28 Eylül 2024 Cumartesi

Koçyiğit: İmralı'da idam cezasının infazı uygulanıyor

Tecride karşı süren Adalet Nöbetinde konuşan HDP Milletvekiili Koçyiğit, İmralı Ada Hapishanesinde PKK Lideri Öcalan'a idam cezasının infazının uygulandığını, buna ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası denilemeyeceğinin altını çizdi. Anayasa'nın mutlak eşitliği tanımladığını hatırlatan Koçyiğit, "O halde soruyoruz: Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş Hamili Yıldırım ve Sayın Abdullah Öcalan'ı diğer mahpuslardan ayıran nasıl bir hukuksal ve yargısal rejim vardır" dedi. Koçyiğit, Adalet Bakanlığı'nın derhal kamuoyunu bilgilendirmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekillerinin, İmralı Hapisshanesi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tercide karşı başlattıkları Adalet Nöbeti 7. gününde. Milletvekilleri bugün de Adalet Bakanlığına yürümek istedi ancak polis tarafından engellendi. Milletvekillleri bunun üzerine Meclis Dikmen kapısı önünde açıklama yaptı.

"İmralı'da hukuk uygulansın", "Savaşa ve tecride son", "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizleri taşıyan Gülistan Kılıç Koçyiğit, Pero Dündar, Celadet Gaydalı, Abdullah Koç, Kemal Peköz Adalet Bakanlığı'nın İmralı'ya ilişkin derhal kamuoyunu aydınlatmasını istedi.

Vekiller adına söz alan Koçyiğit, 15 Şubat 1999'dan beri özel bir rejimle yönetilen İmralı Ada Hapishanesinde dönem dönem tecridin boyutlarının arttığını, son olarak 22 aydır PKK Lideri Öcalan'dan haber alınamadığını, avukatlarının ve ailesinin görüşme taleplerinin reddedildiğini kaydetti. Geçmiş yıllarda başvuruların "koster bozuk", "hava muhalefeti" var gibi bahanelerle reddedildiğini hatırlatan Koçyiğit, artık hiçbir gerekçe ileri sürme ihtiyacının dahi duyulmadığına dikkat çekti.

"Tecrit bütün uluslararası metinlerde, insanlığın evrensel değerlerinde insanlık suçudur, işkencedir" diyen Koçyiğit, insanı diğer varlıklardan ayıranın düşünme yeteneği ve sosyal ilişkileri olduğunu, bir yere kapatıp tüm sosyalitesinden ve ilişkilerinden koparılırsa zamana yayılmış bir idam cezasının uygulandığını belirtti. Koçyiğit, "Şu anda İmralı'da olan da zamana yayılmış idam cezasıdır, idam cezasının infazıdır. Biz buna ağırlaştırılmış müebbet hapis diyemeyiz. Çünkü bu cezaların infaz hukukunda karşılığı vardır. Herkes ailesi ve avukatlarıyla görüşme hakkına sahiptir. Anayasa mutlak eşitliği tanımlar. Anayasa madde 10 ‘Herkes yasalar karşısında eşittir' der. O halde soruyoruz: Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş Hamili Yıldırım ve Sayın Abdullah Öcalan'ı diğer mahpuslardan ayıran nasıl bir hukuksal ve yargısal rejim vardır? Adalet Bakanlığı bunu kamuoyuna duyurmak durumundadır. Bunu duymazdan ve görmezden gelerek sürecin üzerini örtmek ülkenin çıkarına değildir, bu ülkede yaşayan hakların çıkarına değildir" ifadelerini kullandı.

Kürt sorununda çözümün muhataplarının belli olduğunun altını çizen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bir kez daha TBMM önünden milletvekilleri olarak AKP iktidarına, Adalet Bakanlığına sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Bu hukuksuz durumu kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz duruma karşı nöbet eylemimiz devam edecek. Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleşinceye ve bu hukuksuzluk bitinceye kadar eylemimize devam edeceğiz. Asla ama asla böyle de facto ve yasa dışı dayatmaların topluma kabul ettirilmesine razı olmayacağız."