleyle mümkündür.
🔹Vergi aldatmacasına son! Sermaye sahipleri sürekli bir şekilde vergiden muaf tutuluyor. Bizlerin maaşı vergi dilimlerinden kesintilere uğruyor. Tüm ücretli çalışanlardan dolaylı, dolaysız vergi alınması durdurulmalıdır. Vergiler halkı sömüren sermaye sahiplerinden alınmalıdır.
🔹Emekli maaşları da dahil hiçbir ücret asgari ücretin altında olamaz! Açlık sınırı 8 bin TL'ye dayanmışken emekli aylıkları 3 bin 500 TL civarındadır. 25 yıl, 30 yıl çalışırken sömürüldükleri yetmiyor gibi emekli olduktan sonra da emekliler ölüme terk ediliyor. Asgari ücret, bir insanın alabileceği en düşük ücrettir ve bugün artık toplumun tamamını ilgilendirmektedir. Emekli aylıkları, asgari ücretin altında kalamaz.
🔹Çocuklarımız okullarda aç kalamaz, en az bir öğün ücretsiz yemek! Açıklanan enflasyonla, hissedilen, gerçek enflasyon arasında 5 kat fark vardır. Geçtiğimiz yıl sadece elektrik ve doğalgaza toplamda 9 kez zam gelmiştir. Ancak ücretler aynı oranda artmamıştır. Milyonlarca çocuğumuz okula aç gidip aç dönmektedir. Sermaye sahipleri doysun diye çocuklarımızın açlığına izin vermeyelim.
🔹İşçi ve emekçilerin her türlü örgütlenmesi ve mücadelesi haklı ve meşrudur, engellenemez!"

Sermayenin ve iktidarın saldırılarına karşı greve çıkan ve direnen işçilerin izlenmesi gereken yolu gösterdiği, asgari ücret oyununu bozmanın, insanca çalışma ve yaşam koşulları elde etmenin yolu işçi sınıfının birliğinden, fiili meşru mücadelesinden geçtiğini hatırlatan Koralp, tüm işçi ve emekçileri insanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlükler için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye çağırdı.