27 Eylül 2024 Cuma

'Kadınlar olarak 8 Mart'ta alanlarda olalım'

Cizre Bölgesi Kadın Bakanı Evîn Paşo 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ETHA'ya konuştu. Evîn Paşo "Kadınların haklarını almak için kendini feda etmesi, mücadelesi ve haykırışı bugün hala alanlarda mücadeleyi sürdüren kadınlara ses oluyor" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Cizre Bölgesi Kadın Bakanı Evîn Paşo, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutlayan Evîn Paşo 5 bin yıllık erkek egemenliğinin, kadına yönelik şiddetin, kadın iradesinin yok edilmesi çabasının yanında kadınların direniş ve mücadele tarihinin de olduğunu hatırlattı.

Evîn Paşo, "Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın bütün halkların tarihlerinde önemli bir acı ya da mücadele vardır. Dünyanın dört bir yanında ulus, inanç, siyasi parti fark etmeksizin ortak tek bir konuda mücadele yürütülüyor, o da kadın özgürlük mücadelesi" dedi.

Kadınların tarihinde birçok önemli olayın olduğunu hatırlatan Evîn Paşo şunları vurguladı: "Bu mücadelelerden biri de kadın mücadelesinin devam ettirilmesi günü olarak bildiğimiz 8 Mart. Kadınların haklarını almak için kendini feda etmesi, mücadelesi ve haykırışı bugün hala alanlarda mücadeleyi sürdüren kadınlara ses oluyor."

Rojava kadın devriminin içinde yer alan kadınların bu yıl 8 Mart'ta da kadın mücadelesi tarihinin tanınması, toplum içinde duyarlılık yaratılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Evîn Paşo çalışmalara dair, şu bilgileri verdi: "Çoğunlukla bugünün tanıtılması, Kadın mücadelesi nasıl yürütüldü, 8 Mart nasıl Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak tanındı? Bu yönlerden komün komün, kurum kurum, köy köy, kent kent seminerler gerçekleştirilecek. Nitekim kadın kurumları toplantılar da yapıyor. Resim sergileri, kadınların yaptığı sanat çalışmaları, yani farklı farklı kentlerde çeşitli eylemler var, bunlar kadın özgürlük  yürüyüşlerinin devamı olarak yapılıyor.

Deprem nedeniyle 8 Mart planlarının geçmiş yıllardaki gibi olmayacağını kaydeden Evîn Paşo, "Bu yürüyüşler kadınların öncülüğünde ama genel olacak çünkü kadın özgürlük mücadelesi sadece kadınların değil tüm toplumun mücadelesidir. Eylemler Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kadın Eylem Birliği İnisiyatifinde çalışma yürüten bütün kadın kurumlarının ortaklığıyla yapılacak" ifadelerini kullandı.

Tüm kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan Evîn Paşo konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Kadınlar olarak 8 Mart'ta alanlarda olalım. Özgürlük yürüyüşümüzü sürdürelim. Jin, jiyan, azadî"