27 Eylül 2024 Cuma

KNK Eşbaşkanı: KCK ve HPG'nin eylemsizlik kararının ulusal etkisi oldu

KNK Eşbaşkanı Karamus, YNK Genel Başkanı Bafil Talabani'nin, KDP'ye ulusal birlik ve "PKK ile Türkiye arasında barışı sağlama" çağrısının yerinde olduğunu söyledi. Karamus, KCK'nin depremin ardından aldığı eylemsizlik kararına rağmen sömürgeci Türk burjuva devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanlarına dönük saldırılarını sürdürmesine tepki gösterdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, 6 Şubat günü Maraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından KCK ve HPG'nin aldığı eylemsizlik kararlarına rağmen Türk burjuva devletinin saldırılarını sürdürmesi ve Erbil Sempozyumunda yapılan "PKK ile Türkiye arasında barışı sağlama" çağrısına ilişkin Mezopotamya Ajansına değerlendirmelerde bulundu.

KCK'nin çağrısının ardından HPG'nin zamanında eylemsizlik kararı aldığını hatırlatan Karamus, kararının ulusal düzeyde etkisi olduğuna dikkat çekti. Eylemsizlik kararına rağmen işgalci Türk burjuva devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye ve Güney Kürdistan'da Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatan Karamus, "Çünkü Türk devletinin varlığı katliamlara ve soykırımlara dayanmaktadır. Öldürmekten başka seçeneği kabul etmez. Bu ilk değildi. Ne zaman bu tür durumlar olsa bunu fırsat olarak değerlendirip böyle kararlar alıyor. Kamuoyunun dikkatini bu şekilde dağıtmak ve farklı şeylere yönlendirmek istiyor" dedi.

Sömürgeci Türk Devleti'nin her fırsatta Kürt halkına dönük saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatan kaydeden Karamus, Ukrayna ve Rusya savaşı sürecinde de Kuzey ve Doğu Suriye'ye ve gerilla alanlarına dönük saldırıları sürdürüldüğünü hatırlattı. Ahmet Karamus, KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın eylemsizlik kararı sonrası, "Fırsat verilirse ve diyaloğun yolları açılırsa, kalıcı ateşkes de yapabiliriz" sözlerini hatırlattı.

'ULUSAL BİRLİK STRATEJİK ÖNEMDEDİR'
Erbil Sempozyumunda konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani'nin, KDP'ye ulusal birlik çağrısında bulunması ve "Gelin PKK ile Türkiye arasındaki barışı sağlayalım. Mam Celal yapabildiyse, biz neden yapmayalım? Gelin bölgede huzuru sağlayalım. Partilerin bayrağı yerine Kürdistan bayrağını taşıyalım" çağrısını hatırlatan Karamus, "Bu çağrı yerinde ve zamanında yapıldı" dedi. Çağrının ulusal birlik için önem taşıdığını söyleyen Karamus, "Başur Kürdistan'da siyasi, ekonomik, sosyal anlamda ciddi bir krizin içinde olduğunu biliyorlar. İki siyasi partinin de bu sorunu diyalog yoluyla çözmesi gerekiyor" dedi.

İran devletinin de siyasi bir kriz yaşadığını belirten Karamus sürecin barış isteyenlere büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Ulusal birlik çağrısının stratejik önemde olduğunu vurgulayan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus şunları söyledi: "Bu çağrı bizim stratejik çalışmamızdır. Bunu hayata geçirmek bizim temel görevimizdir. Kürt ve Kürdistan güçlerinin inisiyatif sahibi olması ve bu yönde hareket etmesi gerekir. Bu tür çağrılar ciddiye alınmalıdır. Bu çağrıyı gündemimize alacağız. Bu girişime güç vermek için daha da güçlenip harekete geçeceğiz. Bu fırsatı kaçırmamamız ve bundan bir sonuç alabilmemiz gerekiyor."