27 Eylül 2024 Cuma

KESK: Vergileri Kanal İstanbul'a değil kamu hizmeti için harcayın

Kanal İstanbul hakkında açıklama yapan KESK, halkın yoğun tepkisine rağmen projenin tehditlerle hayata geçirilmek istendiğine dikkat çekerek, vergilerden oluşan hazine kaynaklarının kamu hizmeti için kullanılması gerektiğini belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu (YK), "Kanal İstanbul Çılgın Proje Değil, Çılgınlıktır! Doğanın Talan Edilmesidir!" başlıklı yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, AKP'nin toplumsal kutuplaşma, gerginlik üzerinden iktidarı sürdürdüğüne dikkat çekildi ve "AKP ve Genel Başkanı, vatandaşların yoğun tepkisini zerre kadar umursamadan, tehditler eşliğinde Kanal İstanbul Projesini ne pahasına olursa olsun hayata geçireceğini ilan etmekte, yeni gerginlik alanı olarak kullanmaktadır" denildi.

Devlet projesi olarak sunulan Kanal İstanbul'un içeride ve dışarıda yandaş sermayeye yeni bir rant alanı açtığı ifade edilen açıklamada, kamu adına görev yürüten savcıların basına yansıyan iddialar nedeniyle soruşturma açmaması "düşündürücü" olduğu tespitinde bulunuldu.

Açıklamada, Anayasa'nın 56. maddesinde "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir" yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Kanal İstanbul eko sistemi bozacak, değiştirecek ciddi özellikler barındırmaktadır. ‘İstikbal ve istiklal projesi' gibi içi boş, hamasi söylemlerle sunulan çevre ve halk sağlığını bozacak bu projenin etrafında yapılan tartışmalar sonlandırılmalı, proje tümüyle iptal edilmeli, vergilerimizden oluşan hazine kaynakları halk sağlığı, eğitim, doğanın korunması ve kamu hizmetleri için kullanılmalıdır."

Açıklamada, doğanın talanına, halk sağlığının tehdit edilmesine ve ranta sessiz kalınmayacağı ve mücadelenin devam edeceği vurgulandı.