29 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de polis yasağı tanınmadı: İnsanlık suçunun karşısındayız

Kimyasal silah kullanımına karşı İzmir'de yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellenmek istendi. HDP Milletvekili Koçyiğit, "Lime lime etseniz de bu insanlık suçunun karşısında duracağız" dedi kamuoyuna bu suça karşı mücadele çağrısı yaptı.

Türk devletinin yenemediği gerillaya karşı kimyasal silah kullanımına karşı tepkiler sokakta sürüyor. AKP-MHP iktidarının savaş ve insanlık suçlarının teşhiri, katledilen gerillalar için mücadele çağrısı ise engellenmek isteniyor.

Barış Anneleri İnisiyatifi ve TJA, İzmir'da Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kimyasal silah kullanımına karşı açıklama yapmak istedi. Barış Anneleri İnisiyatifi ve TJA'nın çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi henüz Alsancak'a varamadan polis ablukasına alındı.

Uzun süren tartışmaların ardından HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, açıklamayı il binası önüne taşıyacaklarını duyurdu. Bu kez de HDP İzmir İl Binası polis ablukasına alındı. Bina içinde bulunanların dışarıya çıkması, dışarıdakilerin de içeriye girmesi polis tarafından engellenmek istendi. Ancak kitlenin iradesi karşısında polis geri adım attı.

İl binası önünde söz alan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kimyasal silah kullanımına ilişkin yapılmak istenen eylemlere yönelik yasaklamaları, işkenceli gözaltıları hatırlattı. İktidara seslenen Koçyiğit, "Lime lime etseniz de bu insanlık suçunun karşısında duracağız. Kim olursa olsun gidin Vietnam'da yapın önce biz sokağa çıkacağız, Tayland'da yapın önce biz sokağa çıkacağız. Siz gidin Etiyopya'da yapın önce biz sokağa çıkacağız" dedi.

Tarihin faşist Hitleri Mussolini'yi sömürgeci Amerika'yı yazdığı gibi mazlum halkları ve zulme karşı direnenleri de yazdığının altını çizen Koçyiğit, "İşte biz zulme karşı çıkmak için buradayız. Bir kez daha bütün demokratik kamuoyuna, uluslararası kurumlarına, insan hakları örgütlerine çağrımız gelin beraber bu insanlık suçuna karşı mücadele edelim" ifadelerini kullandı.

Açıklama zılgıt, alkış ve sloganlarla sona erdi.