27 Eylül 2024 Cuma

Mahkeme sosyal medya paylaşımlarını 'ifade özgürlüğü' olarak değerlendirdi

Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce birçok kişinin hapis cezası almasına neden olan sosyal medya paylaşımlarının beğenilmesini "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirerek, beraat kararı verdi.

Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Mürvet Aslan hakkında sosyal medya hesabı üzerinden geçmiş yıllarda hayatını kaybeden PKK'lilerin cenaze törenlerinden çekilmiş fotoğraf ve PKK üyelerinin bulunduğu paylaşımları beğendiği için "örgüt propagandası yapmak"iddiasıyla soruşturma başlatıp, iddianame hazırladı. 

İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI CEZA, MÜTALA VEREN SAVCI BERAAT İSTEDİ
Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 18 Kasım'da ilk durumda görüldü. Duruşmada mütalaa veren savcılık, iddianameyi hazırlayan savcının aksine Aslan hakkında beraat talep etti. Savcılık, Aslan'ın beğenilerinin "ifade özgürlüğün kapsamında" ele alınması gerektiğini belirtti. Mahkeme, Aslan hakkında beraat kararı verdi.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLAMAYA MARUZ KALAN EN TEMEL HAKLARDAN'
Mahkemenin gerekçeli kararında, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların beğenilmesinin tek başına suç sayılamayacağı ifade edildi. Kararda şunlar belirtildi: "Sanığın söz konusu sayfaları sadece beğendiği, bu sayfalarla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunmadığı, propaganda suçunun oluşabilmesi için propaganda içerikli resim, söz vb. paylaşımlarının bir muhataba ulaşacak şekilde yayımlanmasının gerektiği, propaganda içerikli görüntülerin salt beğenilmeyle bu suçun oluşmayacağı, yine ifade özgürlüğünün terörle mücadele kapsamında en çok müdahale ve sınırlamaya maruz kalan temel haklardan olduğu, sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından beraatına karar verildi."