27 Eylül 2024 Cuma

Karyer Deprem Dayanışması yeni yaşamı örgütlüyor

Antakya Karyer mahallesinde depremin ardından halkla dayanışma ilk sosyalistler koştu. Karyer Taziye Evi'nde dayanışmayla kolektif bir yaşam örgütleyen halk, devletin bugüne kadar gelmediğini vurguladı. Karyer Deprem Dayanışma Koordinasyonu'ndan Rabia Keremoğlu, "Devlet benim gözümde artık bir hiç" diyerek tepkisini dile getirdi.

Depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Bu süre içerisinde devlet halkı enkaz altında ölüme terk ederken, sağ kalanları ise açlık, susuzluk, salgın hastalıklara teslim etti. AFAD depremin ilk anından itibaren sadece görüntüde varlığını sürdürdü. Enkaz altında kalanları çıkarmak için 4-5 günü kılını kıpırdatmayan AFAD ve devletin diğer kurumları, sonraki günlerde enkazdan insanlar çıkarılırken kameralarıyla gidip nasıl ki kendilerini çıkarmış görüntüsü verdiyse bugün de aynısını yapıyor. AFAD çadırları görünen çadır kentlerde AFAD halkın hiçbir ihtiyacını karşılamıyor. Bu çadır kentler, silahlı askerlerin gölgesinde. Bir de sosyalistlerin, devrimcilerin, emekçi sol güçlerin kurduğu yaşam alanları var. Bunlardan biri de Antakya'nın Defne ilçesi Harbiye/Karyer mahallesindeki Karyer Taziye Evi.

6 Şubat günkü depremin ardından halk kendi yaptığı Karyer Taziye Evi'ne sığındı. Halk, 7 Şubat günü bölgeye ulaşan sosyalistlerin dayanışmasıyla burada yaşamı yeniden kurmaya çalışıyor.

Karyer Deprem Dayanışma Koordinasyonu adı altında yürütülen çalışma kapsamında taziye evi dışında yaşayan halkla iletişim kanalları oluşturulurken, sık sık çadırlar ziyaret ediliyor, mahalle halkının katılımıyla toplantılar örgütlenerek yeni yaşamın nasıl kurulacağı üzerine tartışmalar yapılıyor.

Taziye evi, sayısı zaman zaman değişse de ortalama 100-150 kişiye ev sahipliği yapıyor. Halkın dayanışma amacıyla gönderdiği ve insanların kendi evlerinden çıkarabildiği, yorgan battaniye, karton ve minderlerden oluşturulan yataklarda uyuyan halk, yaşam alanını birlikte temizliyor, birlikte yiyip içiyor.

KARYER HALKI KENDİ YAPTIĞI TAZİYE EVİNE SIĞINDI
Şimdi sözü Karyer Taziye Evi'nde yaşayan Rabia Keremoğlu'na bırakalım. Depremin ardından mahalle halkının yaptığı Karyer Taziye Evi'ne sığındıklarını anlatan Rabia, ilk 24 saat yardım gelmediğini, ilk yardımların da sosyalistler tarafından ulaştırıldığını söyledi. "Devlet tarafından hala bir yardım gelmediğini altını çize çize söyleyebilirim" diyen Rabia, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın taziye evine gelerek sadece geçmiş olsun dileğinde bulunup gittiğini aktardı. Akar'ın, kendilerine "bir ihtiyacınız var mı" diye sormadığını vurgulayan Rabia, devletin depremden zarar gören halkla nasıl ilişki kurduğunu özetlemiş oldu. Rabia, enkazların altında yaşam mücadelesi verenleri çıkarmayan devletin kendilerine 20-25 kefen yollamasını öfkeyle dile getirdi.

KALABALIK BİR EV HALİ
"Gönüllüler olmasaydı nasıl bir hayatın içinde olurduk bilemiyorum" sözleriyle halkla dayanışma içinde olan sosyalistlere teşekkür eden Rabia, Karyer Taziye Evi'nde kendilerine bir düzen kurduklarını, kalabalık bir ev hali oluşturduklarını kaydetti, "Burada herkes birbiriyle dayanışma içerisinde" diye ekledi.

KOLEKTİF BİR YAŞAM KURULDU
Devlet deprem bölgesinde yaşayan halka hijyen koşulları sağlayamazken, kurulan çadır kentlerde tuvalet ve banyo ihtiyaçları karşılanmazken, Karyer Taziye Evi'nde sosyalistlerin dayanışmasıyla banyo kuruldu, çamaşır makinesi temin edildi. Sosyalistler sayesinde kendilerine bir düzen kurduklarını aktaran Rabia, her sabah 07.30'da kalktıklarını, yataklarını toplayıp hep birlikte temizlik yaptıklarını, ardından birlikte kahvaltılarını yaptıklarını söyledi. Tuvalet, banyo ve mutfak temizliğini de kolektif bir düzen içinde gerçekleştirdiklerini belirten Rabia şunları anlattı: "Gönüllüler sayesinde ayaktayız. Onlar bize doktor getirdi, çocuklarımız için tiyatro yapıldılar. Kadınlara özel çalışma yapıldı. Kadınları ancak kadınlar anlayabilir. Kadınların kişisel ihtiyaçlarını giderdiler. Devleti ben burada hiç görmedim. Gelen devlet de korumalarla geldi. Devlet benim gözümde artık bir hiç. Açıkça söyleyebilirim bunu."

Karyer Taziye Evi'nde yaklaşık 150 kişinin kaldığını, sosyalistlerin de kendileriyle kaldığını söyleyen Rabia, dayanışma için gelen malzemelerden sadece taziye evindekilerin faydalanmadığını belirtti. Karyer mahallesinde evlerinin bahçesinde kurdukları çadırlarda kalanlar, çevre mahalle ve köylerde yaşayanlara ihtiyaçlarının Karyer Taziye Evi'nden dağıtıldığını aktaran Rabia, Döverköy, Yeşilpınar, Gümüşgöze, Subaşı, Çekmece, Samandağ'daki depremzedelere ulaştıklarını aktardı.

KADINDAN KADINA DAYANIŞMA
Rabia, özellikle kadınlar için yürütülen çalışmadan etkilendiğini anlattı. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın'ın (ÖGK) kurduğu Kadından Kadına Dayanışma Çadırında yaklaşık 500 kadınla dayanışma sergilendiğini söyledi.

Rabia Keremoğlu, ellerine ulaşan ve fazla olan çocuk bezi, mama, bebek bisküvisinin aralarında olduğu malzemeleri Adıyaman, Antep ve Maraş'a yolladıklarını hatırlattı.

'KARYER'DEKİ DERSLİK VE OYUN ALANINDA GÖNÜLLÜ EĞİTMENLİK YAPIN'
Deprem bölgesinde eğitimin başlamaması temel sorunlardan biri. Bu durum kadınların üzerindeki yükü artırırken, çocukların depremin etkisinden kurtulmasını da zorlaştırıyor. Eğitimin ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken, çadır kentlerde silahlı askerlerin denetimi altındaki küçük çadır dersliklere çocuklar gitmek istemiyor. Karyerli kadınlar çocuklarının silahlı askerlerden korktuğu için buralara gitmek istemediğini söyleyince Karyer Deprem Dayanışma Koordinasyonu mahallede bulunan Kazım Karabekir İlkokulu bahçesinde Düş Yolcuları oyun alanı ve Okan Pirinç Dersliği kurdu.

DÜŞ YOLCULARI OYUN ALANI
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencisi Gamze Toprak, SKM ve ÖGK ile geldiği Harbiye/Karyer mahallesinde kurdukları Düş Yolcuları oyun alanında depremzede çocuklarla yaratıcı oyunlar oynadıklarını, eğitici, öğretici etkinlikler düzenlediklerini aktardı.

Çok sayıda çocuğun katıldığı Düş Yolcuları oyun alanının sürekliliğini koruması için çocuklarla eğitici, öğretici oyunlar oynayabilecek, onlarla ilgilenebilecek gönüllü öğretmen ve öğrencilere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gamze, "Karyer mahallesi Kazım Karabekir İlkokuluna gönüllü tüm öğretmenleri bekliyoruz" çağrısında bulundu.

OKAN PİRİNÇ DERSLİĞİ
Okul bahçesinde bir çadır içinde derslik de oluşturuldu. Kobanê'yi yeniden inşa etmek için Antakya'dan yola çıkan ve Suruç katliamında ölümsüzleşen Okan Pirinç anısına kurulan derslikte üniversiteye hazırlık, lise ve ortaokul çocukları bulunuyor.

Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Ela Yeşilkaya, gençlerin test çözerek sessiz ve stresiz bir ortamda üniversiteye hazırlandıklarını, ders çalıştıklarını söyledi. Okan Pirinç Dersliği'nin devamlılığının önemine işaret eden Ela, gönüllü öğretmen ve öğrencilere Karyer'e gelerek gençlerle dayanışma içinde olmaları çağrısı yaptı.