29 Eylül 2024 Pazar

Korona salgını altın şirketlerini durdurmuyor

Türkiye koronavirüsle savaşırken Eskişehir ve Niğde'de iki altın şirketine yeni tesisler için onay verildi. Bölgede yaşayanlar tepkili, "Kapımızın dibine zehirli siyanür göleti yapılmasın" dedi.

Türkiye Covid-19 pandemisinin ağır etkisi altındayken, sermaye krizi fırsata çevirme derdinde. Eskişehir ve Niğde'de iki altın şirketi yeni tesisler için projelerini devreye sokmaya çalışıyor.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberlere göre TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının yakınına siyanürlü ikinci atık depolama tesisi yapılması için faaliyetini sürdürüyor.
 
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Binlerce Sivrihisarlının, Eskişehirlinin yaşamını, hayvanların sağlığını, doğayı, tehlikeye atacak siyanür havuzu için bu acele neden? Havayı, toprağı, suyu, koyunu, kuşu, insanı zehirleyecek adımdan derhal vazgeçin” dedi.

Siyanürlü atık havuzunun yapılacağı alanı ziyaret eden Çakırözer yaptığı açıklamada, 40 hektar alan içinde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli atık depolama göleti inşa edileceğini belirterek “Altın madeninin siyanür ile temizlenmesinden sonra ortaya çıkan atıklar bu dev gölete bırakılacak. Bu göletin yapılacağı yer Kaymaz Mahallemizin dibi. Baktığınızda evler gözüküyor. Bu atık havuzu Eskişehir’deki tüm canlılar için bir tehlike oluşturmakta” dedi. 

Utku Çakırözer, twitter hesabından yaptığı yayınla Sivrihisarlının kaygılarını duyurdu.

‘KİMSE ZEHİR SOLUMAK İSTEMEZ’
Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canigür ise 12 Mart’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen yazının 31 Mart’ta ulaştığını ifade ederek “Koronavirüs ile mücadele döneminde bu yazı bize geç geldi. Sosyal izolasyon nedeniyle mahallemizde yaşayanları doğru dürüst bilgilendiremedik bile” diye konuştu. 

Kaymaz Koruma Derneği yöneticilerinden Reha Önen, “Kim evinin kapısının önünde zehir solumak ister? Hayvanlarımız, insanlarımız ölüyor. Sadece yüzde 1’i kendi eceliyle ölüyor. Gerisi hep kanserden. Kapımızın dibine zehirli siyanür göleti yapılmasın” dedi.

NİĞDE'DE İKİNCİ CEVHER TESİSİNE ONAY
Niğde’de altın çıkarma tesisindeki havuzun patladığı ve siyanürün toprağa karıştığı iddiaları üzerine açılan davalar sürerken Gümüştaş AŞ tarafından ikincisi yapılmak istenen cevher tesisi projesine “ÇED olumlu” kararı verildi.

Yerleşim yerine 450 metre uzaklıkta olan birinci tesiste siyanür ile altın çıkarma üretimi yapılırken ikinci tesiste ise demir ve çinko çıkarma işlemleri yapılmak isteniliyor. 

400 İMZAYLA İTİRAZ
Ulukışla’ya bağlı Tepeköy’ün sakinleri, topraklarının ve sularının siyanür nedeniyle kirlendiğini belirterek yapılmak istenen ikinci tesis için Aksaray İdare Mahkemesi’ne 400 imza ve 4 bin evrak ile itiraz etti.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı’nın, geçen ay siyanür havuzunun patlaması sonucu toprağa ve suya siyanürün karıştığı iddialarına ilişkin analiz raporu hazırladığı öğrenildi. Yeraltı suyu ve sızıntı suyunun analiz sonucunda “İnsani tüketim amaçlı suların korunması hakkındaki yönetmelikte belirtilen sınır değerin tam 17.5 katıdır” denildi.