22 Eylül 2024 Pazar

KESK: Sahte TÜİK verileriyle yoksullaşıyoruz

KESK, pek çok ilde yaptığı eylemlerle kendilerine reva görülen yüzde 30 sefalet zammına ve TÜİK'in sahte enflasyon verilerine tepki gösterdi. KESK, iktidarın emekçi ve emekli düşmanı politikalarına karşı herkesi mücadeleye çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Batman ve Adana'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binaları önünde bir araya gelerek sahte enflasyon oranlarına ve bu sahte enflasyon doğrultusunda kendilerine dayatılan sefalet ücretlerine tepki gösterdi.

İSTANBUL
Beşiktaş'ta bulunan TÜİK İstanbul Temsilciliği önünde toplanan KESK İstanbul Şubeleri, "TÜİK'in sahte verileri maaşlarımızı eritiyor" pankartı açtı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev, TÜİK ile ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranları arasındaki farka dikkat çekerek, "Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarı sendika Memur-Sen'in programında müjde verircesine kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurmasına, bugün ise haklı tepkiler sonucu sadece yüzde 30'a çıkarmasına tepki gösteren Özev, iktidarın bu hamlelerle gerçek enflasyonu düşük gösterip işçi ve emekçilerin maaşından kısmayı amaçladığını vurguladı.

"Dolayısıyla iktidarın 'enflasyonu düşürdük' açıklamalarının, Cumhurbaşkanı'nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret 'müjdesinin' hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü ne yazık ki tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir" diyen Özev, gelinen noktada her beş kişiden birinin açlık sınırı altında gelir aldığını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "Kamuoyunda asgari ücrette yüzde 54 artış yapıldı, bize de olur mu şeklinde saçma sapan tartışmalar var" sözlerini hatırlatan Özev, "saçma sapan" olanın milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin talebi değil gerçekleri ters yüz eden TÜİK verileri olduğunu vurguladı.

Kamu emekçileri ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılması gerektiğinin altını çizen Özev, hayat pahalılığının sürdüğü koşullarda ücretlerinin erimeye devam edeceğine işaret etti.

Özev, şöyle devam etti: "Her zaman altını çizdiğimiz üzere enflasyona göre maaş zammı 'sıfır' zam demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz."

Eylem boyunca, "Zam, zulüm, işkence, işte AKP", "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "TÜİK şaşırma, sabrımızı taşırma", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.
                                                           

ANKARA 
KESK Ankara Şubeler Platformu'nun TÜİK önünde açıklama yapması polislerce engellendi. Bunun üzerine TÜİK binası yakınlarındaki bir parkta gerçekleştirilen eyleme, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Hüseyin Kaçmaz da katıldı.

"TÜİK verileri ile yoksullaşıyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, enflasyon düzeyindeki zammın sıfır zam anlamına geldiğinin altını çizdi. Sahte TÜİK verilerine göre yapılan düzenlemelerle maaşlarının her geçen gün eridiğini vurgulayan Ünalmış, kalıcı olanın insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Ünalmış, şöyle devam etti: "Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla, yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir. KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine, her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için 'Hak verilmez, mücadele ile alınır' şiarı ile tüm yurtta alanlardayız."

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TÜİK'in iktidarın direktifleriyle hareket ettiğinin altını çizdi. Yeşil, şu ifadeleri kullandı: "İktidarın emekçilerin hakkını gözetmediğini 2023 bütçesinde bir kez daha gördük. 2023 bütçesi ile bizi savaşla bir kez daha karşı karşıya bırakacak. Yüzde 25 olarak lanse edilen zammın, zam olmadığını biliyoruz. Enflasyon farkını emekçilere zam diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu zammın kendisi daha fazla yoksulluk ve sefalet olarak yansıyacaktır. Bize dayatılan yoksulluğa karşı tüm Türkiye'de alandayız. Bu yoksulluğu, bu sefaleti kabul etmemizi, buna biat etmemizi beklemesin. Alanlarda sesimizi yükseltiyoruz."
 
HDP milletvekili Hüseyin Kaçmaz, AKP-MHP iktidarının emekçilerin yanında olmadığını vurguladı ve iktidarın talan, rant ve savaş ekonomisinde ısrar ettiğini söyledi. Kaçmaz, "Savaşa, tanka, tüfeğe, ranta harcanan kamu bütçesi, halka gelince yok. Kamu emekçileri ve işçiler yoksullukla boğuşuyor. HDP olarak rant, talan düzenine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Birlikte bu halk düşmanı iktidarı da göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP", "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.
 
DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu da TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. "Ne Memur-Sen'in satış sözleşmesi ne TÜİK'in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Yöneticisi Süleyman Öğüt, TÜİK tarafından açıklanan oranların iktidarın enflasyonu perdeleme ve işçi ve emekçilerin maaşını düşük gösterme politikasının ürünü olduğunu söyledi.

"İktidarın 'enflasyonu düşürdük' açıklamalarının, Cumhurbaşkanı'nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret 'müjdesinin' hiçbir karşılığı yoktur" diyen Öğüt, gittikçe artan hayat pahalılığını iliklerine kadar yaşamaya devam ettiklerini vurguladı.

Öğüt, şöyle devam etti: "Yıllardır emeği ile geçim mücadelesi verenler başta olmak üzere halkın yüzde 99'u olarak TÜİK'in her verisinin sahte olduğunu biliyoruz. Ülkeyi yönetenler bugüne kadar onlarca Ali Cengiz oyunu ile yaşadığımız gerçek enflasyonu gizlemeyi başardılar. Ama geldiğimiz noktada yıllardır sahnelenen bu oyunların sonuçlarını gizlemek artık mümkün değildir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir."

Eylem boyunca "Direne direne kazanacağız", "Hükümet zammını al başına çal" sloganları atıldı.
 
BATMAN

BATMAN Emek ve Demokrasi Platformu da Yılmaz Güney Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla kamu emekçileri ve emeklilere dönük sefalet zammına tepki gösterdi. "Ne yüzde 25 yoksulluk zammı, ne Memur Sen'in satış sözleşmesi ne de TÜİK'in sahte enflasyonu, insanca yaşamak istiyoruz" ve "Artık yeter geçinemiyoruz" pankartı açılan eylemde konuşan Deniz Topkan, iktidara karşı hakları için alanlarda mücadeleyi büyüteceklerinin altnı çizdi. Topkan, "Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi.
 
Eylemde, "Memur Sen zammı al başına çal" ve "Sefalet zammı istemiyoruz" sloganları atıldı.
 

ADANA 
KESK Adana Şubeler Platformu, Adana Garı önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla TÜİK'e tepki gösterdi. Eylemde konuşan KESK Adana Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, "Cumhurbaşkanı, büyük bir müjde olarak kamu emekçileri ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağını açıklamış, yandaş konfederasyon başkanı da açıklanan bu zammı hiç yüzü kızarmadan avuçları patlayana kadar alkışlamıştır" ifadelerini kullandı.

TÜİK'e ait sahte enflasyon oranlarına inanmayacaklarının altını çizen Özkan, tüm kamu emekçileri ve emeklileri insanca yaşamaya yetecek bir ücret için mücadeleye çağırdı.