29 Eylül 2024 Pazar

'Kobanê'nin direnişi tüm dünyaya yayıldı'

Diyarbakır'da Kobanê direnişinin 8'inci yıldönümünde bir araya gelen siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, direnişi her yere yayacaklarını ve Kobanê'nin intikamını almaya çalışan AKP-MHP iktidarına karşı barışı savunacaklarını vurguladı.

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kişi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutladı. Bağlar ilçesi sokaklarında "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur", "Bijî berxwedane Zap'e", "Bijî berxwedane Rojava", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından, Koşuyolu Parkı'nda basın açıklaması düzenlendi.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kobanê direnişinin tüm insanlığa ait olduğunu söyleyerek, "Nasıl ki o gün DAİŞ zihniyeti boşa gittiyse ve bu direniş böyle yayıldıysa, bugün ki direnişimiz de bu şekilde yayılacaktır" dedi. DAİŞ zihniyetini lanetleyen ve direnişte ölümsüzleşenleri anan Ceylan, "Ne olursa olsun barış ve insanlık onuru kazanacak" ifadelerini kullandı.

HDP milletvekili Remziye Tosun, zulmün olduğu her yerde Kobanê'deki gibi direniş de olacağını belirterek, DAİŞ'in kadınların öncülüğünde boşa çıkarıldığını ifade etti.

"O zaman iktidarlar sürekli 'Kobanê düştü, düşecek' diyordu. Fakat onların bütün hayalleri suya düştü ve Kobanê'nin direnişi bütün dünyaya yayıldı. Şu anda Kobanê'nin intikamını bütün demokrasi isteyenlerden almak istiyorlar" diyen Tosun, bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanları da dahil olmak üzere çok sayıda siyasetçinin tutuklandığına dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarının korkusuna işaret eden Tosun, şöyle devam etti: "Neden korkuyorlar? Çünkü Kobanê felsefesinin Türkiye ve Kürdistan'da yayılmasını istemiyorlar. Çünkü biliyorlar, kadınların öncülüğünde gerçekleşen felsefe Kürdistan'da yayılırsa bütün dünyaya barış gelecek ve herkes huzur içinde yaşayacak. Bu yüzden Kobanê'nin intikamını Kürt halkı ve siyasetçilerinden almak istiyorlar."

Kobanê örneğinin tüm dünyaya yayılması gerektiğini söyleyen Tosun, her alanda barışı savunacaklarının altını çizdi ve "Dost ve düşman bilsin ki onlar gidecek, biz kalacağız. Nasıl ki 'jin jiyan azadi' sloganı her yere ulaştı ve Kobanê'de başarıya ulaştıysa Kürdistan ve Türkiye'yi de başarıya ulaştıracaktır" dedi.

Alkışlarla son bulan açıklamanın ardından 3 kişinin Sakarya Caddesi'nde gözaltına alındığı öğrenildi.