29 Eylül 2024 Pazar

Madenciler yürüyüşün 5. gününde Afyon'a ulaştı

Madenciler yürüyüşün 5. günü Afyon'a ulaştı. Zafer Meydanında açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Çakır, Meclis'te 600, Manisa'da ise 10 milletvekili olduğunu ancak direnen madencilerin yanına yalnızca iki CHP'li vekilin geldiğini söyledi. Çarşamba sabahı Ankara'da olacaklarını duyuran Çakır, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

Bağımsız Maden-İş üyesi Fernas Madencilik işçileri yürüyüşün 5. gününde Afyon'a ulaştı. AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilikte kölece ve ölümle burun buruna çalışma koşullarına karşı çıktıkları için Bağımsız Maden-İş'e üye olan ve işten atılan madencilerin direnişi ise 35. gününde. 

Madende işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, ücretlerin Soma ortalamasına çekilmesi ve atılan madencilerin geri alınması için direnişe geçen madenciler, direniş alanında seslerinin duyulmaması üzerine Manisa'nın Soma ilçesinden Ankara'ya yürüyüşe başlamıştı. 

Uşak'tan Afyon'a yola çıkan madenciler akşam saatlerinde Afyon'a ulaştı. Zafer Meydanında kısa bir açıklama yapan işçiler, "Ölmek var dönmek yok" vurgusunu yineledi. 

Söz alan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, yürürken ayaklarının altı patlayan, fenalaşan, bayılan işçilerin fazla para değil sadece alın terini istediğini aktardı. Soma'da madencilerin 45-50 bin lira arasında maaş aldığını ancak Nasıroğlu'nun işçiye 34 bin lirayı reva gördüğünü kaydeden Çakır, "Bu arkadaş bir de şu anda AKP Batman milletveikli. Sen milletin vekilisin, yemin ediyorsun. İşçimi, halkımı koruyacağım, anayasayı koruyacağım diye yemin ediyorsun" dedi. 

Meclis'te 600, Manisa'da ise 10 milletvekili olduğunu ancak direnen madencilerin yanına yalnızca iki CHP'li vekilin geldiğini söyleyen Çakır, işçinin hakkını aramak isterken uğradıkları saldırıyı hatırlattı. Çakır, "Ölmek var dönmek yok diyorum. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı olarak 600 vekilimize şunu söylemek istiyorum, vicdanınızla mı vekillik yapmak istiyorsunuz cüzdanınızla mı? Ben vicdanımla sendikacılık yapıyorum, maaş almıyorum. Bağımsız Maden-İş işçilere sahip çıktığı için kaymakamı, valisi, milletvekili bizi tehdit eder. Bu işçiler ne yapacak" ifadelerini kullandı. 

Çarşamba sabahı saat 10.00'da Ankara'da olacaklarını aktaran Çakır, dayanışma çağrısı yaptı.

Madenciler yarın sabah Eskişehir'e yürüyecek.