29 Eylül 2024 Pazar

Katliam yasasına karşı miting: Yasayı sokakta biz yazacağız

Sokakta yaşayan hayvanlara dönük katliam yasasına karşı Maltepe'de düzenlenen mitingde, "Sokakta yaşayan hayvanları bizden koparmak isteyen yasaya karşı, öfkemizi ve bilincimizi daha gür ve daha güçlü örgütlemeye devam edeceğiz" vurgusu yapıldı.

Yaşatacağız Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce kişi, sokakta yaşayan hayvanlara dönük katliam yasasına karşı Maltepe miting alanında yan yana geldi. Miting öncesi Süreyya Plajı durağında kortej oluşturularak, sloganlar ve pankartlarla miting alanına yüründü. "Yaşatacağız", "Toplayamazsın, öldüremezsin, hapsedemezsin", "Hayvan hakları anayasaya" pankartları açılan yürüyüşte, "Yasayı iptal et, katliama hayır", "Katliam yasası çöpe", "Barınak değil ölüm kampı", "Sokaktayım, yanındayım" dövizleri taşındı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "Faşizm öldürür mücadele yaşatır, kanlı yasaya karşı mücadeleyi yükselt" pankartıyla yürüdü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu da kortejde yerini aldı.

Yürüyüş ve miting boyunca, "AKP elini hayvanlardan çek", "Nehirden denize özgür Filistin", "Lübnan halkı yalnız değildir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "Sokaktayım, yanındayım", "Yasayı sokakta biz yazacağız, "CHP elini hayvanlardan çek", "AYM yasayı hemen iptal et", "Hayvan cinayetleri politiktir" sloganları atıldı.

Mitingin başında, siyonist İsrail'in Filistin ve Lübnan halklarına dönük katliam saldırılarına da tepki gösterilerek, Lübnan ve Filistin halklarıyla dayanışma vurgusu yapıldı.

Yaşatacağız Platformu adına basın açıklamasını Sevcan Çamlıdağ ve Ersin Tek okudu.

'SOKAK HAYVANLARI SEÇİM PROPAGANDASI YAPILDI'
Hayvanlar için katliam ve tecritten başka bir anlama gelmeyen yasa gündeme girdiğinden beri her gün hayvanlara dönük şiddet, istismar ve katliam haberleri aldıklarına dikkat çeken Sevcan Çamlıdağ, bu olayların münferit olmadığını belirtti. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası tartışmaya açıldığından beri toplumdaki bölünmenin keskinleştiğini ve iktidar yanlılarının "ötekilere" dönük saldırılarının arttığını ifade eden Çamlıdağ, yerel seçimlerden önce sokakta yaşayan köpeklerin AKP, YRP ve BBP gibi gerici partiler tarafından, seçim propagandasının bir parçası olarak hedef gösterildiğini hatırlattı.

'HAYVANLARA DÖNÜK SALDIRILAR YENİ DEĞİL'
Hayvanlara dönük saldırıların yeni olmadığını söyleyen Çamlıdağ, şöyle devam etti: "AKP'nin 23 yıllık iktidarı boyunca, 'hayvana yönelik şiddet' herhangi bir yasada suç olarak düzenlenmedi, sadece idari yaptırımı olan bir kabahat olarak sayıldı. Hak savunucularının suç olarak tanımlanması için mücadele ettiği fiiller; hayvanlara yönelik şiddet, cinayet, işkence ve tecavüz cezasız kaldı. AKP'nin genel cezasızlık politikasının bir görünümü olan bu anlayış, yapılan son değişikliklerle bir katliam yasası haline gelmiş sözde 'hayvanları koruma kanunu' ile en vahşi haline bürünmüştür. Bu yasa değişikliklerinin hayvana şiddeti, nefreti, istismarı meşrulaştırdığını hatta ve hatta teşvik ettiğini çok net şekilde görüyoruz!"

'YASAYI SOKAKTA BİRLİKTE YAZACAĞIZ'
Bu katliam fermanıyla hayvanlara dönük şiddetin sıradanlaştırılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Çamlıdağ, "Hayvanların tıpkı bizler gibi yaşamaya, özgürce yaşamaya hakkı var. Bu yüzden yaşamak için kimsenin merhametine, vicdanına ihtiyaçları yok. Tarihin bize pek çok kez gösterdiği üzere biliyoruz ki yasalar halk tarafından sokakta yazılır. İşte bizim hayvan dostlarımıza sözümüz var: Biz gerçek bir hayvan hakları yasasını sokakta hep birlikte yazacağız" dedi.

'HALK YASAYI DERHAL İPTAL ETMENİZİ BEKLİYOR'
İktidarın katliam yasasıyla kan kokan geçmişine yeni bir katliamı eklemek istediğini söyleyen Çamlıdağ, "Bir kere daha tüm öfkemizle haykırıyoruz; tek bir dostumuzu vermemek için, yasa iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz! Ve buradan Anayasa Mahkemesinin başkan ve üyelerine sesleniyoruz: Halkın ezici çoğunluğu bu yasayı istemiyor, iptal başvurusunun ilk incelemesini yaparken yürürlüğünü durdurmadınız. Halk sizden bu katliam ve tecrit yasasını derhal iptal etmenizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

TEK: DERDİNİZ NE HAYVAN, NE ÇOCUK, NE KADIN
İktidarın çocukların yaşamını öne sürerek katliam yasasını meşrulaştırmaya çalıştığını belirten Ersin Tek, "Gerçekten çocukların yaşamına değer veriyorsa bu iktidar, cevap versin: Önlenebilir hastalıklardan yılda 10 bin çocuğun ölmesinin sebebi kim? Bu iktidar değil mi? Okulda olması gereken 671 çocuk son 11 yılda neden iş cinayetlerine kurban gitti?  Neden 2017 yılından bu yana 132 çocuk mayın patlamalarıyla, hunharca sürülen panzerler altında katledildi ve bir kişi dahi ceza almadı? 6 yaşındaki çocuklar için 'rızası vardı' diyerek, istismarı aklayan, normalleştiren kim? Yanıtlar gayet açık. Derdiniz ne hayvan, ne çocuk, ne kadın! Sizin gözünüzde yaşamın hiçbir değeri yok" dedi.

'SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYEN AKP FATURAYI HAYVANLARA KESİYOR'
AKP'nin elinde "kısırlaştır-aşıla-yerine bırak" modelini uygulamak, üretimi ve ticareti yasaklamak, kısırlaştırma seferberliği ilan etmek için 20 yıldır imkan olduğunu ifade eden Tek, "Devasa petshop fuarlarıyla, üreticiler ve yetiştiricilerle hayvan rantını sürdürmeyi durdursaydı, 4 yıl içerisinde yurt dışından nesneymiş gibi 3 milyon köpek satın almasaydı, bu sistemde dönen paradan vazgeçebilseydi yüksek dedikleri popülasyon azalırdı" dedi.

Kendi sorumluluğunu yerine getirmeyen AKP'nin faturayı hayvanlara kesmeye çalıştığını belirten Tek, "Bugün bir kez daha buradayız. Öldürmek isteyenlere inat, sosyal medya trollerine inat, iktidar medyasına inat, muhalefet edermiş gibi görünen ama hayvanların yaşam hakkını savunmaya gelince ortalıktan kaybolan muhalefete inat, buradayız" dedi.

'HAYVANLARI ÖLDÜRMEK İÇİN CANHIRAŞ ÇALIŞANLARI AFFETMEYECEĞİZ'
Tek, şöyle devam etti: "Mahallelerde, meydanlarda, sokaklardayız. Katliam yasası iptal edilene kadar hayvan dostlarımız için sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Mücadelemiz uzun da olsa, acı da olsa, zor da olsa bu bir avuç azınlığa hayvanları teslim etmeyeceğiz! Teslim etmeyeceğiz! Teslim etmeyeceğiz! Bu halk, karşısındaki trol ordusuna, iktidarın bütün olanaklarına rağmen yılmıyor, geri adım atmıyor. Halktan kaçırarak mecliste bir oyun gibi el kaldır indir talimatını yerine getiren vekillerin utanmaz gülüşleri hafızamızdan asla silinmeyecek. Hayvanları öldürmek için canhıraş çalışan AKP ve MHP vekillerini unutmayacağız! Affetmeyeceğiz!"

Mitingde, mücadelenin daha başında olunduğu vurgulanarak, "Sokakta yaşayan hayvanları bizden koparmak isteyen yasaya karşı, öfkemizi ve bilincimizi daha gür ve daha güçlü örgütlemeye devam edeceğiz! Biz yarattığınız bu çirkinliğin içinden, yaşam için, hayvanlar için, tüm türler için, özgür bir dünya için güzellik çıkarmaya kararlıyız" denildi.

Miting sloganlarla sona erdi.