27 Eylül 2024 Cuma

Luzern'de yüzlerce kişi 'Eichwäldli kalsın' sloganıyla yürüdü

İsviçre'nin Luzern Kantonunda yüzlerce kişi Eichwäldli'nin bahçesinde bir araya geldi. Burada yapılan konuşmaların ardından Helvetia Meydanı'na "Eichwäldli kalsın" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

İsviçre'nin Luzern Kantonunda düzenlenen eylem ile eski bir askeri kışla olan ve buraya yerleşerek kollektif bir yaşam sürdürülen Eichwäldli'nin yıkım ve boşaltılma kararı protesto edildi.

Yüzlerce kişi öğlen saatlerinde Eichwäldli'nin bahçesinde bir araya geldi. Burada yapılan konuşmalarda Eichwäldli sakinlerinin kalma haklarında ısrarcı oldukları vurgulanarak şehir meclisinin evin boşaltılması ve yıkılması kararına direnecekleri belirtildi.

Yapılan konuşmaların ardından yüzlerce kişi yolu kapatarak Helvetia Meydanı'na kadar müzik ve sloganlarla yürüdü. Kitle "Eichwäldli kalsın" sloganı atarken, yürüyüş güzergahı boyunca binaların duvar ve pencerlerine yıkım kararının durması ve Eichwäldli'nin bir yaşam alanı olarak tanınması taleplerinin yer aldığı pankartlar asıldı.

Kendilerine "Eichwäldli ailesi" diyen ve bu evde kollektif bir yaşam sürenler, 2018 yılına kadar kira sözleşmesi ile burada yaşıyorlardı. 2018 yılı sonunda sözleşmenin sona ermesiyle Luzern şehir meclisi binanın yıkım kararı nedeniyle boşaltılmasıni istedi. 2019 baharında yapılan görüşmeler sonucu şehir meclisi binanın ana kısmı için sabit süreli kira sözleşmesini yeniledi. Bu daha sonra bir yıl süreyle 30 Eylül 2020'ye uzatıldı. Sürenin bitmesinin ardından kira sözleşmesi daha sonra şehir meclisi tarafından yenilenmedi ve "Eichwäldi ailesine" 31 Ocak 2021'e kadar binayı boşaltmaları için süre verildi.