27 Eylül 2024 Cuma

'Katliam karşısında bitmedik, mücadeleyi sürdürdük'

TDİ, 19-22 Aralık katliamının yıl dönümünde anma ve panel düzenledi. Panelde konuşan hapishane direnişçilerinden Vefa Serdar, "Devrimci tutsaklar içeride beyinlerini ve kalplerini örgütlediler" dedi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) 19-22 Aralık Hapishaneler Katliamının 19. yıl dönümüne ilişkin Taksim'de bulunan Önder Babat Kültür Merkezi'nde anma ve panel gerçekleştirdi.

'BİZİM DE GÜNÜMÜZ GELECEK'
19 Aralık'a ilişkin sinevizyon ve saygı duruşunun ardından başlayan panelde ilk söz alan hapishane direnişçisi Vefa Serdar, sınıf mücadelesinde her zaman zindanların direniş geleneği olduğuna işaret etti ve "Devlet hücre tipi cezaevini hiçbir zaman gündemden düşürmedi. Devletin tutsakları teslim alma politikası devam etti ve her imkanına rağmen alamadı. Zaman gösterdi ki, er ya da geç zafer devrimci tutsakların oldu" diye konuştu.

Dönemin Başbakanı Ecevit'in "Cezaevlerini kontrol altına alamazsak, eylemleri kontrol edemeyiz" sözünü hatırlatan Serdar, "Devrimci tutsaklar içeride beyinlerini ve kalplerini örgütlediler. O sözü boşa çıkardılar" dedi.

19 Aralık'ın pasif bir direniş olmadığını, tutsakların devlete karşı savaş verdiğini dile getiren Serdar, "İrlanda Cumhuriyet Ordusu (İRA) önderlerinden Bobby Sands'ın dediği gibi, bizim de günümüz gelecek" diye belirti.

'KATLİAM DEVLETİN VAHŞİ YÜZÜNÜ EN GENİŞ KİTLELERE GÖSTERDİ'
Bir diğer direnişçi Eyüphan Başer, hapishanelerin devrimci tutsaklar için bir eğitim alanı olduğunu, içeriden dışarıya müdahale edildiğini kaydetti. Başer, 19 Aralık'ın ideolojik bir katliam olduğuna dikkat çekti ve konuşmasına şöyle devam etti: "Kendi ideolojilerine karşı alternatif olan bir ideolojiyi yok etmek için bu katliamı yaptılar. Türkiye'deki bütün katliamlar gibi 19 Aralık Katliamı da bizi güçlendiren bir katliam olmuş olması önemli. Bu katliam karşısında biz öldük bittik değil, cevap olarak mücadeleyi nasıl güçlendirebiliriz üzerinden mücadelemizi sürdürdük. 19 Aralık Katliamı devletin o vahşi yüzünü en geniş kitlelere gösterdiği bir süreç aslında."

'DEVRİMCİLİK, HER KOŞULDA SAVAŞÇILIK VE KARARLILIKTIR'
2017'de 2 ay hapishanede kalan Can Çıldır ise iktidarın hapishanelerde tutsaklara yönelik psikolojik savaş geliştirdiğini söyledi ve "Hapishanedeki her anda bu savaşı hissedebiliyorsunuz. Bu yöntemlerle devrimcilerin kararını kırmaya çalışıyorlar. Devrimcilik, her koşulda savaşçılık ve kararlılıktır" şeklinde konuştu.

19 Aralık Katliamında çocukken yaşadıklarını "Daima" isimli grafik romanla yazan Sena Şat'ın kitabının tanıtımı yapıldı. Panel, serbest kürsünün ardından Grup Vardiya'nın müzik dinletisiyle son buldu.