27 Eylül 2024 Cuma

Kuzey ve Doğu Suriye halkları Newroz'u coşkuyla kutladı

Newroz Meydanı'nda toplanan Qamişlo halkı büyük bir coşkuyla Newroz'u kutladı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları birçok kentte Newroz'u kutladı.

QAMIŞLO
Qamişlo'da sabahın erken saatlerinden itibaren halk, Hîmo ilçesinde bulunan Newroz Alanı'na akın etti. Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla devam eden kutlama etkinliğinde birçok müzik ve folklor, tiyatro grubu sahne aldı.

Etkinlikte konuşan PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusuf, demokratik ulus projesinin inşası için ısrarlı olduklarını bunun için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

'2023 NEWROZ'UNU İŞGAL EDİLEN ALANLARIN ÖZGÜRLEŞTİRİLDİĞİ NEWROZ YAPACAĞIZ'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Foza Yusuf, "İmralı sistemi tüm halklara karşı bir sistemdir. 2023 Newroz'unu İmralı sisteminin kırıldığı, Önderliğin fiziki özgürlüğünün sağlandığı, işgal edilen alanların özgürleştirildiği Newroz yapacağımızı belirtiyoruz" dedi. "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Sipi'yi unutmayacağız, özgürleştirilmeleri için direnişimizi sürdüreceğiz" diyen Foza Yusuf, Kuzey ve Doğu Suriye'de inşa edilen özerk sistemin tüm halklar için yeni bir demokrasi kültürü yarattığını bunun da Suriye krizi için çözüm olduğunu söyledi.

'ÇÖZÜM ANKARA VEYA MOSKOVA'DA DEĞİL SURİYE'DE'
Suriye için en uygun çözümün demokrasi olduğunu, bu yüzden çözümün Moskova ve Ankara'da değil, Suriye'de olduğunu vurgulayan Foza Yusuf, Şam hükümetini diyalog masasına oturmaya ve demokratik bir Suriye anayasasını birlikte yapmaya çağırdı.

'KÜRDİSTAN'IN TÜM ALANLARI DİRENİŞ VE BAŞKALDIRI ALANINA ÇEVRİLMİŞTİR'
Etkinlikte konuşan Cizîre Bölgesi Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Telet Yunis, devrim şehitlerini andı, 2023 Newroz'unu kutladı. Demirci Kawa ve Mazlum Doğan'ın yaktığı Newroz ateşinin ruhuyla tüm savaşçıların Newroz'unu kutlayan Yunis, Halkların direnişinin, dört parça Kürdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye'de genişlediğini kaydeden Yunis, "Kürdistan'ın tüm alanları Newroz ateşiyle halkımıza karşı yürütülen soykırımcı savaşa karşı direniş ve başkaldırı alanına çevrilmiştir" dedi.

'BIJÎ NEWROZ BIJÎ SOSYALÎZM'
Etkinlikte Devrimci Komünist Hareket'in (TKŞ) kutlama mesajı okundu. Direnişçi halkın Newroz'unu kutlayan TKŞ, "İşgal edilen topraklarımızı özgürleştireceğiz" dedi. TKŞ üyeleri alana "Bıjî Newroz bıjî Sosyalîzm" yazılı pankart astı.

KOBANÊ
Kobanê'de gerçekleşen etkinlik Miştenur Tepesi'nde gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi yakıldı. Etkinlikte konuşan Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Şahin özgürlük gerillasının ve tüm halkların Newroz'unu kutladı. Şahin demokratik ulus projesiyle Newroz'u tüm insanlık için bir kültür haline getireceklerini kaydetti.

'İŞGALCİLERİ YENECEĞİZ'
TEV-DEM Eş Başkanı Rûken Ehmed de yaptığı konuşmada, halka direnişi yükseltme çağrısı yaptı. Ruken Ehmed, "Newroz'u birliğin sağlandığı, zulüm ve katliamların sonlandırıldığı Newroz'a dönüştüreceğiz. Direnişi yükselterek, işgalcileri yeneceğiz" dedi.

Etkinlik müzik grupların sahne almasıyla son buldu.

HESEKÊ
Hesekê'de gerçekleşen Newroz etkinliğinde ise Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerîb Hiso konuştu. Tüm halkların Newroz bayramını kutlayan Xerîb Hiso, "2023 yılı Newroz'unu daha coşkulu karşılamak isterdik. Ancak 9 YAT savaşçısının şehadeti hepimizi derinden etkiledi. Bundan kaynaklı tüm direnen halkımıza başsağlığı diliyoruz" dedi.

'NEWROZ RUHUYLA SALDIRI VE İŞGAL PLANLARINI PÜSKÜRTECEĞİZ'
Hesekê Kantonu Meclis Eşbaşkanı Semer Ebdullah da, Newroz ruhuyla Özerk Yönetim sistemini koruyacaklarını ifade etti. Ebdullah "Newroz diriliş bayramıdır. Karanlığa karşı aydınlığın, kötülüğe karşı iyiliğin zaferidir. Birliğimizle tüm saldırı ve işgal planlarını püskürteceğiz" ifadelerini kullandı.

RAKKA
Rakka'da Newroz kutlaması Ziraat Fakültesi alanında yapıldı. Kutlamada konuşan Rakka Meclisi Eşbaşkanı Hêvîn Îsmaîl, "Bu yılki Newroz'u mücadelenin yeni aşamasının başlangıcı yapacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Zenubya Kadın Topluluğu Sözcüsü Sewsen El Xelef de, "Şehitlerimizin sayesinde elde edilen kazanımları koruyacağız; Newroz'un tüm Suriye'ye yayılması için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz" dedi.

ŞEHBA
Şehba'da Newroz kutlaması Ehdas ilçesine bağlı Elûş köyünde düzenlendi. Konuşmaların yapıldığı etkinlikte Etkinlikte PYD Eş Genel Başkanı Asya Ebdullah konuştu. "Demirci Kawa nasıl Dehak'a karşı başkaldırmışsa, bizler de özgürlük ve barışı sağlama sözünü veriyoruz" diyen Asya Ebdullah, İşgalci Türkiye devleti ve çetelerinin işgal ettiği Efrin'in Cindirês ilçesinde dün Newroz kutlamak isteyenlere düzenlenen saldırı sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Asya Ebdullah, "Efrîn'i kurtaracağız ve bir sonraki Newroz ateşini Kurmanc dağı eteklerinde kutlayacağız. İşgalcilere ve düşmana karşı mücadelemizi büyüteceğiz" dedi.

Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından Efrin Kurtuluş Güçleri (HRE) Komutanlığı'nın mesajı okundu. Mesajda, "Demirci Kawalardan Mazlum Doğanlara, Zekiye Alkan'dan Rahşan Demirellere, Berîvanlardan Ronahîlere,  Karkerlerden  Avestalara, Saralardan Rukenlere kadar binlerce yoldaşımız büyük bir fedakarlıkla düşmanın üzerine yürüdü" denilen mesajda, "Kürdistan'da isyan ateşi  hiçbir zaman sönmeyecek" diye belirtildi. Zap'taki özgürlük savaşçıları düşmana karşı kalkan olup ölümü yenilgiye uğrattılar. Düşmanın yüreğine korku salan özgürlük savaşçıları şimdi Kürdistan'ın güvencesi haline geldi, zalim Dehaqları bir kez daha yendi. Çağdaş Kawaların yoldaşları ve Efrîn özgürlük savaşçıları olarak Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü ile Efrîn'in özgürlüğü sağlanana kadar vahşi soykırıma karşı kesintisiz mücadele yürüteceğimizin sözünü yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.

DIRBÊSİYÊ
Dirbesiye'de kutlama Çolbesan köyünde gerçekleştirildi. Kutlamaya Özerk yönetime bağlı birçok kurum katıldı. Yapılan konuşmalarda işgale karşı direnişi büyütme mesajları verildi. Etkinlikte okunan TKŞ mesajında "bugün bize yönelik bir çok saldırı ile yüz yüze olduğumuz bir süreçte Newroz'u kutluyoruz. Bugünün Dehaqlarına karşı Kuzey Kürdistan'dan özgür dağlara, Kuzey ve Doğu Suriye'den Orta Doğu'ya ayaklanma ve devrim ateşlerini tutuşturuyoruz. Rojava Devrimimiz bütün işgale, sömürgeciliğe ve faşizme rağmen kazanacağımızın umudunu büyütüyor. TKŞ olarak 'Rojava vatanımızdır, bırakmayacağız' sloganı ile bütün halklarımızı devrimimize ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kawaların direnişi bugün Mazlum Doğan ve Komünist önderler Baran Serhat ile Ahmet Şoreşlerin direnişi ile devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

AMUDÊ
Amudê'deki etkinlik Çaxir Bazar Newroz alanında gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Leyla Qehreman, Güney Kürdistan'da şehit düşen 9 YAT savaşçısı şahsında tüm özgürlük şehitlerini andı.

Cizîrê bölgesi İçişler Konseyi Eşbaşkanı Kenan Berekat, Kuzey Kürdistan halkının soykırım operasyonlarına karşı verdiği mücadeleyi selamlarken, dün Cindirês'te çetelerin gerçekleştirdiği katliamı da kınadı.

TIRBESPÎYÊ
Tirbespiyê'de Newroz, Dirêcîk alanında gerçekleşti. Kutlamada konuşan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi danışmanlarından Cîhan Xelîl, hiçbir gücün Demirci Kawa'nın yaktığı meşaleyi söndüremeyeceğinin altını çizdi. Cizîrê Bölgesi Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hikmet Hebîb de Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Demirci Kawa ve Mazlum Doğan'nın izinde binlerce şehit verdiğini hatırlatarak: "Bedeli ne olursa olsun direniş ve birlik ruhuyla Kuzey ve Doğu Suriye halkları bu ateşi her zaman gürleştirecek" ifadelerini kullandı.

DÊRİK
Dêrik'te gerçekleşen etkinlikte konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer özgürlük ve demokrasiyi kalıcı hale getirinceye kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirtti. Şam yönetimi, Türkiye ve Rusya görüşmelerine değinen Koçer, "Bu görüşmeler irademizi kırmaya yönelik gerçekleşiyor. Bunlar bizi mücadele hattımızdan uzaklaştıramayacaklar" dedi.

Cizîrê Bölgesi İçişler Konseyi Eşbaşkanı Hemrîn Elî işgalci Türk devletinin bölgede elde edilen kazanımları, kültürleri yok etmeyi planladığını belirterek, bu planların verilen mücadeleyle püskürtüldüğünü kaydetti.

HALEP
Halep'in Şexmeqsud Mahallesi'ne yapılan Newroz kutlamasında Abdullah Öcalan'ın Newroz değerlendirmelerinden oluşan sinevizyon izlendi. Kutlamada konuşan YPG komutanlarından Şervan Efrîn, demokratik özerk yönetim sistemine karşı karşı geliştirilen planları devrimci halk savaşıyla boşa çıkaracaklarını söyledi.

Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Amna Xidro ise her türlü saldırıya karşı mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.