27 Eylül 2024 Cuma

Kobanê davası ertelendi

Maraş merkezli depremlerden kaynaklı avukatların katılamadığı Kobanê davası mart ayına ertelendi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê davasının 22. duruşması Sincan Hapishane Kampüsü duruşma salonunda görüldü. Avukat ve yargılanan siyasetçilerin deprem nedeniyle katılmadıkları duruşmada, mahkeme heyeti ara karar kurarak duruşmayı erteledi.

AVUKATLAR DURUŞMANIN NİSAN AYINA ERTELENMESİNİ İSTEDİ
Yargılanan siyasetçiler ve avukatlar, Maraş merkezli depremler nedeniyle mazeret sunarak duruşmaya katılmadı. Duruşmaya sadece Avukat Özgür Yıldız ve Ümit Can Akbulut katılarak taleplerini iletti. Söz alan Yıldız, meslektaşlarının deprem bölgesinde olduğunu belirtti. Meslektaşları ve yargılananların duruşmada olmadan mütalaanın okunmasının adil yargılanma ilkesine aykırı olacağını vurgulayan Yıldız, "Duruşmanın nisan ayına ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, savcının esas hakkındaki mütalaanın bir sonraki duruşmada alınmasına karar verdi.

Savcılık tutsak siyasetçilerin tutsaklık hallerinin devamını istedi. Avukatlar Akbulut ve Yıldız ise tutsak siyasetçilerin tahliyesini istedi.

DURUŞMA MART AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti tutsak siyasetçilerin tutukluluk hallerinin ve adli kontrol uygulamalarının devamına, Sebahat Tuncel'in mütalaa öncesi savunma yapmak talebinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma periyodunu 15-16-17 Mart tarihine erteleyen mahkeme,  savcının esas hakkındaki mütalaasını bu tarihte vermesine, duruşma öncesi mütalaanın hazır olması durumunda ise taraflara tebliğine karar verdi.