21 Eylül 2024 Cumartesi

Kaybedilen 7 kişilik Serin ve Işık ailesi ile katledilen Ali Işık'ın akıbeti soruldu

Diyarbakır'da askerler tarafından kaybedilen Mirik ve Işık ailesinden 7 kişi ve katledilen Ali Işık anısına yapılan eylemde, faillerin yargılanması istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 815.'sinde Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Kaybedilen ve katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartın taşındığı eylem sağanak yağmura rağmen gerçekleşti. 

Bu hafta 24 Eylül 1994 yılında Dersim Gökçek köyü Mirik mezrasında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan 3 yaşındaki Dilek, 34 yaşındaki Gülizar ve 34 yaşındaki Düzali Serin, 25 yaşındaki Hatun, 20 yaşındaki Elif, 18 yaşındaki Yeter ve 60 yaşındaki Haydar Işık ailelerinin akıbetini ve 8 Ekim 1994'te çıplak ve başı ezilmiş şekilde Gökçek Jandarma Karakolu'nun hemen alt tarafında cenazesi bulunan 23 yaşındaki Ali Işık'ın failleri soruldu.

Basın metnini okuyan Berfin Elçi, şunları söyledi: "Mirik mezrası askerlerin sürekli baskısına maruz kalmaktadır. Olay günü Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı askerler, yine mezraya baskın düzenler. Mezrada bulunan evler bağ ve bahçeler bombalanır, yakılır. Askerler ardından her iki aileden Hıdır Işık, Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Düzali Serin, Gülizar Serin ve üç yaşındaki bebekleri Dilek Serin'i gözaltına alır. Bu kişilerden bir daha haber alınmaz. Ailesinin başına gelenleri sonradan duyan ve mezraya giden Ali Işık'ın cesedi ise 8 Ekim 1994'te çıplak ve başı ezilmiş şekilde köy dışında Gökçek Jandarma Karakolu'nun hemen alt tarafında bulunur. Aileler her türlü yasal girişimde bulunur. Ancak Gökçek Jandarma Karakolu, ‘Onları biz de görmedik' cevabını verir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma kapsamında olay yeri inceleme dahi yapmaz. Aileler, Meclis'e inceleme ve araştırma talebiyle başvuruda bulunur. Verilen cevap ‘Ağır kayıplar veren örgütün bu iki hane efradını rehin aldıkları ya da ihbar ettikleri düşüncesiyle yanlarında götürdükleri' olur. 7 kişilik Serin ve Işık ailesini fertlerinden o tarihten itibaren haber alınamaz."

Açıklama, kaybedilen 7 kişi ve katledilen Ali Işık anısına yapılan oturma eylemi ile son buldu.