27 Eylül 2024 Cuma

Musa Çitil operasyonlarını yazan 7 gazeteciye beraat

"Kuşatmanın adı 'Bayrak 12', başındaki isim Musa Çitil" haberini sosyal medyada paylaştıkları için Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil'i hedef gösterdikleri iddiasıyla yargılanan 7 gazeteci hakkında beraat kararı verildi.

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA), Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin "Kuşatmanın adı 'Bayrak 12', başındaki isim Musa Çitil" başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları için gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın 5. duruşması görüldü. 

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya gazeteci A. Vahap Taş ve gazetecilerin avukatı Resul Tamur katıldı.

Savcı, bir önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarlayarak, üzerlerine atılı suçları işledikleri iddiasıyla gazetecilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan gazeteci Taş, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları haberin suç unsuru taşımadığını ve bu paylaşımla kimseyi hedef göstermediklerini belirtti, beraat talebinde bulundu.

AVUKAT TAMUR: ÇİTİL KENDİSİNİ İFŞA EDİYOR
Avukat Resul Tamur, yaptığı savunmada şunları söyledi: "General Musa Çitil, Sur'da yaşanan olaylara ilişkin başlatılan operasyonların başındaydı. Haberde sadece bu konu işlenmiş. Çitil'in kimlik bilgileri, adresi ve ailesine ait hiçbir şey paylaşılmamış. Operasyonun başındaki 1'inci komutanın ismi de haberde yer alıyor, ancak o komutan herhangi bir şikayette bulunmamış. Ona ilişkin bir işlem yapılmamış. Dava Musa Çitil'in şikayeti üzerine açılan sipariş bir davaya benziyor. Haberde Mardin'de Musa Çitil'in köylülerin öldürülmesine ilişkin açılan bir davada yargılanması ve Sur'da operasyonun başına getirilmesi karşılaştırılmış. Musa Çitil bir mektubunda operasyona katılan herkese teşekkür etmiş ve bu mektup medya tarafından yayınlanmıştır. Yani kendi kendisini ifşa ediyor. Yine ulusal medya organları Musa Çitil'i Sur operasyonunu yürüten komutan olarak tanımlıyor ama Çitil'in bunlara ilişkin bir şikayeti yok. Tek bir suç duyurusunda bulunmamış. Bu nedenle müvekkillerimin ceza almasına ilişkin suç unsuru oluşmamıştır. Çitil zaten kendi kendini ifşa ediyor" dedi. 

Tamur, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, gazetecilerin istinat edilen tüm suçlardan beraatına karar verdi.