27 Eylül 2024 Cuma

Murat Yıldız'ı kaybedenlerin hesap vermesi istendi

İzmir'de gözaltında kaybedilen Murat Yıldız için bir araya gelen hak savunucuları, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığının altını çizdi. Kaç yıl geçerse geçsin kaybedenlerin yargılanmasını sağlamak için mücadelenin süreceği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bugün gözaltında kaybedilen Murat Yıldız için toplandı. Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde kayıpların fotoğraflarının yer aldığı, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" yazılı pankartlar açıldı.

Basın metnini İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Murat Yıldız'ın 28 yıl önce Bornova'da gözaltına alınıp kaybedildiğini hatırlatan Çiçek, Yıldız'ın hikayesini şöyle aktardı: "19 yaşındaki Murat Yıldız, İzmir'de annesi ile birlikte yaşıyordu. Bir kafede otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladı. Annesi Hanife Yıldız'ı karakola götüren polisler, 'Murat hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacak' dediler. Meskûn mahalde havaya ateş açtığı için aranan 19 yaşındaki Murat Yıldız, 23 Şubat 1995 tarihinde, annesi ve avukatı ile birlikte İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne giderek teslim oldu.

'Önemli bir durumu yok, ifadesini alıp bırakacağız' demelerine rağmen; Murat eve gelmeyince annesi 'Oğlum neden serbest bırakılmadı' diye emniyete gitti ama aldığı yanıt hiç de inandırıcı değildi. Polisin anlatımına göre Murat İstanbul'a götürülürken feribottan atlayıp yüzerek kaçmıştı.

Hanife Yıldız'ın 'Kendi isteğiyle teslim olan oğlum niye kaçsın' sorusu cevapsız kaldı. Murat'tan bir daha haber alınamadı. Çelişkili açıklamalar karşısında Hanife Yıldız, ısrarını sürdürünce emniyet yetkilileri, Murat'ın emniyette verdiği ifadesinde silahı İstanbul Kartal'da sakladığını söylediği için onu polisler Tahir Şerbetçi ve Şah İsmail Öztürk nezaretinde İstanbul'a gönderdiklerini ama Murat'ın feribottan denize atlayarak kaçtığını ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını iddia ettiler.'

Murat Yıldız'ı kaybeden polisler Gebze 2. Asliye Mahkemesinde yargılandı. Beş yıl süren yargılamada Murat Yıldız'ın feribottan atladığını gören tek bir tanık olmamasına rağmen mahkeme sanık polislerin beyanını esas aldı ve polislere yalnızca 'görevi ihmal 'den günümüz parasıyla 1.18 kuruş para cezası verdi. Aynı mahkeme 2002'de polislerin aldığı para cezasının beş yıl ertelenmesine, 2007 yılında ise davanın bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verdi. Murat Yıldız'ın dosyası Gebze Adliyesi'nde kayboldu.

Adliye kayıtlarını inceleyen İHD avukatı Gülseren Yoleri ne dosyaya ne dosyanın imha edildiğine dair bir bilgiye ulaşamadı. Kendisi İzmir Emniyetinde kaybedilen Murat Yıldız'ın dosyası da Gebze Adliyesi'nde kaybedildi. Toplumsal hafızamızda yer etsin diye bir kez daha hatırlatıyoruz; Murat Yıldız'ın kaybedilmesinden İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'nde görevli Komiser Ramazan Kaya ve polis memurları Şahismail Öztürk ile Tahir Şerbetçi sorumludur. Murat Yıldız'ın kaybedilmesinden; dönemin İzmir Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Bornova kaymakamı Yüksel Ayhan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sorumludur.

Bir kere daha görmeyen gözlere, duymayan kulaklara sesleniyoruz. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Bizler unutmuyoruz, vazgeçmiyoruz Unutmak, işlenen insanlık suçlarının yeniden işleneceği ortamı yaratır. Son yıllarda olduğu gibi yeni kayıplara neden olur. Kaç yıl geçerse geçsin kaybedenlerin yargılanmasını sağlamak için mücadeleye devam edeceğiz."