27 Eylül 2024 Cuma

Kok: Yağma ve talana karşı halkımızla birlikte direneceğiz

Antakya'nın Defne ilçesinde kurdukları dayanışma çadırında çalışmalarını yürüten SODAP'lı Orhan Kok, ilk günden bu yana kentte devletin olmadığını, sosyalistlerin, devrimcilerin dayanışmayı örgütlediğini vurguladı. Çadır ve su krizine işaret eden Kok, kentin insansızlaştırılarak bölge halkının kültürünün yok edilmek istendiğini söyledi. "AKP-MHP faşist iktidarı depremi fırsata dönüştürmeye çalışıyor" diyen Kok, faşizme karşı toplumsal seferberlikle direneceklerini vurguladı.

Emekçi sol hareketin birçok kuvveti Antakya'da çalışma yürütüyor. Defne ilçesinde Çekmece Mahallesinde bulunan SODAP Dayanışma Koordinasyonu çadırında görüştüğümüz Orhan Kok, depremin ikinci gününden bu yana bölgede. Bugüne kadar yürüttükleri çalışmaları ve önümüzdeki dönemi nasıl örgütleyeceklerini anlatan Kok, "Depremin ikinci gününden beri buradayız. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte burada bir koordinasyon oluşturduk. Aynı zamanda çeşitli mahallelerde dayanışma merkezleri oluşturduk. Bu yürüttüğümüz çalışmalar toplumun yeniden kendisini var etmesi açısından çok değerli" dedi.

Sadece SODAP'ın değil devrimci güçlerin, sosyalistlerin bu dönem oynadığı rolün çok önemli olduğunu vurgulayan Kok, "AKP-MHP faşist iktidarı uzun süredir Antakya bölgesinin kültürel dokusunu bozmaya yönelik çok ciddi saldırılar gerçekleştiriyordu. Depremi de bir çeşit fırsata dönüştürmeye çalışıyorlar. Halkımızın bunun bilincinde olarak hareket etmesi gerekiyor" uyarısında bulundu.

'ÇADIR VE SU KRİZİ VAR'
İnsanların barınma sorunu yaşadığını, devletin baskı aygıtıyla kenti insansızlaştırma politikası izlediğini aktaran Kok, insanların kendisini var edebileceği koşullar bulunmadığını söyledi. Birçok insana çadır verilmediğini, seralarda yaşayanların çok ağır koşullar altında yaşamlarını devam ettirdiğini belirten Kok, "Çadır krizi var, su krizi var" diyerek ihtiyaçlara işaret etti.

'MAHALLE ÇADIR VE KONTEYNER KENTLERİ KURULMALI'
Kentteki sosyalistlerin kısa ve orta vadeli planlarla hareket etmesi gerektiğine işaret eden Kok, "Şu an en acil olarak halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması, barınma sorununun çözülmesi duruyor. Barınma sorununa devasa çadır kentlerle değil mahalle konteynerları diye adlandırdığımız projelerle çözüm geliştirilmesi gerekiyor. Halktan toplanan paralar halkın yararına kullanılmalı" diye vurguladı.

'FAŞİZME KARŞI TOPLUMSAL SEFERBERLİKLE DİRENECEĞİZ'
Devletin halkı büyük bir çaresizlikle baş başa bıraktığına dikkat çeken Kok, sosyalistlerin çok ciddi bir faaliyet yürüttüğünü vurguladı. Kok şunları söyledi: "Bizler, sosyalistler olarak bu dönem politik mücadeleyi de bununla birlikte yürütmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yaşanan bu yıkım AKP'nin neoliberal politikalarının sonucudur. Bu yıkımın bu kadar büyük olması ve halkın genellikle emekçi yoksul kesiminin enkazın altında bırakılması doğrudan müteahhitlere sırtını yaslayan düzen güçlerinin yürüttüğü politikaların sonucudur. Neoliberal politikalara ve faşizme karşı direnişi bu oluşturulan toplumsal seferberlikle örmeyi hedefliyoruz."

'MOBİL EKMEK FIRINI, AŞEVLERİ MAHALLELERE GETİRİLMELİ'
Çok sayıda binanın yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı şehir merkezinin büyük oranda boşaldığını, insanların mahallelere ve köylerine döndüğünü söyleyen Kok, buralarda nüfusun ikiye, üçe katlandığını kaydetti. Nüfusun çoğunluğunun gittiği mahalle ve köylere yönelik faaliyetin çok zayıf olduğunu aktaran kok, devrimcilerin, sosyalistlerin kısıtlı imkanlarla çözümler geliştirmeye çalıştığını söyledi. "Bizim burada acil olarak çözüm geliştirilmesini istediğimiz taleplerimiz var. Çok hızlı bir şekilde çadır sorununa çözüm üretilmesi gerekiyor. Mobil ekmek fırını, mobil aşevlerinin mahallelere getirilmesi gerekiyor. Kent merkezlerinde uzun kuyrukların oluşturulmasına izin verilmemesi gerekiyor. İnsanları rencide eden bir durum oluşturuyor bu aynı zamanda" diyen Kok, eğitim ve sağlık sorununa da işaret etti.

Bu alandaki belirsizliğin halkta yarattığı etkilere değinen Kok, kentte enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü, bu işlem sırasında sulama yapılmaması nedeniyle çok fazla toz kalktığını belirterek, "Şu an yaşanan fırtınayla birlikte çok ciddi toz var. Bu da sağlığı ciddi bir şekilde etkiliyor" dedi.

'HER MAHALLEYE MOBİL SAĞLIK ARAÇLARI GETİRİLMELİ'
Her mahallede mobil sağlık araçları olması gerektiğini vurgulayan Kok, bununla ilgili kendilerinin de bir çalışma yürüttüğü bilgisini paylaştı. Önümüzdeki günlerde gıda temininin de ciddi bir soruna dönüşeceğine işaret eden Kok, yardımların azaldığını söyledi.

Sevgi Parkında bulunan emekçi sol güçler ve meslek örgütlerine yönelik saldırıyı hatırlatan Kok, dayanışma merkezlerinin AKP-MHP'nin faşist iktidarının hedefi haline geldiğini vurguladı. Kok dayanışma merkezlerine yönelik saldırıları kabul etmediklerini belirterek, "Bu saldırıları halkımızın püskürteceğine inanıyoruz" diye konuştu.

'YAĞMA VE TALANA KARŞI HALKIMIZLA BİRLİKTE DİRENECEĞİZ'
Antakya ve bölgenin genelinde AKP-MHP iktidarı tarafından yürütülen yağma ve talan politikasını olduğunu söyleyen, depremin fırsata çevrilmek istendiğini söyleyen Kok, "Buna izin vermeyeceğiz, halkımızla birlikte kültürümüzü, bölgemizi savunmaya devam edeceğiz. Zaten bir panikle bölgeden giden insanlar gittikleri yerlerde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarından bulundukları topraklara geri dönmek istiyorlar. Bu insanların buralara dönmeleri için çeşitli çalışmalar yürüttüğümüzü ifade edelim" dedi.