22 Eylül 2024 Pazar

Koç'ta direniş kazandı: Yaşasın örgütlü mücadele

21 gündür direnen Koç Üniversitesi Hastanesi direniş alanında düzenledikleri açıklamayla direnişlerini sonlandırdı. Kazanımlarının takipçisi olacaklarını kaydeden işçiler dayanışma içinde olanlara teşekkür ederken, örgütlülüğün gücüne dikkat çekti ve Dev Sağlık-İş'te örgütlenmeye çağırdı.

Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri direnişlerini 21. gününde kazanımla sonlandırdı. Tacizi müdürün görevden alınması, hırsızlık ithamıyla çanta aramasının sonlanması, mobbing, ağır çalışma koşulları, taşeron çalışma koşulları ve Kod 46 ile işten çıkarılanların kodunun değiştirilmesi talebiyle hastane önünde direnen işçiler, bugün yaptıkları açıklama ve zafer halayıyla direnişlerini sonlandırdı.

"Koç'ta direniş ve dayanışmayla inadına sendika inadına" yazılı pankartın açıldığı eylemde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi katıldı.

"Yaşasın örgütlü mücadelemiz" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları sık sık eylemde yükseldi.

DİRENİŞ KAZANIMLA SONLANDI
Direnişteki işçiler kısa sözlerle direnişlerini aktardı. Daha sonra ise direnişçilerden Sema Küçet basın açıklamasını okudu. Koç Üniversitesi Hastanesi'nde taşeron çalışmaya, tacize, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı örgütlenen ve Dev Sağlık İş'e üye olan işçilerin 16 Kasım'a kadar çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldığını belirten Küçet, hem hastane içerisindeki bazı sorunların çözümü hem de işten atılan üyelerin geri dönmesi talebiyle hastane önünde bir basın açıklaması yaparak direnişe başladıklarını hatırlattı.

'ÇANTA VE ÜST ARAMASI DURDURULDU'
Dayanışmayla direnişlerinin 21. gününü tamamladığını kaydeden Küçet, "Bu süreçte sendikamız Hastane Başhekimi Erdal Aksoy ve Koç Holding temsilcisi ve TISK Başkanı Özgür Burak Alkol'la görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde taşeron sağlık işçilerinin çanta ve üst aramasının durdurulması kabul edilerek aynı gün çanta arama uygulamasına son verildi. Sendikamız Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'yla Hastane Başhekimi Erdal Aksoy'la yapılan bir sonraki görüşmede tacizci müdürün hastaneyle ilişkisinin kesildiği bilgisi doğrudan Başhekim tarafından sendikamıza verildi" dedi.

'16 MAAŞ TAZMİNAT, KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI EKSİKLERİ ÖDENECEK'
Koç Holding'le yapılan görüşmelerde direnen 4 kişinin hastaneye işe iade edilmesi konusundaki müzakere sürerken Holding'in "bir başka iş yerinde işe iade" konusundaki teklifi kabul etmediklerini ilettiklerini aktaran Küçet, "21 günün sonunda geldiğimiz son aşamada direnen üyelerimize sendikal tazminat dahil olmak üzere 16 maaş tazminat ödenmesini, daha önceden ödenen kıdem ve ihbar tazminatlarındaki eksikliklerin giderilmesini, ödenecek tazminatlardaki vergi yükümlülüğünü işverenin üstlenmesini, hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarılan işçi arkadaşımızın kodunun düzeltilmesini ve ihbar-kıdem-sendikal tazminatlarının aynı şekilde eksiksiz yatırılarak hak kaybının giderilmesini sağlayacak şekilde anlaşmaya vardığımız müzakereleri ve dolayısıyla Koç Üniversitesi Hastanesi direnişimizi sonlandırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'KAZANIMLARIMIZIN TAKİPÇİSİYİZ'
Dayanışma içinde olanlara ve kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Küçet, örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekerek Dev Sağlık-İş'te örgütlenmeye çağırdı. Küçet, şöyle devam etti: "Koç Üniversitesi Hastanesi'nde artık işçi arkadaşlarımıza çanta ve üst araması yapılmıyor. Tacizci müdür hiçbir şey olmamış gibi işinin başında değil; hastane sağlık işçisi kadın arkadaşlarımız için artık daha güvenli bir işyeri. Koç Üniversitesi Hastanesi'ndeki sağlık işçilerinin sesi artık daha gür, daha güçlü. Tüm kazanımlarımızın takipçisi olacağız. Koç Üniversitesi Hastanesi'ne sendika girecek, sağlık işçileri kazanacak. Koç'ta direniş kazandı. Sendika haktır, engellenemez. İnadına sendika inadına DİSK. Yaşasın sınıf dayanışması."

GÜLÜM: PATRONLAR SENDİKAL ÖRGÜTLENMEDEN KORKUYOR
Söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, işçilerin büyük bir direniş kazandığını belirtti. "Umuyoruz ki bütün işçi direnişleri kazanacak, herkes hakkını alacak ve bu sömürü düzeni son bulacak" diyen Gülüm, işçilerin köleleştirilmeye çalışıldığı, sürekli sermayenin desteklendiği, yasalarla olmasa bile fiilen sermayeden yana düzenlemelerin yapıldığı bir dönemden geçtiklerini kaydetti. Yasanın sendikayı bir hak olarak tanıdığını ama fiilen uygulandığında işçilerin işten çıkarıldığına dikkat çeken Gülüm, yasal bir hak olduğu için de "sendikalı olduğunuz için işten attık" diyemeyen patronların performans düşüklüğü gibi bahaneleri öne sürdüğünü kaydetti. İşçinin en büyük gücünün sendikal örgütlülük olduğunun altını çizen Gülüm, patronların bu nedenle sendikal örgütlenmeden korktuğunu vurguladı.

'İYİ Kİ VARSINIZ'
Koç Üniversitesi Hastanesi işçilerinin direnişini ve emeğini kutlayan Gülüm, şöyle devam etti: "Başta tabii ki tacizci olan amirin görevden atılması en büyük adımlardan biri. Çünkü biz kadınlar emek alanında erkekler gibi sömürüye uğruyoruz ama aynı zamanda da tacize, mobbinge ve farklı uygulamalara da kadın olduğumuz karşı karşıya kalıyoruz. Erkeklerle eşit koşullarda çalışıyoruz ama eşit işe eşti ücret almıyoruz. Bunun yanı sıra farklı baskılar yaşıyoruz. En güzel kazanımlardan biri tacizcinin işten atılması. Bir kez daha kadınların gücünü, kadın dayanışmasının gücünü kutlamak istiyorum. Umarım ki bu zaferler devam etsin. Hep birlikte patronlara karşı işçi sınıfı neymiş gösterelim, gücümüzü gösterelim. Zafer hep direnenlerin, örgütlü olanların oluyor. İyi ki varsınız, iyi ki bir aradayız."

Açıklamanın ardından direniş alanında zafer halayına duruldu.