5 Ekim 2024 Cumartesi

Köktürk: Post-covidin belirtilerini ciddiye alın

TTB'nin yayınladığı, Pandemide Merak Ettiklerimiz programına katılan Dr. Köktürk, maske ve hijyen konusuna dikkat edilmesi yönünde vurgu yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu'nun haftalık yayınladığı Pandemide Merak Ettiklerimiz programının 30. bölümüne Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk katıldı.

Köktürk, Covid-19 akut döneminden sonra hastalığın belirtilerinin bazı kişilerde devam ettiğini belirterek dört haftalık Covid-19 döneminden sonra başlayan süreci post-covid olarak adlandırdıklarını kaydetti. Bu dönemin erken ve uzun olarak ikiye ayrıldığını aktaran Köktürk, erken dönemin dört hafta ile üç ay arasındaki süreci kapsadığını; üç aydan sonraki sürecin ise uzun dönem olduğunu ifade etti. Köktürk; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, bazı bilişsel bozukluklar, anksiyete ve depresyonun Covid-19 geçirmiş hastalarda görülmesinin post-covid için önemli belirtiler sayılabileceğini belirtti.

Köktürk, tedbirlerin bırakılmaması yönünde uyarılarda bulunarak  maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilmesine ve aşı olmanın gerektiğini ifade etti.
Köktürk, şu önerilerde de bulundu.
• "Hastalığın öncesi ve sonrasında tedbirlere dikkat edilmeli, mutlaka aşı olunmalı.
• Post-covidin belirtileri ciddiye alınmalı.
• Obezite, hem Covid-19 hem de post-covid için önemli riskler içermektedir. Obezite sorunu yaşayanların bir an önce diyete başlamaları gerekir.
• Hastalığın ardından dengeli ve düzenli beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve fiziksel aktiviteler çok önemlidir.
• Covid-19 sonrası zatürre olanların post-covid döneminde sağlık kuruluşlarında başvurması ve kontrolden geçmeleri gerekmektedir."