27 Eylül 2024 Cuma

'Newroz alanında iktidara karşı binlerce Kawa var'

Muş Newrozunda konuşan HDP'li Ömer Öcalan, tecride tepki göstererek, "AKP-MHP iktidarına karşı Newroz alanında binlerce Kawa var" dedi.

Muş'ta Gar İstasyonu'nda gerçekleştirilen Newroz mitinginde, Paris'te MİT tarafından katledilen Kürt sanatçı Mir Perwer anıldı.

Sık sık "Hükümet istifa" sloganlarının atıldığı miting saygı duruşuşla başladı. Mitinde söz alan HDP Muş İl Eşbaşkanı Savcı Arslan, ülkedeki sosyal ve ekonomik krizlere işaret ederek, AKP-MHP iktidarını önümüzdeki seçimlerde göndereceklerini vurguladı. Arslan, "Seçimlerde 3 sıfır yapma ve belediyeyi alma sözü veriyoruz" dedi.

HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP'li yöneticilerin halkı selamladığı mitingde Erol Yalvarcı'nın Kürtçe yazdığı şiiri okudu.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Newroz'un acı ve yıkımın gölgesinde kutlandığına vurgu yaptı. Koçyiğit, "Demokratik, eşit ve özgür bir Türkiye'nin anahtarı Kürtlerin elinde. Bizi buralara getiren bizi kimliğimize kavuşturan sayın Öcalan'ın büyük emeği var. Buradan iletelim; Newroz'un kutlu olsun Sayın Öcalan" dedi.

'KÜRTLERİ STATÜSÜZ BIRAKMAK İSTİYORLAR'
Zalimlere ve Dehaqlara karşı Kawa'ların yüzyıldır direndiğini belirten HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, AKP-MHP iktidarına karşı Newroz alanında binlerce Kawa'nın yer aldığını vurguladı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Öcalan, "4 parça Kürdistan'da Kürt halkını statüsüz, iradesiz ve kimliksiz bırakmak istiyorlar. Bu ülkede madem hukuk var neden sayın Öcalan için geçerli değil ve uygulanmıyor, Neden sayın Öcalan üzerinde tecrit politikaları yürütülüyor? Neden sayın Öcalan'la görüşmelerin önünü açmıyorlar" sorularını yöneltti.

Konuşmalar sık sık, "Bijî serok Apo" ve "Newroz pîroz be" sloganlarıyla kesilirken Newroz alanına giren polis 3 genci gözaltına aldı. Polisin gözaltılara sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstermesi dikkat çekti.

MÎR PERWER ANILDI
Mitingde sahne alan Baran Bozyel, MİT tarafından Paris'te katledilen Muşlu sanatçı Mir Perwer'i andı, "Kürt olduğumuz için sanatımız bile engelleniyor" dedi.